Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
10. 6. 2013,
8.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Tina Maze Andrea Massi Sandi Murovec

Ponedeljek, 10. 6. 2013, 8.05

8 let

"Tina Maze je kombinacija estetike in brutalne moči"

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Tina Maze se je ob koncu prejšnjega tedna sproščala v Parizu, kjer si je ogledala finale OP Francije v tenisu, a njene misli so medtem že pri olimpijski sezoni.

"Stik s snegom je vsakič nekaj novega, čistega, nedolžnega in prav dobro se počutim, ko si privoščimo dneve s takšnim pristopom," je svoje vtise po nedavnem smučarskem treningu na Stelviu in pred skokom v francosko prestolnico, kjer je unovčila darilo svojega menedžerja, ki ji je ob koncu rekordne sezone v Lenzerheideju poklonil vstopnice za ogled največjega teniškega turnirja na pesku, zbirala Tina Maze. Prva Slovenka z velikim kristalnim globusom se je zdaj za nekaj časa umaknila z zasneženih strmin. Pred poletno selitvijo na južno poloblo, kjer jo čaka vadba hitrih disciplin v Čilu in tehnični trening v Argentini, se bo namreč le še enkrat podala na ledenik Zermatt, njen delovnik pa bodo do takrat zapolnjevali že kar pregovorno zahtevni kondicijski treningi. Prav s slednjimi je v zadnjih letih pripravljala nadvse pomembno bazo in si gradila moč za čim bolj učinkovito in predvsem dolgotrajno izkoriščanje smučarskega potenciala. "Da, to je tisti del leta, ko moram biti pripravljen tudi na prerekanja," se s štoparico v roki pošali Andrea Massi, ki v Tininem taboru resda skrbi za številna področja, dejstvo pa je, da je v prvi vrsti predvsem strokovnjak za telesno pripravo.

"Tina si je izbrala šport, v katerem sta zelo pomembna tehnika in estetika. No, zdaj dobro ve, da potrebuje tudi zajeten kondicijski sklop, ki je pravzaprav nasprotje tega. Tu res ni prav veliko estetike, a ko jo gledam, kako denimo dviguje uteži ali opravlja poskoke, sam vidim vrhunskost. Tudi na tem področju je odlična. Vem pa, da včasih ni prijetno," o nujnosti kondicijskega treninga razmišlja Massi, ki med elementi, na katerih bo baziralo nadaljnje delo, izpostavlja hitrost, moč, elastičnost in vzdržljivost. Končni cilj je vrhunska pripravljenost za dolgo olimpijsko sezono 2013/14, v kateri oba glavna akterja znova želita videti smučarsko izjemnost. "Tina Maze je na snegu kombinacija estetike in brutalne moči. Ko govorim o estetiki, mislim predvsem na natančnost in popolnost gibanja, ki na koncu prinaša rezultat. Tako je tudi v drugih športih. Tudi za najboljše atletske šprinterje lahko trdim, da so v svojih predstavah estetski," poudarja Goričan, ki po vstopu v junij ne taji več, kdo je novi član team to aMaze. Gre za italijanskega trenerja Walterja Ronconija, ki se je ekipi že pridružil tudi na snegu. S tem je, kot pravi Massi, tudi brez pogodbe postal polnopravni član ekipe najboljše smučarke na svetu in naslednik Livia Maggonija. V ekipi pa seveda ostajata serviser Andrea Vianello in fizioterapevtka Nežka Poljanšek, čeprav slednja ne bo vseskozi ob Mazejevi.

Poleg Ronconija pa se je prejšnji teden na treningih na Stelviu mudil tudi uveljavljeni smučarski učitelj in demonstrator Sandi Murovec, ki je z Mazejevo sodeloval že v preteklosti. Sam je tokratni trening označil za iskanje rezerv v njeni tehniki, ki v končni realizaciji lahko predstavljajo prednost pred konkurenco. "S Tino se v nekem smislu vedno sprehajava po robu, a njeno smučanje dokazuje, da so bile odločitve do zdaj vedno pravilne. Najino sodelovanje je plod razmišljanja Andree Massija, ki za razliko od mnogih, predvsem naših trenerjev, išče informacije zunaj sebe. Če povem drugače, ni mu težko priznati, da morda obstajajo boljše informacije, kot jih poseduje sam, čeprav ima v rokah daleč najboljšo smučarko in je prvi, ki je za to zaslužen. Ne govorim le o sebi, temveč vseh, ki mu jih je uspelo zbrati okoli sebe. Vsakič znova sem navdušen nad ekipo, njeno neverjetno predanostjo in pristopom, kjer ni nič prepuščeno naključju, od najmanjših podrobnosti, materialov, smuči, nastavitev, počutja, okolja in še bi lahko našteval," je po končanih treningih poudaril Murovec, več kot zadovoljna pa sta bila tudi Mazejeva in Massi. "Za Tino je odlična sezona, a zdaj smo pritisnili na tipko 'reset' in začeli znova. To je približno tako, kot če bi Bolt po odlično sezoni začel sprva hoditi, da bi na koncu znova lovil rekorde. Morda se bo komu po sezoni, v kateri je Tina vknjižila 2414 točk, zdelo nenavadno, a skupaj iščemo tudi pot do izboljšav. Za napredek je vedno dovolj priložnosti in časa. V tej prvi fazi nam je vrhunski demonstrator, kar Murovec nedvomno je, prišel še kako prav. Trening je dopolnil z zanimivimi vajami, asimetričnimi postavitvami kratkih in dolgih količkov … Zadovoljen sem, da smo opravili veliko. Tina se je posvetila tudi treningu superveleslaloma, predvsem lažjim odsekom, kar je zelo pomembno, saj je zanjo znano, da ima lahko težave pri zavojih z nižjo hitrostjo. Zanjo je lažje pogosto težje. Če potegnem črto, moram biti s prvim delom priprav na novo sezono zadovoljen. Maja na Kaunertalu nismo imeli sreče z vremenom, a smo bili uspešni pri reševanju vprašanja smučarskega čevlja. Zdaj smo na Stelviu storili, kar smo želeli. Naslednja selitev na sneg bo posvečena 'testu materiala', pri čemer mislim tako na opremo kot tudi tekmovalkino telo," se je razgovoril Massi, ki se je med zadnjim treningom prelevil tudi v vlogo Tininega asistenta, ki "razvaža" daljše smuči. "No, med sezono je tekmovalki ob progi lahko 'očitati', da v drsalnih delih ni bila natančna ali kaj podobnega. Ko pa se sam preizkusim z daljšimi smučmi in hitrostjo nad 100 km/h … Zanimiva preizkušnja, ni kaj," dodaja Massi.

Čeprav Tinin tabor do začetka olimpijske sezone čaka še več mesecev trdega dela, pa so že prvi tedni pripravljalnega obdobja prinesli kar nekaj želenih potrditev in povratnih informacij. Med drugim se je odzivnost vseh predstavnikov opremljevalcev dvignila še za nekaj stopenj, tako da Mazejeva resnično čuti, da je najboljša smučarka na svetu. To ji dajejo vedeti tudi številni rekreativni smučarji, ki jo včasih tudi ob nekoliko manj primernih trenutkih naprošajo za skupne fotografije ali podpise. A bolj pomembna je informacija o izjemni motiviranosti in zagnanosti. "Žal moram nekoliko razočarati Petro Majdič, ki je dejala, da utegnemo imeti po osvojenem globusu težave z motivacijo. Nimamo jih. Motivacija je ena od športnih osnov. To je ključ do uspeha. Hitro smo se odzvali na nov položaj. Do izraza prihajajo tudi Tinina vzgoja, njena skromna narava in vse, kar je prinesla iz svoje Črne na Koroškem. Je pravilno športno vzgojena, kar po takšni sezoni reši vsaj 50 odstotkov težav. Zavedam pa se tudi svoje vloge. Moj odnos še zdaleč ni nepomemben. Če moja motiviranost ni na najvišji možni ravni, se to nanaša tudi na druge člane ekipe," je svoje razmišljanje štiri mesece in pol pred začetkom sezone sklenil Massi.

Ne spreglejte