Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
5. 11. 2013,
9.19

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Tina Maze Andrea Massi Levi

Torek, 5. 11. 2013, 9.19

5 let, 5 mesecev

Sölden še ni pozabljen, a v mislih je že Levi

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Tina Maze se teden in pol po ponesrečenem ledeniškem veleslalomu v Söldnu vrača na smuči. Že v Leviju želi pokazati pravi obraz.

Po nenadejani ledeniški zaušnici, ki sicer kljub kar trem zmagam ni nekaj povsem novega in še nedoživetega, se je najboljša slovenska alpska smučarka Tina Maze za dober teden umaknila z zasneženih strmin. Z novim sklopom kondicijske vadbe je krepila svoje telo, odmaknjena od smučarskega vrveža pa iskala tudi pravi osebni mir. V začetku tedna se je s svojo ekipo preselila na koroški ledenik Mölltal, kjer jo v programu, ki vključuje vadbo obeh tehničnih disciplin, čaka novo piljenje smučarske forme. Misli ji ob tem že švigajo tudi v Levi, ki bo 16. novembra gostil prvi slalom nove sezone, sicer zadnjo preizkušnjo pred severnoameriško turnejo, kjer se bodo karavani svetovnega pokala pridružile še zadnje zamudnice, med njimi tudi ameriška šampionka Lindsey Vonn.

Massi samokritično: Morda je nisem zaščitil

Čeprav bo imelo koroško šviganje med slalomskimi količki že pridih priprav na laponsko preizkušnjo, pa v taboru najboljše smučarke zadnje sezone še vedno premlevajo tudi, kaj se je pred dobrim tednom pripetilo na ledeniku Rettenbach nad Söldnom, kjer je Mazejeva po bledi predstavi pristala na zanjo skromnem 18. mestu. Predvsem šef ekipe Andrea Massi tolažbe ne želi iskati v olajševalnih spoznanjih, da je druga smučarka zadnje sezone Maria Höfl-Riesch ostala povsem praznih rok, da bo Vonnova sezono začela z dvema tekmama zaostanka in da je za veleslalomski globus vselej nevarna Tessa Worley zaostala za Tino.

"Ko po enem tednu pogledam nazaj, lahko sklepam, da so bili raznorazni pritiski premočni. Vsega je bilo preveč. Morda tekmovalke nisem ustrezno zaščitil. Preveč je bilo snemanj oglasov in drugih sponzorskih aktivnosti. Tudi novinarska konferenca se je s pogovori s predstavniki sedme sile z vsega sveta preveč zavlekla. A ne gre le za to. Priznati je treba tudi, da bomo morali dinamiko v naši ekipi dvigniti na višje obrate. Nikoli ne kažem s prstom na posameznike. Imamo ekipo. Najprej moram izpostaviti sebe, sledijo preostali. Ekipa mora ujeti lanskoletni ritem. To zahtevam od sebe in vseh drugih," se je ob ponedeljkovem čakanju na ugodnejše vremenske razmere za trening razgovoril Massi in dodal: "Tina je med zadnjimi kondicijskimi treningi delovala tako, kot mora. Rezultati so dobri. Zdaj čakamo še na sliko na snegu."

V pričakovanju odgovora

Če kdo, potem je prav Mazejeva v preteklosti že znala učinkovito odgovoriti na söldenske spodrsljaje. Navsezadnje je v sezoni 2004/05 kmalu po uvodnem odstopu nanizala tri veleslalomske zmage. V sezoni 2008/09 je po najbolj boleči izkušnji v Söldnu, ko je na začetku samostojne poti ostala brez točk in posledično brez statusa med najboljšimi tridesetimi v svetovnem pokalu, našla pravo smučino do zmage v Mariboru in nato prve kolajne na velikih tekmovanjih. Iztiril pa je ni niti predlanski slab začetek, saj je po skromnem 23. mestu ob ledeniškem odprtju navdušila z zavidanja vredno sezono, ki ji je na koncu prinesla drugo mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Kakšen odgovor tokrat pripravlja 30-letna lastnica velikega kristalnega globusa, bo v dobršni meri mogoče videti že ob koncu prihodnjega tedna, ko bodo slalomistke in slalomisti zbrani v Leviju. Smučarsko središče na severu Finske je sicer eno od redkih stalnih prizorišč tekem svetovnega pokala, v katerem Mazejeva še ni stala na odru za zmagovalke. Po nizu ničel je namreč v zadnjih sezonah vknjižila 12., 9., in lani 4. mesto.

Ne spreglejte