Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
26. 2. 2019,
11.19

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,62

5

Natisni članek

Ilka Štuhec Ilka Štuhec poškodba koleno

Torek, 26. 2. 2019, 11.19

5 let, 1 mesec

Super novica: Ilki Štuhec ne bo treba na operacijo

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,62

5

Ilka Štuhec | Ilki ne bo treba na operacijo. | Foto Sportida

Ilki ne bo treba na operacijo.

Foto: Sportida

Padec na smuku v Crans Montani je razžalostil obraz slovenske smučarke Ilke Štuhec, prav tako pregled z magnetno resonanco, ki je potrdil natragano križno vez v levem kolenu. A je zdaj prišla vesela novica, saj Ilki kljub poškodbi ne bo treba na operacijo.

"Vrgla sem se na glavo, kot se za tekmo spodobi. Občutek je bil zelo dober, hiter, pomeni daljše skoke. Ni problema, rada letim, ampak včasih je lahko tudi predaleč. Uf, na srečo je ok, smuča do cilja!' No ja, niti ne. To je bil še čisti adrenalin, saj dve minuti kasneje nisem več mogla hoditi. Takoj sem vedela, da je sezone zame konec, a ne, kako hudo je. Izid je na srečo boljši, kot je bilo predvideno. Ja, strgana je zadnja križna vez v levem kolenu, ampak operacija ni potrebna. Možnost in sposobnost regeneracije je izjemna, le če je noga v pravi poziciji. Naslednjih nekaj tednov bom pač Robokop - z novo opornico. Hvala za vse lepe želje, pozitivno energijo in sporočila," je na svojem profilu na Instagramu zapisala Ilka Štuhec, prejemnica zlate medalje na letošnjem smuku na svetovnem prvenstvu v Aareju.

Vez je močno raztegnjena, ne strgana

Pred poškodbo je v Aareju še drugič zapored osvojila zlato medaljo v smuku. | Foto: Reuters Pred poškodbo je v Aareju še drugič zapored osvojila zlato medaljo v smuku. Foto: Reuters Podrobni pregledi pri prof. Niklausu Friedrichu in mnenja drugih strokovnjakov so pokazali, da Ilki kljub padcu na smuku v Crans Montani ne bo treba na operacijo levega kolena. A sezone, v kateri je med drugim zmagala v smuku in superveleslalomu v Val Gardeni, je zanjo vseeno konec.

Križna vez v kolenu ni strgana, ampak močno raztegnjena. Prvi pregledi so kazali na najbolj črn scenarij, kar bi pomenilo, da bi morala Ilka na operacijo in dolgotrajno rehabilitacijo, ki terja več kot pol leta časa, da se koleno in mišice spravijo na želeno raven

Tudi desno koleno, v katero je prejela udarec, je videti že veliko bolje. Bolečine so prisotne še v gležnju, kar ne bo predstavljalo dolgotrajnejših težav.

Ilka Štuhec Lindsey Vonn
Sportal Lepa poteza Vonnove, ko je slišala, kaj se je zgodilo nesrečni Štuhčevi

Aktualna svetovna prvakinja v smuku je v Baslu prejela posebno opornico, ki omogoča stabilnost poškodovanega kolena in hitrejše zaraščanje vezi. Čez 14 dni se bo vrnila v Švico, v enem mesecu pa bo jasno, ali zdravljene poteka tako, kot predvidevajo.

Ilka Štuhec
Sportal Ilka Štuhec po grdem padcu na pregledu v bolnišnici, zmaga Goggii

"Že večkrat sem si dokazala, da se lahko po poškodbi vrnem"

Ilka optimistično zre v prihodnost. | Foto: MaPa Ilka optimistično zre v prihodnost. Foto: MaPa Če bo šlo v pozitivno smer, operacija ne bo potrebna, kar pomeni, da se bo rehabilitacija skrajšala za pol časa. Za zdaj je videti, da se bo Mariborčanka izognila operaciji. Te so jo v karieri dodobra zaznamovale. Imela je namreč že pet operacij desnega in eno levega kolena.

"Delujemo v športu, kjer se takšne stvari lahko zgodijo tako rekoč vsak dan. Dan položaj moram sprejeti. Že večkrat sem si dokazala, da se lahko po poškodbi vrnem, in takšen načrt imam tudi tokrat. V življenju najraje smučam in temu se ne mislim kar tako odreči," je še ob tem povedala Štuhčeva, ki je letos dvakrat zmagala v svetovnem pokalu.

Ilka Štuhec
Sportal Slaba novica iz Švice, konec sezone za Ilko Štuhec
Ne spreglejte