Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 11. 2011,
10.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Katja Višnar Marit Björgen

Petek, 25. 11. 2011, 10.18

8 let

Višnarjeva po padcu deveta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ženski klasični šprint na Finskem je dobila Norvežanka Marit Björgen. Katji Višnar, drugouvrščeni v kvalifikacijah, je v polfinalu načrte prekrižal padec. Končala je na devetem mestu.

V kvalifikacijah so nastopile tri slovenske predstavnice Vesna Fabjan, Katja Višnar in Barbara Jezeršek. Višnarjeva je dosegla drugi čas in se zanesljivo prebila v finalne preizkušnje. Tja je od Slovenk uspelo napredovati tudi Vesni Fabjan s 25. mestom. V kvalifikacijah je bila najhitrejša Norvežanka Vibeke Skofterud. V kvalifikacijah je sicer nastopila tudi Jezerškova, ki pa je bila z 39. časom prepočasna za finalne boje. V četrtfinalnem nastopu je Vesja Fabjan v tretji skupini osvojila peto mesto. V njeni skupini je bila najhitrejša Norvežanka Marit Björgen, ki je za dobro sekundo prehitela Američanko Kikkan Randall in Poljakinjo Justyno Kowalczyk. Sledil je nastop četrte četrtfinalne skupine, kjer se je izkazala Višnarjeva in premagala vse tekmice. Norvežanko Therese Johaug je ugnala za desetinko sekunde in se brez težav uvrstila v polfinale.

V polfinalni skupini se je za vstop v finale potegovala v drugi skupini, v kateri so bile še tri Norvežanke (Björgen, Falla in Johaug), Rusinja Natalija Matvejeva in Finka Anne Kyllönen. V prvi polfinalni skupini je bila najboljša Švedinja Charlotte Kalla, Višnarjevi pa se je po odličnem štartu pripetil nepričakovan padec na prvem ovinku, s katerim so se zaključile sanje o njenem četrtem finalu v članski konkurenci. Z zaostankom, ki je znašal slabih 20 sekund (19,5), je osvojila peto mesto. Vseeno je dosegla svoj najboljši rezultat v Kuusamu, kjer je preizkušnjo predlani končala na 12., lani pa na 21. mestu.

Norveška favoritinja, Marit Björgen je v finalu dokazala, da je v tem trenutku najboljša na svetu. Na zmagovalne stopničke sta se podali še drugouvrščena Švedinja Falla in tretjeuvrščena Norvežanka Vibeke Skofterud. Björgnova se je veselila že 51. zmage v svetovnem pokalu. Vsaka od treh tekem, v soboto bo na vrsti 5 km klasično, v nedeljo pa še 10 km zasledovalno klasično, prinaša polovico točk "normalne" tekme svetovnega pokala. To pomeni, da bo zmagovalka šprinta namesto 100 prejela 50 točk. Skupna zmaga prinaša dodatnih 200 točk. Lani je bila tako imenovan "Ruuka trojčku" najboljša Norvežanka Marit Björgen. Zdaj že upokojena Petra Majdič je bila skupno sedma, prvi dve tekmi pa je končala celo na drugem oziroma tretjem mestu.

"Nismo imeli malo smole, ampak precej smole. Na spustu je Katjo trenutek nepazljivosti in padec koncentracije stal višje uvrstitve. Ampak iz tega smo se vsi veliko naučili, predvsem pa me veseli, ker je Katja pokazala, da je res v odlični formi," je o tekmi dejal vodja slovenskih tekaških reprezentanc Marko Gracer. "Vesna je pritekla do točk, kar je glede na klasično tehniko tudi spodbuden rezultat, Barbara Jezeršek pa ni veliko zaostala pred jutrišnjo petkilometrsko preizkušnjo. Vse tri bodo startale na preostalih dveh tekmah tukaj v Kuusamu."

"Računali smo, da se bo ena tekmovalka uvrstila v polfinale in ena okrog 25. mesta. Cilj smo izpolnili, vendar je bila Katja sposobna doseči več, ker je bila razpoložena za tekmo. Imeli smo kvalitetne smuči in danes bi lahko bila v finalu. Naredila je napako med spustom, ko je prekinila smučino. Na umetnem snegu so nastale ledene plošče, kjer je izgubila ravnotežje in posledica tega je bil padec. Vesna je imela hitre smuči in ji je v odločilnem zavoju zmanjkalo smučine, tako da je povozila mejni trikotnik. Morala je zavreti in je malo zaostala. Pozitivno je to, da je pri njej viden napredek v klasični tehniki. Bila je hitra v klanec in konkurenčna tekmicam v najmočnejši skupini. Za Barbaro je 39. mesto v klasiki izvrsten rezultat, ki ga jutri lahko še izboljša," pa je nastope slovenskih tekačic ocenil glavni trener Vladimir Korolkevič.

Ne spreglejte