Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
17. 12. 2007,
9.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 17. 12. 2007, 9.50

8 let

Uvodni veleslalom Karbonovi

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Z ženskim veleslalomom se je na ledeniku Rettenbach začela nova sezona svetovnega pokala v alpskem smučanju. Ob skorajda pravljičnem vremenu je zmago slavila Denise Karbon.

Po drugem mestu po prvem nastopu je Italijanka Denise Karbon v drugo prestavila v najvišjo prestavo, ugnala do tedaj vodilno Julio Mancuso, ki je pridobila kar deset mest, prepočasna pa je bila tudi Finka Tanja Poutiainen. Vodilna po prvi vožnji je naposled zdrsnila na četrto mesto. "Poleti sem trdo delala. Cilj pred tekmo pa je bil jasen – pokazati, vse kar znam. Presrečna sem, da mi je to prineslo zmagoslavje. Našla sem pravo linijo. Tudi v drugem teku, v katerem so imele mnoge tekmovalke težave, sem s hitrimi zavoji našla zmagovito pot," je z majico vodilne dejala Karbonova, ki je tako dokazala, da so poškodbe že zgodovina. "Zdravstvenih težav je bilo res veliko. Še spomladi sem bila poškodovana. A to poglavje je sedaj pozabljeno," je še povedala Italijanka, ki upa, da bo s svojim uspehom prepričala rojake, da je vendarle vredno vlagati v alpsko smučanje in ga vrniti na nacionalno televizijo.

Italijanka, ki je po skoraj štirih letih drugič stopila na najvišjo stopničko, je na koncu, predvsem zaradi naskoka iz prvega teka, za dobre tri desetinke premagala olimpijsko veleslalomsko prvakinjo. "Prvi nastop me je predramil. Spoznala sem, da moram pokazati več. Vesela sem, da mi je nato na drugi prog uspela precej boljša vožnja. Lep začetek sezone, ni kaj," je s širokim nasmehom razlagala Julia Mancuso, ki še čeka na prvo veleslalomsko zmago v svetovnem pokalu, in dodala: "Kot vse kaže, sem v novo sezono vstopila dobro pripravljena. To sem pravzaprav tudi pričakovala, saj sem poleti precej več smučala kot minula leta."

Tini je znova ponagajal hrbet

Slovenski tabor je po prvem teku razveselila predvsem Ana Drev, ki je s pogumnim nastopom postavila deseti čas. Z drugo postavitvijo se je soočila nekoliko slabše, saj je predvsem v zgornjem delo ubrala prepočasen ritem. Kljub vsemu je bila po tekmi zadovoljna, saj se je po več kot desetih mesecih vrnila med dobitnice točk.

"Ob zaprti postavitvi drugega nastopa se nisem najbolje znašla. Mislim, da sem izgubljala iz zavoja v zavoj. Nastop se mi ni najbolj posrečil, vseeno pa bi težko govorila o razočaranju. Izhodišče je bilo res precej boljše kot pa končni rezultat. A obljubim, da bom uvrstitev popravila ob novih priložnostih. Motiv nikakor ne bo vprašljiv," je dejala Drevova, katere 16. mesto je dobrodošlo tudi zaradi štartne liste pred novimi tekmami.

Precej bolj resen obraz je imela v ciljni areni Tina Maze, ki je bila po prvem nastopu 21., nato pa je izgubila še štiri mesta. Po uvodnem razočaranju je pojasnila, da so za slabši nastop krive bolečine v hrbtu. Slednje so se pojavile na ogrevalni vožnji, nato pa so se le še stopnjevale. "Zaradi bolečin se nikakor nisem mogla osredotočiti na nastop. Ni šlo. Žal. Vseeno sem zadovoljna, da smo prebili led. Sedaj pa me čaka rehabilitacija," je ne prav hitra nastopa pojasnila Tina.

Uvodna tekma nove sezone pa se je za tri Slovenke končala že po prvem nastopu. Če debitanka na tekmah svetovnega pokala Vanja Brodnik (56. mesto) ni kazala prav nikakršnega razočaranja, pa sta ciljno areno z nekoliko sklonjenima glavama zapuščali Maruša Ferk (36.) in Mateja Robnik (31.). Predvsem slednja je še dolgo razmišljala o pičli stotinki sekunde, ki jo je ločila od tretjega finalnega nastopa v karieri. Tolažila jo je tudi Ferkova, ki je v svojem drugem nastopu v SP končala na 36. mestu. "Žal nisem med finalistkami, vseeno pa me to pri nadaljnjem dokazovanju ne bo zaustavilo. Zrelo motivirano sem se spopadla z nemara najtežjo progo v ženskem delu koledarja svetovnega pokala. Verjamem, da bo rezultat boljši že na naslednji tekmi. V ekipi smo namreč dogovorjeni, da se bom posvečala predvsem svetovnemu pokalu. Če ne bo šlo, se bom znova vrnila na tekme nižje ravni," je dejala Ferkova, ki je nato za krstni nastop čestitala tudi Brodnikovi. Slednja je bila po tekmi navdušena nad tekmovalnim ozračjem.

"Celoten organizacijski ustroj me je zelo presenetil. Z velikim veseljem in ponosom sem nastopila, čeprav je bila proga zelo težka," je svoje vtise strnila 18-letna Brodnikova, ki bo v nadaljevanju sezone osredotočena predvsem na evropski pokal.

Ne spreglejte