Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 12. 2019,
13.20

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,84

3

Natisni članek

Boštjan Kline Miha Hrobat Martin Čater Klemen Kosi Bormio smuk

Petek, 27. 12. 2019, 13.20

4 leta, 3 mesece

Smuk (m), Bormio (petek)

Paris potrdil naziv kralja Bormia, Slovenci za hitro pozabo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,84

3

Dominik Paris | Dominik Paris Paris je vpisal še peto zmago na tekmah za svetovni pokal v Bormiu, štiri od teh so smukaške. | Foto Getty Images

Dominik Paris Paris je vpisal še peto zmago na tekmah za svetovni pokal v Bormiu, štiri od teh so smukaške.

Foto: Getty Images

Dominik Paris je zmagovalec smuka za svetovni pokal alpskih smučarjev na sloviti progi Stelvio v Bormiu. Italijanu sta se najbolj približala Švicar Beat Feuz in Avstrijec Matthias Mayer. Za Paris je bila to že četrta smukaška zmaga na tem prizorišču, skupaj je zdaj pri številki 13. Slovenci so ostali brez točk.

Brice Roger
Sportal Francoz najhitrejši, Slovenci v ozadju
Ilka Štuhec
Sportal Ilka Štuhec idilo ima, smuka ne

Italijan je tudi v Bormiu potrdil izjemno formo in z vrhunsko predstavo potrdil kralja smuka v na sloviti progi Stelvio. Za Parisa je to na tem prizorišču že peta zmaga, kar štiri jih je dobil v smuku. Za njim sta se zvrstila rahlo načeti Švicar Beat Feuz, na tretji stopnički pa je pristal Avstrijec Matthias Mayer. Gre vsekakor za pričakovano in nič kaj presenetljivo trojico na zmagovalnem odru. Paris je letošnji aktualni superveleslalomski svetovni prvak iz Areja, Feuz je svetovni smukaški prvak (2017) in olimpijski superveleslalomski podprvak (2018), Mayer pa dvakratni olimpijski prvak v smuku in superveleslalomu (2014, 2018).

Južni Tirolec še do 17 zmage v svetovnem pokalu

Paris je vpisal še peto zmago na tekmah za svetovni pokal v Bormiu, štiri od teh so smukaške. Vsega skupaj pa je v svetovnem pokalu zbral že sedemnajst zmag, trinajst od teh prav v kraljevski disciplini.

Južni Tirolec, ki govori bolje nemško kot italijansko, je dobil zadnje štiri smuke v Bormiu. Lani je zmagal tako na superveleslalomu kot smuku. Na vrhu smuka je bil tudi leta 2017. Prvič pa je na tem smuku zmagal leta 2012.

Paris v zadnjem času v smuku nima konkurence. | Foto: Getty Images Paris v zadnjem času v smuku nima konkurence. Foto: Getty Images

Po treh smukih je na vrhu seštevka discipline zmagovalec Beaver Creeka Feuz (240 točk), Paris je drugi (204), Nemec Thomas Dressen (141), ki je zmagal na smuku v Lake Louisu, pa tretji.

Jerman pred desetimi leti na vrhu, tokrat slovenski poker brez točk

Kako so se odrezali Slovenci? Slabo. Ostali so brez točk. Martin Čater je končal na 39. mestu (+3.52), Miha Hrobat (+4,37) je bil 47., več kot pet sekund pa sta zaostala Klemen Kosi (51., +5.12) in Boštjan Kline (52., +5.14). Skoraj pred desetimi leti, 29. decembra 2009, je slovito smukaško strmino pokoril tudi Slovenec, Andrej Jerman.

"Bormio je po mojem mnenju, poleg Kitzhbűhla, smuk sezone. Pravi preizkus smučarskega znanja in moške tekmovalnosti. V tem je Paris očitno najboljši, parirata mu lahko Feutz in Mayer. Naši smukači? Premalo so odločni, preveč so pasivni, premalo zaupajo v svoje sposobnosti. Vsekakor so sposobni osvojiti točke. Fante bom skušal dobro pripraviti na jutrišnji smuk in nedeljsko kombinacijo. Trdno sem prepričan, da jim lahko uspe," nam je iz Bormia odločno sporočil trener slovenske reprezentance, Peter Pen, ki je prepričan, da so naši fantje sposobni precej več. 

Martin Čater je bil najboljši Slovenec, a tudi on je bil daleč od točk. | Foto: Reuters Martin Čater je bil najboljši Slovenec, a tudi on je bil daleč od točk. Foto: Reuters

V soboto bo v Bormiu še en smuk, v nedeljo pa bodo alpski smučarji koledarsko leto 2019 končali z alpsko kombinacijo s superveleslalom in slalomom. Slovenske barve bo tukaj zastopal še aktualni svetovni podprvak v tej discipilini, Štefan Hadalin.   

 
Ne spreglejte