Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
23. 9. 2015,
15.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Tina Maze

Sreda, 23. 9. 2015, 15.36

8 let

Tina Maze: Spremembe je treba sprejeti, če je to še tako težko

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
"Zamrznjena" smučarka Tina Maze bolj kot tekmovalno smučanje pogreša ustaljeni ritem, zato njeno prvo prosto poletje po 15 letih ni izpolnilo uživaških pričakovanj.

"Poletje brez Massijeve štoparice na treningih? Oh, komaj čakam. Vidim se, kako celotno poletje preživim ob morju, iščem sončne žarke in neizmerno uživam. O tem poletju sanjam že celotno smučarsko kariero," je pred slabim letom v intervjuju razmišljala umetnica zavojev na zasneženih strminah Tina Maze.

Takšno poletje, vsaj brez rednega trenažnega programa, je zdaj vendarle dočakala. Je upravičilo pričakovanja? "Ne, žal ne. Prekinitev ustaljenih aktivnosti na najvišjih obratih predstavlja velik šok. Šok za telo, šok za organizem, šok za odnose … To poletje mi torej še zdaleč ni bilo lahko. Lagala bi, če bi dejala, da sem neizmerno uživala," odgovarja 32-letna Črnjanka, ki je pred štirimi meseci in pol naznanila leto tekmovalnega premora.

Športni ritem ima v krvi

Čeprav je tudi v zadnjih tednih z različnimi aktivnostmi vzdrževala telesno pripravljenost, pa, kot pravi sama, njeno telo čuti posledice umika iz do zdaj znanega programa. Ne pogreša spopadanja s količki na južni polobli ali evropskih ledenikih, kjer se te dni na novo sezono pripravljajo njene donedavne tekmice. Pogreša pa ustaljeni ritem in urnik, ki jo je stalno usmerjal.

"Čeprav sem bila včasih zaradi tega ritma povsem zasičena, pa je bil to vendarle moj ritem, torej moj način športnega življenja. To je zapisano v meni. Priznam, to mi zdaj v življenju manjka," pripoveduje edina slovenska smučarka z velikim kristalnim globusom in športnica, ki je z edinstveno potjo postala navdih mnogo rodovom. Prav zaradi zavedanja te vloge zdaj ne olepšuje svojega prehodnega obdobja.

Prisluhnila je telesu

"S težavami, ki jih prinaša življenje brez tekmovalnega ritma, se je treba spopasti. Treba se je spraviti v običajen življenjski ritem. To je velika sprememba. Sem pa človek, ki se težko spopada s spremembami. Tokrat se bom preprosto morala. Takšen premor je bil namreč nujen. Telo me je na to jasno opozarjalo že nekaj let," pravi smučarka, ki je v karavani svetovnega pokala vztrajala desetletje in pol, za nameček pa v dobršnem delu kariere nastopala v vseh disciplinah.

"Vse to pusti posledice," opozarja šampionka, hvaležna svoji neverjetni smučarski intuiciji ter vrhunski telesni pripravljenosti, ki sta jo obvarovali pred poškodbami, ki so sicer pogosto veliko breme in boleča dediščina smučark ob koncu tekmovalnih poti.

Tinina ekipa odpira vrata

Zdi se, da vprašanja o težavnem prilagajanju na novo življenje, ki so za večkratno slovensko športnico leta zelo utrujajoča, najlažje preganja z različnimi aktivnostmi. V zadnjem obdobju so ji veliko časa vzele priprave na slovito goriško prireditev Gusti di frontiera (Okusi ob meji), kjer se bo v sodelovanju s partnerji predstavila s hišo Team to aMaze. "Rada bi, da bi se ljudje postavili v kožo olimpijskega prvaka in pojedli zrezek, kakršen je meni teknil po napornem treningu. Na dogodek sem seveda povabila tiste, ki so me spremljali na moji poti, a vrata bodo odprta za vse," o goriških kulinaričnih idejah med 25. in 27. septembrom razpreda Mazejeva.

"Z Andreo sva se v preteklih letih večkrat pogovarjala, na kakšen način bi ljudem približala naše življenje. V sodelovanju z Adrio, goriško občino ter drugimi prijatelji zdaj to lahko tudi uresničiva. Zdaj se imava čas družiti z ljudmi. Priznam, v preteklosti sem bila s svojo ekipo zelo zaprta in nedostopna. V to nas je prisilil naš način dela. Ljudje me sicer po eni strani polnijo z energijo, po drugi strani pa tudi praznijo," razmišlja Tina.

O prihodnosti spomladi

Prva dama slovenskega zimskega športa se bo lahko še lep čas predstavljala kot aktualna olimpijska in svetovna prvakinja. Bolj delikatno pa je vprašanje, ali tudi kot aktivna smučarka. Svojo kariero je namreč maja "zamrznila". Vztraja, da potrebuje čas za dokončno odločitev o končanju izjemno uspešne kariere ali pa o morebitni vrnitvi v beli cirkus.

"Nedvomno je cikel končan. A vrat nisem želela dokončno zapreti. Sezono 2015/16 bom torej izpustila. Verjamem pa, da bodo moje ideje in misli o prihodnosti jasnejše spomladi," dodaja zmagovalka 26 tekem svetovnega pokala in dobitnica trinajstih kolajn z največjih tekmovanj.

Ne spreglejte