Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 12. 2009,
19.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 3. 12. 2009, 19.19

8 let

Svendsenu jubilejna zmaga, Marič 15.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Z uvodno tekmo svetovnega pokala, posamično preizkušnjo na 20 kilometrov, so opravili tudi biatlonci. Jubilejne desete zmage se je veselil Norvežan Svendsen, najboljši Slovenec pa je bil Janez Marič.

Tekmovanje se je odvijalo pod žarometi pri minus desetih stopinjah Celzija, prvih 60 točk v sezoni pa je vknjižil Emil Hegle Svendsen, ki je za 35,5 sekunde ugnal Američana Tima Burkea in za 49,5 sekunde Avstrijca Christopha Sumanna. Slednja sta zmago zapravila na zadnjem streljanju, Američan pa je vendarle zabeležil uspeh kariere, saj do sedaj ni bil boljši kot šesti.

Kljub trem zgrešenim strelom se je od Slovencev najvišje uvrstil Janez Marič (1,1,0,1). Med kar 136 nastopajočimi je na koncu pristal na 15. mestu. "Čeprav je malo grenkega priokusa, je uvod v sezono kar v redu uspel. Včeraj sem rekel Dijani, da takoj podpišem za njeno uvrstitev, pa je bilo celo eno mesto boljše. Tek je bil v skladu s pričakovanji, nisem pa imel najboljšega občutka za streljanje, ampak se je vseeno kar dobro izšlo. Upam, da pridobim s tekmami še nekaj strelske samozavesti in vse bo lažje. Na zadnjih treningih sem imel kar nekaj težav s streljanjem leže, vendar je trening eno tekma drugo. Še najbolj me je danes motil mraz, saj v prvem krogu skoraj nisem čutil prstov in potem je to tudi moteče med proženjem sprožilca," je po tekmi povedal Marič, ki je imel sedmi čas teka.

Klemen Bauer (2,1,1,1), ki je preteklo nedeljo slavil na IBU pokalu v Idreju, je tokrat podlegel pritisku in se s petimi zgrešenimi streli uvrstil na nehvaležno 41. mestu, izven dobitnikov točk. Uvodni nastop pa se je ponesrečil Vasji Rupniku (1,0,3,3) na 98. mestu in Petru Doklu (2,1,2,0) na 102. mestu.

Podobno kot slovenski biatlonci je na strelišču pregorel tudi lanskoletni zmagovalec svetovnega pokala Ole Einar Björndalen (0,1,2,2). Norvežan je osvojil 43. mesto in tako ostal brez prvih točk v olimpijski sezoni. Še slabše pa se je godilo njegovemu rojaku Halvardu Hanevoldu (2,1,2,1), ki je na rojstni dan zasedel skromno 97. mesto.

Slovenski biatlonci so za vidnejše uvrstitve na strelišču pustili nekaj nepokritih tarč preveč. Glavni trener Uroš Velepec pa vseeno gleda na razplet tekme pozitivno: "Tek nam je šel dobro od nog, pa tudi streljanje razen posameznih napak, niti ni bilo tako slabo. Tako Marič kot Bauer sta tekaško med deseterico, kar je že lep dosežek za začetek. Streljanje je sicer na strelišču spremljal moj kolega Kos, vendar pravi, da so bili vsi trije Maričevi zgrešeni streli zelo zelo po robu in bi z malo sreče lahko padla še kakšna tarča, kar bi tudi precej popravilo njegov rezultat. Bauer je očitno po dobrem občutku na progi preveč hitel na strelišču, kar se mu je že dogajalo, zato so bili streli zgrešeni visoko. Tudi Rupnik se je dokazal v teku, pa žal na koncu zgrešil dvakrat po tri strele. Dokl vedno začenja sezono nekoliko preveč previdno in tako je bilo tudi danes. Svojo pripravo bomo do tekem na Pokljuki še stopnjevali, zato bi moralo biti tudi streljanje boljše. Proti lanskemu začetku sezone je tole kot noč in dan, zato sem kljub okoliščinam, ki so nas lani spremljale, zadovoljen."

V petek je v Östersundu prost dan, v soboto pa sta na sporedu šprinta. Dekleta se bodo ob 11:30 pomerila na 7,5 kilometrov dolgi progi, moške pa ob 14:30 čaka 10 kilometrska preizkušnja. Slovenijo bodo zastopale Teja Gregorin, Tadeja Brankovič – Likozar, Dijana Ravnikar, Andreja Mali, pri moških pa bodo nastopili Janez Marič, Klemen Bauer, Peter Dokl in Vasja Rupnik.

Ne spreglejte