Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
16. 5. 2016,
16.10

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

4

Natisni članek

Tone Vogrinec Miha Verdnik Smučarska zveza Slovenije Iztok Klančnik

Ponedeljek, 16. 5. 2016, 16.10

6 let, 7 mesecev

Smučarski klic: "Tona", pomagaj!

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

4

Dolgoletni prvi mož tedanjega jugoslovanskega in kajpak slovenskega smučanja Tone Vogrinec je vnovič priskočil na pomoč mlajšim funkcionarskim rodovom.

Desetletje po upokojitvi bo Tone Vogrinec znova priskočil na pomoč slovenskim smučarjem. | Foto: Desetletje po upokojitvi bo Tone Vogrinec znova priskočil na pomoč slovenskim smučarjem.

"Pomagal bi, a me nihče ne prosi za pomoč," je v zadnjih letih ob spremljanju slovenskega smučarskega dogajanja večkrat (ne)uradno pripomnil Tone Vogrinec, svojevrstni arhitekt slovenske tekmovalne smučarske piramide. Zdaj je dočakal klic. Že med sezono sta se nanj spomnila predsednik alpskega zbora Iztok Klančnik in predsednik strokovnega sveta Grega Benedik ter ga povabila k sodelovanju pri obnovi slovenske smučarske zgodbe. Te dni sodeluje pri več aktivnostih.

"Njuna ideja je bila, da bi pomagal na področju pridobivanja sredstev in predvsem oživljanja smučarskega sklada ter evforije, ki je nekoč spremljala smučanje," pojasnjuje Vogrinec, ki ne skriva nestrinjanja s politiko vodstva Smučarske zveze Slovenije po letu 2010: "Na področju alpskega smučanja so marsikaj 'zavozili'. Ena od temeljnih napak je bila ideja o enotnem trženju vseh panog. Kdo lahko trži osem panog? Nihče."

Na račun smučanja ob dve družini

Vogrinec v projektu prenove slovenskega smučarskega sistema sodeluje kot zunanji svetovalec in ob tem poudarja, da izključno na prostovoljnih temeljih. "Moje življenje je povezano s smučanjem. Prav zaradi tega me ni bilo težko prepričati," pripoveduje dolgoletni smučarski funkcionar, na vprašanje o prvih korakih pa odgovarja: "Vzpostaviti bo treba red. V zadnjih letih ga ni bilo. Pripraviti bo treba nova pravila igre, tako pri odnosu do športnikov kot tudi opremljevalcev, pokroviteljev …"

"V Sloveniji je smučanje še vedno priljubljeno, zato lahko naredimo več korakov naprej," opozarja Vogrinec. | Foto: "V Sloveniji je smučanje še vedno priljubljeno, zato lahko naredimo več korakov naprej," opozarja Vogrinec.

Vselej zgovorni Mariborčan pozdravlja tudi skorajšnje imenovanje Mihe Verdnika za vodjo panoge za alpsko smučanje ter izpostavlja njegovo zagnanost. A trajno rešitev vidi v obuditi položaja direktorja alpskih disciplin. "To mora biti direktor z vsemi pooblastili, ki bi bil 24 ur na dan v službi smučanja. Izbiral bi trenerje, jih nadzoroval, se ukvarjal s stroko in financami," pravi 74-letni Štajerec. 

Novi Vogrinec, torej? "Zaradi moje smučarske zagnanosti sem izgubil dve družini. Bil sem popoln profesionalec. Danes pa velik del odgovornosti pogosto pade na prostovoljne delavce, ki delajo v prostem času," odgovarja.

Ključno bo leto 2018

"Slovensko smučanje se nahaja pred veliki izzivi. Hitro bo treba podpisati pogodbe z opremljevalci in pripraviti vse potrebno za novo sezono. Nato pa … Čudežev ne pričakujem. Vsaj s tem proračunom ne, zato je treba gledati naprej," pravi nekdanja alfa in omega slovenskega alpskega smučanja, ki kot pomembno prelomnico izpostavlja olimpijsko leto 2018.

"Organizacijsko-finančne ustroj se pripravlja za štiriletno olimpijsko obdobje. Mi se trenutno nahajamo sredi tega obdobja. Podpisanih je več slabih pogodb. Zato moramo zdaj nekako 'preživeti' do sezone 2017/18, nato pa sredi te postaviti dokončen koncept za projekt slovensko smučanje 2018–2022," je pogovor sklenil legendarni "Tona", kot nekdanjega smučarja, trenerja, direktorja in leta 2010 tudi vodjo olimpijske reprezentance kličejo smučarski sopotniki.

Ne spreglejte