Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
21. 8. 2014,
13.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Peter Pen Boštjan Kline Rok Perko smučanje priprave Čile

Četrtek, 21. 8. 2014, 13.27

8 let

Smukači v Čile tudi z rezultatskimi cilji

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Po Tini Maze in petčlanski ženski zasedbi se je na priprave v Južno Ameriko odpravila še tretja slovenska smučarska odprava, v kateri so predvsem specialisti za hitri disciplini.

Medtem ko glavnina slovenske ekipe za hitri disciplini poudarja, da zaradi slabih razmer za delo na evropskih ledenikih komaj čaka na selitev na južno poloblo, pa bi si najstarejši reprezentant Andrej Šporn verjetno želel še kakšen dodaten dan domačega oddiha. Tik pred odhodom v Čile se je namreč začel spopadati s povišano telesno temperaturo. Vseeno verjame, da bo kmalu nared, tako da bo v celoti izpolnil kar enomesečni program vadbe v La Parvi, ki ga je sestavil novi odgovorni trener za hitri disciplini Peter Pen. Ta je poleg Šporna na jug popeljal še Roka Perka, Boštjana Klineta, Klemna Kosija in Martina Čatra.

"Pred nami je zelo pomemben del priprav, ki ga moramo maksimalno izkoristiti. Prvi del bomo izkoristili za 'razvažanje' smuči in tehnični trening, nato pa se bomo posvetili hitrim disciplinam. Žal je bil trening v Evropi skromnejši od pričakovanj, a fantje delujejo dobro, tudi Perko in Kline, ki se vračata po poškodbi. Verjamem tudi, da bodo vsi fantje zdržali vse napore. Fizična priprava ni sporna. Čaka pa nas preskok v mentalnem in organizacijskem smislu," pravi mariborski povratnik v slovensko alpsko smučanje, ki se bo na terenu v La Parvi povezal s češko reprezentanco, medtem ko pa so se Hrvati, s katerimi je prav tako v odličnih odnosih, v zadnjem trenutku odločili ostati v Evropi.

Najprej bodo poprijeli za lopate

Iz Čila sicer te dni prihajajo vesti o skromnih snežnih razmerah, zato tudi smukaška proga, na kateri bodo vadili Slovenci, še ni povsem nared. Po Penovih besedah se težave pojavljajo predvsem v spodnjem delu, kjer ni želenih izletnih con. A tudi za to težavo ima nekdanji smukač pripravljeno rešitev. "Ni drugega, treba bo poprijeti za lopate in sneg, ki ga bodo s teptalnimi stroji potisnili ob progo, enakomerno razporediti," odgovarja nekdanji trener v hrvaškem taboru.

Slovenci se bodo po uvodnem sklopu treningov tudi letos udeležili več tekem južnoameriškega pokala. A kljub skromnejši pripravljenosti preizkušenj to pot ne bodo sprejeli zgolj kot dopolnilni trening ali pa razbijanje monotonosti priprav. Zaradi skromnega položaja na svetovni lestvici bodo namreč skušali nakopičiti tudi čim večje število točk, ki bi posledično pripomogle k ugodnejši štartni številki v svetovnem pokalu. "Te odgovornosti se zavedamo. Ponujene priložnosti bo treba izkoristiti. Ne le zdaj, temveč tudi novembra, ko se bomo že krepko pred svetovnim pokalom podali v Severno Ameriko in nastopili na tekmah v smukaškem središču Copper Monutain," poudarja Šporn.

Kline znova na mestu "zločina"

Na prav posebni preizkušnji pa bo v La Parvi Boštjan Kline, ki je pred slabim letom prav tam grdo padel, se huje poškodoval in izgubil celotno olimpijsko sezono. Pogovor o nezgodi, ki bi se lahko zaradi bližnjih skal končala tudi bolj tragično, zanj še zdaleč ni prepovedana tema. Posnetek padca si je večkrat ogledal in se o vračanju na smuči pogovarjal s psihologom. "Sprva povsem brez spominov na padec verjetno ne bo šlo," pravi nekdanji mladinski svetovni prvak in dodaja: "Prepričan sem o tem, da se bom lahko hitro posvetil pravim treningom. Tudi s kolenom nimam več večjih težav."

V drugačni vlogi pa bo v Čilu Martin Čater, s točko svetovnega pokala v Wengnu in solidnimi dosežki na tekmah nižje ravni edino slovensko pozitivno smukaško presenečenje v pretekli sezoni. Zanj bodo to namreč prve priprave v La Parvi. "Fante sem vedno poslušal o tem, kako kakovostne so priprave na južni polobli. Zdaj se veselim te preizkušnje in verjamem, da jo bom dobro izkoristil. Zavedam se, da sem na začetku svoje prave tekmovalne poti. A cilji niso skromni, zato bom že na teh treningih deloval v tej smeri," pravi 21-letni Celjan.

Ne spreglejte