Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
17. 3. 2024,
16.30

Osveženo pred

1 mesec, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Harald Ostberg Amundsen Nejc Štern Miha Šimenc Miha Ličef Anja Mandeljc smučarski tek Jessica Diggins

Nedelja, 17. 3. 2024, 16.30

1 mesec, 1 teden

Smučarski tek, Falun, 20 km (ž in m)

Jessie Diggins potrdila veliki kristalni globus, Amundsen ga je dvignil v moški konkurenci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Jessie Diggins | Jessie Diggins je potrdila veliki kristalni globus za skupno zmago v svetovnem pokalu. | Foto Guliverimage

Jessie Diggins je potrdila veliki kristalni globus za skupno zmago v svetovnem pokalu.

Foto: Guliverimage

Ameriška smučarska tekačica Jessie Diggins je zmagovalka zadnje tekme letošnje sezone svetovnega pokala, 20 km preizkušnje prosto s skupinskim startom v švedskem Falunu. Z zmago je Američanka še drugič v karieri osvojila veliki kristalni globus za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala. Edina Slovenka na zadnji tekmi Anja Mandeljc je bila 29. Na moški tekmi je zmagal Norvežan Johannes Hoesflot Klaebo, veliki kristalni globus najboljšega v seštevku sezone pa je osvojil njegov rojak Harald Oestberg Amundsen. Miha Ličef je na današnji tekmi ujel nove točke z 49. mestom.

To je še šesta letošnja zmaga za Diggins, ki je letos osvojila tudi novoletno turnejo Tour de Ski. V seštevku pokala je skupno vodstvo v boju za veliki kristalni globus prevzela že v začetku decembra po drugi postaji sezone, vodstva pa do konca ni več oddala. Dvaintridesetletnica je svoj prvi veliki kristalni globus osvojila v sezoni 2020/21.

V skupnem seštevku je Američanka (2746 točk) po današnji tekmi zadržala prednost pred Švedinjo Linn Svahn (2571), danes le 26., tretja v skupni razvrstitvi sezone pa je rojakinja slednje Frida Karlsson (2309). Diggins je v žep pospravila tudi mali kristalni globus za seštevek tekem na razdaljo.

Diggins je danes slavila pred Norvežankama Heidi Weng (+ 0,9) in Anne Kjersti Kalvaa (+ 2,2). Edina Slovenka na tekmi Mandeljc, je zaostala nekaj manj kot dve minuti in zasedla 29. mesto. S tem je osvojila točke tudi na zadnji tekmi sezone, ob 28. mestu v kanadskem Canmoru pa je to njen drugi najboljši dosežek sezone.

Anja Mandeljc 29.

V skupnem seštevku sezone je Mandeljc zbrala 178 točk za 64. mesto, v razvrstitvi seštevka tekem na razdaljo je 41. (167 točk). Dvakrat je točke letos v začetku zime osvojila tudi Eva Urevc, a je imela v tej sezoni kar nekaj težav z zdravjem in formo.

"Zelo sem zadovoljna z obema tekmama v Falunu. Mislim, da je to zelo dobra motivacija za naprej po malce slabši sezoni. Tak super zaključek mi daje upanje za naprej. Doma nas zdaj čaka še državno prvenstvo, potem pa malo časa za oddih, tako fizični kot psihični," je po koncu sezone za Smučarsko zvezo Slovenije dejala Anja Mandeljc.

Klaebu še sedma tekma zapored za konec sezone, globus Amundsenu

Norveški smučarski tekač Johannes Hoesflot Klaebo je zmagovalec zadnje tekme letošnje sezone svetovnega pokala, veliki kristalni globus najboljšega v seštevku sezone je osvojil njegov rojak Harald Oestberg Amundsen. Miha Ličef je na današnji tekmi ujel nove točke z 49. mestom.

Harald Oestberg Amundsen je zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala. | Foto: Guliverimage Harald Oestberg Amundsen je zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala. Foto: Guliverimage

Norveški zvezdnik smučarskega teka je sezono zaključil v izvrstni formi. Klaebo je danes slavil še sedmič zapovrstjo, sicer pa že 16. v tej sezoni. Če ga ne bi pred in med sezono pestile bolezni, zaradi katerih je izpustil devet letošnjih tekem, vključno s celotno novoletno turnejo, bi Norvežan bržkone tudi letos osvojil nov veliki kristalni globus. Tako se bo moral zadovoljiti zgolj z drugim mestom v skupnem seštevku in malim kristalnim globusom v seštevku sprinta.

Vseeno bo veliki kristalni globus ostal med Norvežani, ki so bili to sezono v moški konkurenci razred zase, le na petih tekmah na najvišji stopnički ni stal Norvežan. Prvega velikega kristalnega globusa se je razveselil Amundsen, danes varno 17., ki je osvojil tudi mali kristalni globus v seštevku tekem na razdaljo, slavil pa je tudi na novoletni turneji. V skupni razvrstitvi je na koncu za 54 točk ugnal Klaeba. Norvežani so sicer zasedli prvih pet mest.

Današnjo tekmo je Klaebo dobil pred rojakoma Gjoeranom Tefrejem (+ 0,4) in Martinom Loewstroemom Nyengetom (+ 2,2). Edini Slovenec Miha Ličef je zaostal 2:17,8 minute in na koncu z 49. mestom še ujel druge letošnje točke za svetovni pokal po 33. mestu v Lahtiju. Na startni listi je bil tudi Miha Šimenc, a tekme ni začel.

Slednji je od Slovencev sezono končal najvišje v skupnem seštevku svetovnega pokala na 82. mestu (162 točk). Mladi Nejc Štern, ki je letos ob koncu sezone debitiral v svetovnem pokalu in se na debiju takoj prebil do točk, na svojem drugem sprintu pa že ulovil izločilne boje in končno 24. mesto, je zbral 42 točk in je 140. Ličef je z 20 točkami 161.

 Izidi, 20 km, prosto, skupinski start, ženske:

  1. Jessie Diggins (ZDA)         51:53,0
  2. Heidi Weng (Nor)             +   0,9
  3. Anne Kjersti Kalvaa (Nor)        2,2
  4. Jonna Sundling (Šve)             9,9
  5. Kerttu Niskanen (Fin)           10,4
  6. Krista Pärmäkoski (Fin)         13,0
...
 29. Anja Mandeljc (Slo)           1:57,4

Vrstni red v svetonvnem pokalu (34/34):

 1. Jessie Diggins (ZDA)            2746 točk
 2. Linn Svahn (Šve)                2571
 3. Frida Karlsson (Šve)            2309
 4. Victoria Carl (Nem)             2114
 5. Kerttu Niskanen (Fin)           2080
 6. Jonna Sundling (Šve)            2066
...
 64. Anja Mandeljc (Slo)              178
131. Eva Urevc (Slo)                   19

 

Izidi, 20 km, prosto, skupinski start, moški:

1. Johannes Hoesflot Klaebo (Nor)   47:06,4
2. Gjoeran Tefre (Nor)              +   0,4
3. Martin Loewstroem Nyenget (Nor)      2,2
4. Jules Lapierre (Fra)                 3,0
5. Mika Vermeulen (Avt)                 4,0
6. Jan Thomas Jenssen (Nor)             4,4
...
49. Miha Ličef (Slo)                   2:17,8

Vrstni red v svetonvnem pokalu (34/34):

1. Harald Oestberg Amundsen (Nor)      2654 točk
2. Johannes Hoesflot Klaebo (Nor)      2600
3. Erik Valnes (Nor)                   2106
4. Pal Golberg (Nor)                   1869
5. Martin Loewstroem Nyenget (Nor)     1409
6. Friedrich Moch (Nem)                1305
...
82. Miha Šimenc (Slo)                    162
140. Nejc Štern (Slo)                      42
161. Miha Ličef (Slo)                      20

...

Johannes Hoesflot Klaebo
Sportal Norvežan razred zase v Falunu, Ličefu zmanjkalo 12 sekund
Klaebo
Sportal Klaebo z novo zmago potrdil naslov, Štern do uspeha kariere
Ne spreglejte