Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
6. 11. 2022,
17.41

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

2

Natisni članek

Timi Zajc Timi Zajc Lovro Kos Domen Prevc Anže Lanišek Anže Lanišek Žiga Jelar Peter Prevc Peter Prevc smučarski skoki

Nedelja, 6. 11. 2022, 17.41

1 leto, 5 mesecev

SMUČARSKI SKOKI (M), WISLA, druga tekma

Anže Lanišek na stopničkah v Wisli! Premagal ga je le odlični Kubacki.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

2

Anže Lanišek, Wisla | Anže Lanišek je osvojil drugo mesto na drugi tekmi sezone v Wisli.  | Foto Reuters

Anže Lanišek je osvojil drugo mesto na drugi tekmi sezone v Wisli.

Foto: Reuters

Tudi na drugi tekmi nove sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih je v Wisli na Poljskem zmagal domačin Dawid Kubacki. Odličen drugi pa je bil danes Anže Lanišek. Točke svetovnega pokala so osvojili še Timi Zajc, Peter Prevc, Domen Prevc in Lovro Kos

Wisla Peter Prevc
Sportal Kubacki upravičil vlogo favorita, Slovenci zelo skromni

Anže Lanišek je danes v Wisli blestel, drugi je bil že v kvalifikacijah za tekmo, kot tudi v prvi seriji, prav tako na koncu. Boljši od njega je bil danes ves čas le odlični domačin Dawid Kubacki, ki je zmagal že na sobotnem uvodu v sezono. Tretje mesto je danes zasedel Norvežan Marius Lindvik.

Včeraj, ko je v Wisli deževalo, slovenski skakalci pa se v neugodnih razmerah niso najbolje znašli, je bil naš najboljši Peter Prevc na 17. mestu, točke svetovnega pokala pa sta osvojila le še Timi Zajc in Lanišek.

Danes v veliko boljših pogojih je do točk prišla peterica Slovencev. Timi Zajc je nekoliko pokvaril uvrstitev iz prve serije, v kateri je bil sedmi. Na koncu je zasedel 11. mesto, po diskvalifikaciji Japonca Rjojuja Kobajašija - v prvi seriji je bil zaradi neregularnega dresa dikvalificiran tudi njegov brat Junširo - pa napredoval na deseto. Tudi Peter in Domen Prevc sta v finalu neokoliko zdrsnila po razpredelnici, končala sta na 16. in 18. mestu, Lovro Kos pa je bil 28. Le Žiga Jelar je bil danes preskromen za uvrstitev v drugo serijo, tekmo je končal na 41. mestu. 

Znajo bolje

"Vesel sem, da se je na koncu vse stabiliziralo, da sem ostal miren po včerajšnjem slabšem skakanju, morda so bile tu tudi razmere, a nisem se pustil preveč zmesti. Danes mi je uspelo pokazati boljše skoke, ne bom pa rekel, da so bili to najboljši, saj znamo bolje. Wisla je posebna, ker je potrebno bolj 'prižgati iz noge'. Tu je ta razlika, tu se vidi, da je Dawid zelo močan, tudi če dela tehnično še grobe napake, to z močjo kompenzira in je bil gladko najboljši ta konec tedna. Kubacki je bil čez celo poletje na zelo visokem nivoju, že od Wisle poleti. Vesel bi bil, če bi jaz skočil še bolje, a trenutno sem to pokazal in moramo gledati naprej," je po prvih stopničkah sezone povsedal slovenski junak dneva Anže Lanišek.

"Danes mi je uspelo pokazati boljše skoke, ne bom pa rekel, da so bili to najboljši, saj znamo bolje." | Foto: Reuters "Danes mi je uspelo pokazati boljše skoke, ne bom pa rekel, da so bili to najboljši, saj znamo bolje." Foto: Reuters

"Včeraj sem imel 0,4 km/h slabšo hitrost od najslabšega, tako da sem izvlekel še veliko, boril sem se v tistih razmerah. Neko rešitev smo našli. Danes je bilo precej lažje. Videl sem, da sem po skokih lahko zraven, a vidimo tudi, da nekaj dela še moramo narediti," je povedal Timi Zajc.

Po nekoliko slabši soboti si je oddahnil tudi glavni trener slovenske vrste Robert Hrgota: "Včeraj je bila tekma težka, to vemo. Razmere so bile na meji, a nimamo kaj, tudi take tekme pridejo. Veseli me, da smo ostali mirni in dobro oddelali danes. Predvsem Anže, tudi Peter bi bil po igri številk blizu deseterice, kar je lep kamen za nadaljevati. Timi je skakal solidno, vemo, da je lahko še bolje. Po včerajšnjem težkem dnevu se je vsaj teh pet fantov z Lovrotom in Domnom na čelu sestavilo. Tudi Lovro v zelo težkih razmerah. Wisla je takšna, da je poleg dobrega skakanja potrebno imeti še vsaj regularne razmere in potem se boriš za vrh. Vedeli smo, da je nivo skakanja visok, z rezultatsko potrditvijo pa je lažje nadeljevati. Čaka nas 14 dni premora, pripravimo se na Ruko, kjer verjamemo, da bomo nadaljevali v istem ritmu."

Sezona se bo po daljšem premoru nadaljevala čez tri tedne, ko bosta konec novembra na sporedu tekmi v finski Ruki.

Izidi druge tekme v Wisli:

Svetovni pokal, skupno (2/32):

1. Dawid Kubacki (Pol)         200 točk
2. Halvor Egner Granerud (Nor) 130
3. Stefan Kraft (Avt)          105
4. Anže Lanišek (Slo)           86
...
14. Timi Zajc (Slo)              37
18. Peter Prevc (Slo)            29
27. Domen Prevc (Slo)            13
36. Lovro Kos (Slo)               3

...

Pokal narodov:

1. Norveška                    333
2. Poljska                     340
3. Avstrija                    182
...
4. Slovenija                   168

Anžetu Lanišku je že v današnjih kvalifikacijah uspel izjemen skok, pristal je pri 134 metrih in zaostal le za Dawidom Kubackim (134,5 m). Peter Prevc je imel 20. dosežek, Timi Zajc 24., Domen Prevc 30., Lovro Kos 34. in Žiga Jelar 42.

Izidi kvalifikacij za drugo tekmo v Wisli na Poljskem:

Dekleta so svojo preizkušnjo opravile že zgodaj popoldne. Prepričljivo je zmagala Avstrijka Eva Pinkelnig, ki je oblekla tudi rumeno majico vodilne v svetovnem pokalu, za najboljšo slovensko uvrstitev pa je znova poskrbela Nika Križnar, ki je pristala tik pod zmagovalnim odrom, na 4. mestu. Prve stopničke v sezoni je zgrešila zgolj za 2,2 točke. Več o nastopu slovenskih skakalk ... 

Ne spreglejte