Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 11. 2007,
13.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 30. 11. 2007, 13.53

8 let

Superkombinacija Albrechtu, Jerman 15.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
S četrtkovo superkombinacijo se je na poti "Ptice roparice" tudi uradno začel smučarski teden v Beaver Creeku.

V superkombinaciji se je na najvišjo stopničko zavihtel Daniel Albrecht, medtem ko je bil najboljši Slovenec, Andrej Jerman, uvrščen na 15. mesto.

Švicar Didier Cuche je bil v najboljšem položaju po smuku. Nosilec rdeče majice iz lanske sezone v smukaški razvrstitvi, ki je bil najboljši tudi na edinem treningu pred petkovo specialno smukaško tekmo, je imel 20 stotink naskoka pred Stevenom Nymanom, Marco Büchel in Michael Walchhofer pa sta prvo polovico superkombinacije vzela bolj za trening in se nista podala še na slalom; veteran iz Liechtensteina pa tako ali tako ne bi smel nastopiti, saj so ga zaradi nepravilne opreme po smuku diskvalificirali. Odlično izhodišče je imel tako vsestranski Švicar Daniel Albrecht, daleč pa ni bil niti domači adut Bode Miller z nekaj več kot pol sekunde zaostanka.

Izjemen slalomski nastop Granga

Slalomski del je pričakovano prednost v končnem razpletu superkombinacije prinesel specialistom za tehnične discipline oziroma bolj vsestranskim smučarjem. Za prvo presenečenje je poskrbel Čeh Ondrej Bank. V smuku je bil šele 20., z odličnim slalomskim delom pa je postavil mejnik, ki je bil za številne za njim prevelik zalogaj. Tako so zaostali tudi Avstrijec Benjamin Raich in njegov rojak Rainer Schönfelder, pa tudi Norvežan Lars Myhre. Tudi Miller, slalomski nastop je izpeljal brez večjih težav, je bil na koncu prekratek za pet stotink in šele Albrecht je Čeha ugnal, ko je dobremu smuku dodal še boljši slalom. Njegova prednost je znašala skoraj sekundo in zdelo se je, da so znani vsi smučarji na zmagovalnem odru, saj je Cuche odsmučal po svojih skromnejših slalomskih sposobnostih in pristal tudi za Slovencema Jermanom in Gorzo. Toda najboljšim je zobe pokazal še Grange, ki je smuk končal krepko pod 30. mestom (37.), nato pa v slalomu dobesedno eksplodiral in se z daleč najboljšim časom se prebil celo na skupno drugo mesto, le Albrecht je bil zanj premočan. Oba, ki sta za Švicarjem stopila na zmagovalni oder - pri tem je na na nehvaležno četrto mesto zdrsnil Miller -, sta dosegla najboljši uvrstitvi kariere. Za Francoza sta bili najboljši uvrstitvi doslej dve četrti mesti v specialnih slalomih, Čeh pa je bil šesti prav na superkombinaciji v ZDA pred letom dni. Albrecht pa je, po dveh kolajnah na letošnjem SP (tudi zlati v kombinaciji), stopil na najvišjo stopničko tudi v svetovnem pokalu.

Konec sezone za Svindala?

V slovenskem taboru je bil najboljši Andrej Jerman; dobrim predstavam na uvodnih smukaški in superveleslalomski tekmi v Kanadi je dodal še nove točke v kombinaciji. Po manjši napaki v zgornjem delu smuka je bil po polovici na 15. mestu, to uvrstitev pa je na koncu tudi obdržal s solidno slalomsko predstavo. Aleš Gorza je bil v smuku nekoliko prepočasen, da bi ujel trideseterico in s tem boljše razmere na slalomu, kljub temu pa je z 21. mestom zanesljivo prišel do točk, medtem ko je bil Šporn, s slabim smukaškim izhodiščem in povprečnim slalomom, na koncu od njih oddaljen šest mest in skoraj sekundo.

Medtem ko so se njegovi tekmeci borili za nove točke, ima Norvežan Aksel Lund Svindal drugačne skrbi. Čeprav se je zdelo, da jo je po grdem padcu na treningu na izjemno zahtevni smukaški progi Ptice Roparice razmeroma dobro odnesel, brez zlomov kosti ali poškodb vezi, sta dva dneva v bolnišnici pokazal, da ni tako. Poleg zlomljenega nosu in nekaj izbitih zob je za lanskega zmagovalca skupnega seštevka najhujša globoka rana na zadnjični mišici, zaradi katere ga bodo morali v bolnišnici v Vailu še enkrat operirati. Iz norveškega tabora so sporočili, da bo namesto osemtedenskega počitka za Svindala po tej diagnozi morda celo že konec sezone.

Ne spreglejte