Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 1. 2013,
22.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Tina Maze Lindsey Vonn smuk alpsko smučanje

Petek, 11. 1. 2013, 22.12

8 let

Tina Maze: Škoda, da ni bilo boljših pogojev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Tina Maze je tudi na smuku premagala Lindsey Vonn, a znova za las ostala brez prvih smukaških stopničk v letošnjem svetovnem pokalu. Bila je četrta, prvič je zmagala Alice McKennis.

Druga je bila Italijanka Daniela Merighetti (+0,07), tretja pa Avstrijka Anna Fenninger (+0,16). Do točk je prišla tudi Ilka Štuhec na 20. mestu (+1,03).

Vanja Brodnik je bila 49. (+2,79), Katja Horvat, četrta Slovenka, pa 55., predzadnja (+3,27).

Na četrtem smuku sezone in prvem po skoraj mesecu dni je bila Nemka Maria Höfl Riesch, drugouvrščena v svetovnem pokalu, šele 19. (+0,99), zato je Mazejeva krepko povečala vodstvo v skupnem seštevku, saj Höfl Riescheva zaostaja že za 490 točk. Mazejeva ima 1189 točk, Nemka pa 699.

"Rezultat je odličen, moj najboljši v sezoni v smuku. Škoda, da niso bili pravi pogoji, saj bi v primeru, če bi bila proga bolj trda, imela več možnosti za kaj več. Zlasti na začetku sem se zelo lovila, preden sem ujela ritem, saj je bila proga na nekaterih delih mehka, na drugih bolj trda. Na trših je bilo mogoče stopiti bolj na smučko, na mehkejših pa je bilo potrebno smučati kot po jajcih. V spodnjem delu, med drugim in tretjim merjenjem časa, sem izgubila nekaj časa. Smuk ni moja najboljša disciplina, ker niso toliko odvisen od sebe, kot v drugih disciplinah," je pojasnila Mazejeva.

Tina Maze je s številko 10 dosegla najboljši smukaški izid zime; pred tem je bila njena najboljša uvrstitev deseto mesto. Le malo pa je manjkalo, da ne bi še petič v karieri stopila na zmagovalne stopničke v smukih; nekaj časa je bila tretja, nato pa jo je na četrto mesto izrinila Merighettijeva. Mazejeva je na mehki in skrajšani progi stopničke zgrešila za 14 stotink. "Mazejeva se je na tej skrajšani progi dobro znašla. Proga je v zgornjem delu nekaj časa postajala vse hitrejša, do Merighettijeve, potem pa je bilo znova slabše. Spodnji del pa je bil povsem drugačen, kot na treningih, zato je na razplet vplivala tudi startna številkam," je dejal Andrea Massi, vodja ekipe Tine Maze.

Američanka Lindsey Vonn, branilka velikega kristalnega globusa, je bila šesta (+0,34), nastopila pa je prvič po 27 dnevih. Po padcu v Val D'Iseru je odšla v domovino in na šestih tekmah v tehničnih disciplinah ni sodelovala. V tem času je Mazejeva svojemu že tako prepričljivemu vodstvu v svetovnem pokalu dodala še 340 točk. Vonnova, ki je dobila vse prejšnje tri smuke, ima sedaj 454 točk in 735 točk zaostaja za Mazejevo.

"Popolnoma sem presenečena. Čeprav sem vedela, da lahko dobro smučam, pa vseeno nisem pričakovala zmage," je bila presrečna McKennisova. Triindvajsetletnica še nikoli doslej ni bila med prvo trojico, njen najboljši izid v svetovnem pokalu pa je bilo sedmo mesto, ki ga je osvojila 14. marca 2012 na smuku v Schladmingu. Ameriški uspeh sta dopolnili Laurenne Ross, ki je bila peta, in Vonnova, katere ločitev od nekdanjega smučarja Thomasa Vonna je v četrtek postala tudi uradna. "Vesela sem, da sem se vrnila. Bila sem zelo hitra in sem zadovoljna z izidom. Ponosna sem tudi na celotno našo ekipo, ki je dosegla res lep izid. Proga je bila zelo mehka, čeprav so organizatorji pri pripravi naredili veliko delo," je povedala Vonnova.

Avstrijski prireditelji so morali prestaviti začetek tekme za pol ure, da so pripravili progo Karl Schranz. V zgornjem delu je bilo preveč snega, ki je zapadel v noči na soboto, zato so tekmo začeli iz mesta, kjer je običajno start superveleslaloma. Ta disciplina je na programu v nedeljo in je edina, v kateri Mazejeva še ni slavila zmage.

"V superveleslalomu mi gre dobro in zato želim izkoristiti priložnost. Proga je odlična, tehnično zahtevna. Zmaga je cilj, jasno, in skušala bom izkoristiti priložnost, ohraniti želim hladno glavo in imeti hkrati vroče noge," je napovedala Mazejeva.

Ne spreglejte