Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 1. 2019,
15.20

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65

Natisni članek

Alenka Čebašek Anamarija Lampič Anamarija Lampič Miha Šimenc Tour de Ski

Torek, 1. 1. 2019, 15.20

5 let, 3 mesece

TOUR DE SKI, SMUČARSKI TEK, Val Müstair (sprint)

Lampičeva in Čebaškova do izida sezone, poškodba Fabjanove

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65
Anamarija Lampič | Anamarija Lampič je zasedal sedmo mesto. | Foto Stanko Gruden, STA

Anamarija Lampič je zasedal sedmo mesto.

Foto: Stanko Gruden, STA

Smučarji tekači so se v Val Müstairu pomerili v sprintu. Vseh šest Slovencev je prišlo do novih točk svetovnega pokala, najvišje pa sta se prebili Anamarija Lampič in Alenka Čebašek, ki sta nastopili v polfinalu. V četrtfinalu so izpadli Eva Urevc, Katja Višnar in Miha Šimenc, Vesna Fabjan pa tam zaradi poškodbe stegenske mišice ni nastopila.

Alenka Čebašek
Sportal Na drugi postaji novoletne turneje zmaga Rusinji, tri Slovenke do točk

Lampičeva je s sedmim mestom dosegla izid sezone, kar velja tudi za 11. mesto Čebaškove. Višnarjeva je zasedla 14. mesto, Urevčeva pa je prav tako dosegla izid kariere s 17. mestom.

Boljša je bila danes le reprezentanca Norveške. Še druge zmage se je razveselila Stina Nilsson, dvoboj Američank je po fotofinišu dobila Caldwellova proti Jessici Diggins. Slednja je prevzela tudi vodstvo v skupnem seštevku turneje, kjer je na prvem mestu zamenjala Rusinjo Natalijo Neprjejevo.

Urevčeva naletela na izjemno močno četrtfinalno skupino

V kvalifikacijah je bila med Slovenkami s petim mestom najboljša Eva Urevc, ki pa je imela zelo močno četrtfinalno skupino. Njene tekmice so bile Stina Nilsson, zmagovalka kvalifikacij ter Sadie Bjornsen, Astrid Uhrenholdt Jasocben, Anastasija Sedova in Sandra Ringwald.

Triindvajsetletna Gorjanka je na zahtevni in razgibani progi v prvi polovici tekla na tretjem mestu, nato pa je potegnila Nilssnova, ki je močno ušla tekmicam. V cilju je bila druga Jacobsnova, v samem zaključku pa je našo tekmovalko prehitela še Bjornsnova, a Urevčeva je po času še imela zagotovoljeno mesto v polfinalu.

Stina Nilsson je pokorila konkurenco. | Foto: Reuters Stina Nilsson je pokorila konkurenco. Foto: Reuters

Fotofiniš Lampičevo postavil na tretje mesto

V tretji skupini je tekla Anamarija Lampič, ki je bila nosilka skupine ob Maiken Caspersen Falla, Mari Eide, Jessici Diggins, Ido Ingemarsdotter in Victorio Carl. V prvem krogu je pred Lampičevo tekla le Falla, nato jo je prehitela Digginsova, a slovenska reprezentantka znova odlično stopnjevala in v cilj prišla ob Falli.

Odločil je fotofiniš, ki je našo tekmovalko postavil na tretje mesto, po času pa je Lampičeva imela mesto v polfinalu. Naslednjo skupino je dobila Norvežanka Lotti Udnes Weng, Čebaškova pa se je z drugim mestom neposredno prebila med najboljših 12 in dosegla svojo najboljšo uvrstitev v sezoni. Brez možnosti je bila nato Katja Višnar, saj je zaostal za dvema tekmovalkama, po času pa je bila prepočasna za napredovanje.

V polfinalu spet fotofiniš in konec za Anamarijo

Slovenki sta nato nastopili v isti polfinalni skupini, s tremi Norvežankami Fallo, sestrama Weng in Rusinjo Belorukovo. Lampičeva je začela na začetku skupine, Čebaškova pa na začelju, a dekleta so bila po prvem krogu še tesno skupaj. Po drugem vzponu je znova pospešila Falla, Lampičeva je padla na tretje mesto, Čebaškova pa je že malce zaostajala na šestem. Na ciljni ravnini sta bili Falla in Lotta Udnes Weng prehitri za vse, Lampičeva je po fotofinišu z Belorukovo končala na tretjem mestu, a je bila prepočasna za finale.

Miha Šimenc je obstal v četrtfinalu. | Foto: Sportida Miha Šimenc je obstal v četrtfinalu. Foto: Sportida

"Upam, da sem se za božične praznike dobro najedla in popravila krvno sliko"

"Ni veliko zmanjkalo do finala, česar si po tihem tudi želim, ker je v prosti tehniki res velika konkurenca in zato potrebuješ tudi malo sreče. Zadovoljna sem s sedmim mestom, to je super motivacija za naprej, za celo sezono in za samo turnejo," je danes povedala Anamarija Lampič, ki je nato še dodala pogled na slabši začetek sezone: "Sama priprava mojega telesa čez celo sezono je bila takšna, da se forma vzpenja in na začetku res ni steklo. Mislim pa, da je zdaj to to. Glede zdravja je bilo tisto počutje pred dnevi očitno le še nekaj, kar me je zaviralo, telo je res uničevalo sebe. Zdaj upam, da sem se za božične praznike dobro najedla in popravila krvno sliko, tako da mislim, da je zdaj vse v redu."

"Leto 2019 se na nek način lepše ne bi moglo začeti"

Glavni trener Nejc Brodar je znova imel razlog za veselje: "Leto 2019 se na nek način lepše ne bi moglo začeti. Zelo sem vesel in ponosen na celotno ekipo od serviserjev, fizioterapevtov do trenerjev, da so pripravili dekleta tako, da je bil danes tu znova velik ekipni uspeh. Šest tekmovalcev na štartu in šest v točkah, za piko na i pa tri med najboljših petnajst. Škoda Ane za malenkost je zgrešila finale, a to je šprint, priložnosti v sezoni bo še dovolj. Absolutno moramo biti zadovoljni."

Šimenc se od turneje poslavlja s 24. mestom

Edini slovenski predstavnik Miha Šimenc je v četrtfinalu nastopil v drugi skupini ob Federicu Pellegrinu, Lucasu Chanavatu, Simeonu Hamiltonu, Andreju Melničenku ter Glebu Retiviku. V prvem krogu je bila skupina zelo strnjena, nato pa sta Pellegrino in Chanavat pospešila, Logatčan je tekel na petem mestu in tam ostal do cilja. Od letošnje turneje se poslavlja s 24. mestom. Poslavljajo se tudi vsa dekleta z izjemo Čebaškove in Lampičeve.

Na tretji tekmi letošnjega Tour de Ski je tako kot v Dobiaccu slavil Norvežan Johannes Hosflot Klaebo, ki je zdaj prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku tekmovanja pred Rusoma Sergejem Ustjugovom in Aleksandrom Bolšunovom. V današnjem sprintu je bil drugi Italijan Federico Pellegrino pred Rusom Ustjugovom.

V sredo se Tour de ski seli v nemški Oberstdorf, kjer bo na sporedu tekma s skupinskim startom v klasičnem koraku. Slovenska ekipa se bo močno zmanjšala, saj bosta nadaljevali le Alenka Čebašek in Anamarija Lampič.

Izidi:

Šprint, prosta tehnika (1,4 km), ženske:
1. Stina Nilsson (Šve)            3:31,94
2. Sophie Caldwell (ZDA)           + 2,27
3. Jessica Diggins (ZDA)         isti čas
4. Ingvild Flugstad Östberg (Nor)    3,56
5. Maiken Caspersen Falla (Nor)      4,59
6. Lotta Udnes Weng (Nor)           20,77
...
 7. Anamarija Lampič (Slo)
11. Alenka Čebašek (Slo)
14. Katja Višnar (Slo)
17. Eva Urevc (Slo)
30. Vesna Fabjan (Slo)

...

Svetovni pokal, skupno:
 1. Therese Johaug (Nor)              600
 2. Ingvild Flugstad Östberg (Nor)    552
 3. Krista Pärmäkoski (Fin)           483
...
24. Katja Višnar (Slo)                105
26. Alenka Čebašek (Slo)               99
32. Anamarija Lampič (Slo)             73
44. Eva Urevc (Slo)                    43
52. Vesna Fabjan (Slo)                 30

Šprint, prosta tehnika (1,4 km), moški:
1. Johannes Hösflot Kläbo (Nor)                3:03,78
2. Federico Pellegrino (Ita)                    + 2,35
3. Sergej Ustjugov (Rus)                          3,07
4. Richard Jouve (Fra)                            3,08
5. Emil Iversen (Nor)                             3,61
6. Sindre Björnstad Skar (Nor)                   43,00
...
24. Miha Šimenc (Slo)

Svetovni pokal, skupno:
 1. Aleksander Bolšunov (Rus)         476
 2. Emil Iversen (Nor)                416
 3. Johannes Hoesloft Klaebo (Nor)    402
...
60. Miha Šimenc (Slo)                  33
99. Janez Lampič (Slo)                  2

Ne spreglejte