Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
4. 2. 2013,
18.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Tina Maze Schladming

Ponedeljek, 4. 2. 2013, 18.08

8 let

Tina Maze: Če sem preživela Maribor, bom tudi Schladming

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
"Počutim se dobro. Vreme res ni prav lepo, a imam dovolj izkušenj, da me to ne bo iztirilo," pred začetkom svetovnega prvenstva poudarja Tina Maze.

Tina Maze je ob morju znova našla svoj mir. In ko najde svoj mir, se na obraz nariše širok nasmeh. S prav takšnim je pripotovala tudi v Schladming, prizorišče svetovnega prvenstva v alpskem smučanju. Zaveda se, da je tokrat v povsem novi vlogi, v vlogi osrednje osebe, za katero strokovnjaki in tekmice vztrajno ponavljajo, da se lahko na prav vsaki tekmi zavihti na oder za zmagovalke, začenši s torkovim superveleslalomom. "Prav je, da so pričakovanja visoka. Prav je tudi, da mi tekmice pripisujejo vlogo favoritinje. Navsezadnje sem dokazala, da se dobra, da sem najboljša. A s pritiski se ne bom obremenjevala. Razmišljati moram o pripravi, zbranosti in samem smučanju. To je moja služba. Pripraviti moram svoje telo in se nato dobro gibati. Vem, da je tudi konkurenca dobra. Treba se bo boriti," odgovarja Mazejeva, ki si je po naporni moskovski avanturi, za katero se v njenem taboru zanesljivo ne bi odločili, če se na paralelnih tekmah ne bi delile tudi točke v slalomskem seštevku svetovnega pokala, že opomogla. Tudi ritem svetovnega prvenstva ji je pisan na kožo, saj so tekme dovolj široko razpotegnjene, da ne bo plačevala pretirano visokega davka nastopanja v vseh disciplinah. Osnovni načrt namreč kljub drugačnim neuradnim namigom še vedno ostaja nastop na vseh petih individualnih tekmah, čeprav bo končni odgovor vselej podal "glas telesa".

"To prvenstvo bo zame nekaj posebnega. Imam več moči in volje. Sem sredi odlične sezone. Smučam lahko z navdušenjem, kar je seveda hitreje, kot pa če se zgolj borim. Delam, kar znam. Sem, kar sem. Sem človek. Tudi z napakami. Vem pa, da se bom v Schladmingu borila po najboljših močeh," pred spopadom s superveleslalomsko progo, za katero pravi, da ji ustreza, razmišlja prepričljivo najboljša smučarka svetovnega pokala. V torek jo po vsej verjetnosti čakajo zahtevne vremenske razmere. Pravi, da se jih ne boji, saj je letos že večkrat dokazala, da je "vremensko spremenljiva Tina" romala na smetišče zgodovine, vseeno pa upa, da ne bodo krojile razpleta povsem pri vrhu. Tja seveda meri. To so namreč mesta, za katera ocenjuje, da ji pripadajo. "Pokazati moram, kar znam. To je vse. Ve se, kdo je hiter. A svetovna prvenstva so tudi lep poligon za presenečenja. Je pa vselej tako, da smo smučarke na štartni črti poravnane. Moja naloga pa je, da pokažem tisto, kar kažem že celotno sezono. Dobro mi gre, zato lahko razmišljam o kolajni. A ponavljam, vse to bo treba pokazati in potrditi na smučeh," pravi Tina, ki je skupaj z Milkinimi dekleti dan pred tekmo prejela tudi posebno čelado z novim talismanom sreče. Ob tem se je znašla v pravi mednarodni novinarski zasedi, tako da je v pičlih desetih minutah spregovorila v kar petih jezikih. "Hvala novinarjem za ustvarjanje napetosti pred veliko tekmo," se je ob tem pošalila 29-letna Črnjanka.

Če bi sodili po njeni sproščenosti, se tudi s pritiskom pred lovom na FIS-ove snežinke več kot odlično spopada. "Glede tega je bil Maribor neke vrste generalka. Smučanje pred 20 tisoč navijači, ki seveda želijo videti tvojo zmago, je poseben izziv. Da, rekla sem želijo. A želja je eno, izvedba nekaj drugega. Vesela sem, da sem po drugem mestu v veleslalomu in slalomskem vodstvu ohranila mirno glavo. Ponosna sem nase. To je bil nemara celo največji pritisk v moji karieri. Preživela sem ga, zato verjamem, da bom tudi Schladming. Vem, kako se spopasti s pritiski," pravi Tina, s šestimi nastopi in kar 22 štarti že prava veteranka svetovnih prvenstev.

V povsem drugačni vlogi pa se v Schladmingu predstavlja Ilka Štuhec. Za 22-letno Mariborčanko bo namreč torkov super-g celo krstni na svetovnih prvenstvih. Pričakuje ga po dobri popotnici iz evropskega pokala, saj je bila v Jasni na smukih prva in druga. Trener za hitri disciplini slovenske ženske reprezentance Andrej Možina zato poudarja, da mora biti cilj uvrstitev med najboljšo petnajsterico. "Ilka je dobro pripravljena. Verjamem, da bo tudi glava na mestu," pravi Možina, ki se je po pogovoru s sodelavci dan pred tekmo odločil, da na štart ne pošlje tudi Ane Drev, ki je sicer nastopila na tekmi evropskega pokala v Sella Nevei in osvojila deseto mesto.

Ne spreglejte