Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 4. 2022,
18.49

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

1

Natisni članek

Sverre Olsbu Röiseland biatlon Nemčija Uroš Velepec

Torek, 26. 4. 2022, 18.49

1 leto, 11 mesecev

Uroš Velepec ima po odhodu iz Ukrajine novo službo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

1

Uroš Velepec - Pokljuka 2021 | Uroš Velepec bo vodil nemško reprezentanco. | Foto Guliverimage

Uroš Velepec bo vodil nemško reprezentanco.

Foto: Guliverimage

Vodstvo nemških biatlonskih reprezentanc je izbralo nove trenerje. Žensko vrsto bo pomagal voditi 31-letni Norvežan Sverre Olsbu Röiseland, moško pa slovenski strokovnjak 54-letni Uroš Velepec. Oba bosta delo začela prvega maja in imata pogodbe veljavne do naslednjih olimpijskih iger leta 2026.

Röiseland je mož enajstkratne svetovne prvakinje in trikratne olimpijske šampionke Marte Olsbu Röiseland, ki je v zadnji sezoni slavila tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala. Nazadnje je vodil ekipo B na Norveškem, a je skrbel tudi za pripravo svoje žene.

Velepec pa se je kot trener v biatlonu predstavil v slovenski moški vrsti, največje uspehe je žel z Jakovom Fakom, nazadnje pa je bil v letošnji sezoni do vojaškega spopada trener ukrajinske ženske reprezentance.

"Z Urošem in Sverrejem smo se zavestno odločili za tuja trenerja. To je za nemški biatlon sicer neobičajna poteza. Izjemno pa nas veseli, da sta oba trenerja takoj pograbila idejo in sodelovala pri tej novi odločitvi," je novi imeni na vrhu reprezentance, ki bosta pomagali Nemcem, pokomentiral novi športni direktor tamkajšnjih biatloncev Felix Bitterling.

Žensko vrsto bo pomagal voditi 31-letni Norvežan Sverre Olsbu Röiseland. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Žensko vrsto bo pomagal voditi 31-letni Norvežan Sverre Olsbu Röiseland. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Nemci rešitve iščejo v tujini

Ta priznava, da je nemški biatlon na najvišji ravni, pa tudi med mlajšimi, trenutno daleč od nekdanjih uspehov, zato so se odločili, da poskusijo svoje strokovne štabe okrepiti s trenerji in znanjem iz tujine. Velepec bo sodeloval s slovitim Marcom Kirchnerjem, Röiseland pa s Kristianom Mehringerjem, oba Nemca pa na papirju ostajata glavna trenerja.

"Z Markom Kirchnerjem bova sicer uskladila skupno delo in priprave, v resnici pa imava vsak svoj del ekipe. On bo skrbel za center v Oberhofu in okolici, jaz za center v Ruhpoldingu, pa tudi v Schwarzwaldu," je za STA povedal Velepec in dodal, da v novem okolju načrtuje nove uspehe, čeprav morda med mladimi manjka kakšen res dober letnik tekmovalcev. Z ekipo načrtuje tudi priprave na Pokljuki.

Nemški biatlon za Velepca seveda ni skrivnost: "V zadnjih letih sem spremljal razvoj tamkajšnjih tekmovalcev. Čeprav na olimpijskih igrah letos niso osvojili odličja, je potencial zelo velik. Upam, da bom lahko dodal svoj delež, da bodo tekmovalci ves svoj potencial potem lahko pokazali na tekmi."

Med drugim bo v Nemčiji delal s Philippom Nawrathom, Romanom Reesom, Benediktom Dollom in Philippom Hornom. "Veliki sistemi želijo izboljšati svoje ekipe in iščejo okrepitve. Vsekakor preverijo nov kader in se odločijo za trenerje, ki imajo ugled," je še zadovoljno pripomnil Velepec, ki je doma moral zapustiti moško reprezentanco, pozneje pa se je večkrat potrdil v tujini.

V Nemčiji so oba novinca predstavili kot odmevni in izkušeni okrepitvi iz svetovnega pokala.

Ne spreglejte