Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
30. 1. 2015,
13.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

skoki Peter Prevc Peter Prevc Špela Rogelj

Petek, 30. 1. 2015, 13.46

8 let

Specifičen šport z adrenalinskim prizvokom, ki privablja vse več otrok

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Sloveniji so smučarski skoki zelo popularni. Pri tistih najmlajših beležijo povečan vpis, pa čeprav se s tem športom po koncu kariere rekreativno ne moreš ukvarjati. A ti daje veliko ...

Ob ogromni paleti športov so pri nas vse bolj v središču pozornosti smučarski skoki. Če primerjamo število registriranih skakalcev, ki jih je bilo leta 2009 (377) in zdaj (473), vidimo, da je zabeležena rast za četrtino. Dodati moramo tudi tiste najmlajše, ki se vključujejo v ta šport in še niso registrirani. Kot pravijo v nordijskem delu družine Smučarske zveze Slovenije, je teh še veliko.

Verjetno se starši sprašujete, zakaj bi svojega otroka vpisali v šport, s katerim se po koncu rekreativno ne moreš več ukvarjati. A ti da druge smernice za življenje, da ne govorimo o veselju ob uspehih, če se posameznik znajde med tistimi najboljšimi. V prvi vrsti je treba izpostaviti odgovornost in odnos do dela. Ti dve vrlini sta za življenje izjemno pomembni in ti pomagata v krutem svetu. Omeniti je treba še telesni razvoj, pri katerem velja izpostaviti ravnotežje, motoriko, koordinacije, gibljivost, specialno vzdržljivost, izgubo strahu pred višino …

Otroka lahko vpišete v klube

Ker so skoki pri nas zelo popularni in so slovenski skakalci izjemno uspešni, razumljivo vse več otrok zamika, da bi se podali na pot Petra Prevca, Roberta Kranjca, Jerneja Damjana, Špele Rogelj … Klubi, ki jih je pri nas veliko, so pravi naslov, na katere se lahko starši obrnejo, če imajo njihovi otroci željo po tem športu. V Sloveniji je na voljo kar 75 skakalnic s kritično točko pri 35 metrih. Od tega je 63 pokritih s plastiko, tako da je pri nas ogromno naprav za pravi vstop v skakalni šport. Tudi mesečne vadnine so cenovno dostopne, saj boste za najmlajše morali plačati 30 evrov, po devetem letu starosti pa okoli 55 evrov.

Za najmlajše so organizirana tudi tekmovanja, ki so v povezavi s projektom Skoči z nami – to je šolsko tekmovanje za učence od 1. do 4. razreda, nastopajo pa lahko le neregistrirani skakalci.

Za zmago v skokih peljal sošolce in sošolke na polete v Planico

In na enem od teh tekmovanj je zmagal tudi mladi Lovro Dovžan, sicer vestni zbiratelj avtogramov skakalcev, ki je pred tremi leti, ko je bil star osem let, postal državni prvak, za zmago pa prejel posebno nagrado, se spominja njegov oče Matjaž Dovžan: "Za nagrado je ves razred odpeljal na ogled poletov v Planico. Dobil je tudi nove skakalne smuči. Te pa so bile višek. Imeli smo jih v kleti in Lovro jih je večkrat hodil gledat. Naslednje leto smo jih vrnili klubu oziroma so jih zamenjali za čelado."

Sicer se je takrat ukvarjal z nogometom, med drugim je rad tudi smučal, a ga je vedno vleklo v skoke: "Vsako leto smo po šolskem tekmovanju imeli resne razprave o tem, s čim se bo ukvarjal. Štiri ali pet let je bil navdušen nogometaš, a so bili skoki vendarle njegova skrita in največja ljubezen. Priznam, to se je videlo. Zdaj se ukvarja s tem športom in uživa," pravi Matjaž.

Ga kaj skrbi glede prehrane, saj pri skokih ne sme vsega jesti? "Na skoke tako ali tako bolj vpliva genetski zapis kot pa sama prehrana. Dejstvo pa je, da bom kot starš poskušal vplivati na to, da bo prehrana čim bolj zdrava in uravnovešena, ne glede na to, ali bo skakalec ali kaj drugega," je Dovžan podal stareševki pogled na to temo.

Prav prehranjevalni vidik je eden ključnih pri skokih in zna včasih tudi otežiti delo, kar priznavajo tudi skakalci. Zlasti je treba pravilno jesti ob poletnih kondicijskih naporih, da ne pride do prevelikega izčrpavanja telesa.

Če nisi v mladinski ali A- in B-reprezentanci, stroški skakanja postanejo veliki

Tisti najboljši, ki so uvrščeni v mladinske ali obe članski selekciji, ne bodo imeli pretiranih letnih stroškov, saj za opremo in trenerje poskrbi nordijski del SZS. So pa zato na težjem preizkusu tisti, ki iščejo pot do najboljših in so brez statusov, ki bi jim zagotavljali finančno mirnost. Če upoštevamo, da stanejo tekmovalne smuči 400 (za sezono potrebujejo vsaj dva para), smučarske vezi kakor tudi smučarski čevlji 360, dres 450 (potrebuješ vsaj dva), čelada 150 evrov, se že začneš približevati številki 3 tisoč evrov. Nato so tu še treningi …

Na srečo klubom nekoliko pomaga SZS in letno razdeli 80 parov smuči, kar je približno petina vseh tekmovalcev, medtem ko se otroška oprema menja iz roda v rod.

Skoki so dejansko specifičen šport z adrenalinskim prizvokom, ki ima zelo dobro organizirano piramido, na vrhu katere je A-reprezentanca, ki ji že nekaj časa uspešno poveljuje Goran Janus. Veliko se dela tudi na volonterski ravni, da bi otrokom omogočili čim boljši razvoj v tem športu, ki v Sloveniji spada med najbolj gledane.

Ne spreglejte