Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
6. 5. 2015,
12.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Tina Maze Andrea Massi SZS

Sreda, 6. 5. 2015, 12.44

8 let

Tina Maze je "zamrznila" smučarsko kariero

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Enoznačnega odgovora o (ne)nadaljevanju smučarske kariere Tina Maze ni dala, vseeno pa je napovedala vsaj začasen enoletni umik.

Dobrih šest tednov po koncu sezone, v kateri je osvojila dva naslova svetovne prvakinje in se do zadnjega trenutka borila tudi za veliki kristalni globus, je najboljša slovenska alpska smučarka vseh časov Tina Maze vendarle razkrila del svojih načrtov za prihodnost. V pismu za javnost sicer ni potrdila namigov o koncu izjemno uspešne kariere, po drugi strani pa svojih navijačev ni razveselila z naznanitvijo vsaj ene dodatne sezone. Izbrala je tretjo pot. Odločila se je za premor, svojevrsten umik od procesov treninga, med katerim bo spočila svoje telo in razmislila o morebitnih motivacijskih vzvodih za vrnitev v karavano svetovnega pokala.

Blesteča kariera

Mazejeva je o svojih kratkoročnih načrtih, iz katerih ni mogoče povsem natančno sklepati, kdaj, če sploh kdaj, bi lahko znova stopila v štartno hišico, obvestila tudi odgovorne pri Smučarski zvezi Slovenije ter predstavnike pokroviteljev in opremljevalcev, s katerimi ohranja posloven odnos. Obenem priznava, da se je izognila javnim nastopom, saj več, kot je zapisala, v tem trenutku ne more povedati.

Znova se torej nahaja na razpotju. Prvič se je leta 2008, ko se je spogledovala z umikom, a jo je o samostojnem projektu prepričal Andrea Massi, drugič pa po olimpijski sezoni 2013/14, ko je naposled ocenila, da se ne želi posloviti z grenkim priokusom. Tokrat si je vzela več časa, obenem pa je kot na dlani, da bo tudi brez dodatne sezone v športno zgodovino zapisana z zlatimi črkami in še lep čas tudi kot z naskokom najboljša slovenska alpska smučarka vseh časov.

Andrea Massi v slovenskem taboru?

S Tinino odločitvijo za (vsaj enoletni) premor, ki je zorela kar nekaj tednov, pa je nekoliko bolj proste roke v pogajanjih s Smučarsko zvezo Slovenije dobil vodja njene ekipe Andrea Massi. Ta je že lep čas velika želja vodstva zveze in po novem tudi panoge, bodisi kot glavni trener bodisi kot neke vrste svetovalec, koordinator in nadzornik. Goričan se je v zadnjem obdobju večkrat sestal z direktorjem zveze Jurijem Žurejem, s predsednikom alpskega zbora in odbora Iztokom Klančnikom ter vodjo strokovnega sveta Grego Benedikom.

Epilog zgodbe gre pričakovati v začetku prihodnjega tedna, že zdaj pa je jasno, da je Italijan različne možnosti sodelovanja skrčil zgolj na vlogo nadzornika oziroma svojevrstnega trenerskega supervizorja. "Vsaj eno leto potrebujem manj stresno funkcijo," pred zadnjimi dnevi odločanja razmišlja Massi, ki se je zamisli tudi ob vprašanju, ali je po tem, ko se je s smučarko povzpel na Mount Everest, pripravljen napasti "le" Triglav. "Pred kratkim sem o tem govoril s trenerjem Maurom Pinijem, ki mi je dejal, da ga potem ko je delal z Laro Gut in Tino Maze, zanimajo le najvišja mesta. Tudi jaz sem v svojevrstnem konfliktu. Zavedati se je treba, da je slovensko smučanje v letu nič. Kdo ve, morda pa lahko pomagam s svojimi izkušnjami. Jasno, raven bo nižja, a treba je biti realen," odgovarja prvi mož team to aMaze.

Ne spreglejte