SiolNET. Sportal Zimski športi
2,33

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Štefan Hadalin

Smučar, ki ima v sebi nekaj več

2,33

termometer

Štefan Hadalin je tudi ob koncu tedna v Val d'Iseru, kjer je bil 16. v slalomu in 27. v veleslalomu, kar sta bila njegova druga najboljša rezultata svetovnega pokala v obeh disciplinah, potrdil vlogo mladega smučarja, ki napada iz ozadja. A njegove ambicije in domet sežejo precej dlje.

Štafan Hadalin je začetek sezone zaznamoval z veleslalomskim napredkom, medtem ko v slalomu še ni povsem tam, kjer je lani končal.  Štafan Hadalin je začetek sezone zaznamoval z veleslalomskim napredkom, medtem ko v slalomu še ni povsem tam, kjer je lani končal. Foto: Getty Images

Čeprav so časi, ko so slovenski slalomisti ob 16. mestu v svetovnem pokalu nezadovoljno vihali nos, že vse od zatona generacije Jureta Koširja in Mitje Kunca preteklost, veleslalomske točke pa so bile še do pred kratkim, natančneje do vzpona Žana Kranjca, prej izjema kot pravilo, kultura slovenskega spremljanja smučanja vendarle preprečuje, da bi savojsko bero Štefana Hadalina obešali na veliki zvon. Tudi 22-letni Vrhničan in strokovno vodstvo slovenske moške reprezentance na čelu s trenerjem Klemnom Bergantom je nista.

Vseeno sta bila ob slovesu od Val d'Isera, kjer se je sicer s sedmim mestom v sobotnem veleslalomu izkazal in dokazal Kranjec, upravičeno zadovoljna, a v kontekstu ponovne potrditve dobrega poletnega dela in uspešnega prehoda na nove smuči, predvsem pa v luči spodbudnega kariernega vmesnega časa. Tovrstni dosežki so namreč za "Štefa" stopnice, ki so še krepko pod končnim ciljem, a po drugi strani tudi smerokaz in potrditev.

Visoka številka ga čaka tudi v Alta Badii. Visoka številka ga čaka tudi v Alta Badii. Foto: Reuters Danes napadalec iz ozadja, jutri ...

Hadalin je v nedeljo svoj drugi najboljši rezultat v slalomu dosegel po tem, ko je imel v drugem teku tretji najboljši čas in pridobil kar 14 mest. Na podoben način je poskrbel že za kar nekaj vidnih rezultatov, med drugim tudi za 16. mesto na letošnjem veleslalomu svetovnega pokala v Beaver Creeku in za deseto mesto v slalomu svetovnega prvenstva v St. Moritzu.

Zaradi skromnejših FIS-točk je namreč Vrhničan v svetovnem pokalu obsojen na visoko štartno številko. V doglednem času si z dosežkom na tekmah nižje ravni tudi težko obeta kakšen vidnejši skok, zato stavi na preboj med najboljših 30 na štartni listi svetovnega pokala. V tem primeru bi imel izhodišče občutno boljše že na prvi progi. Cilju je blizu predvsem v slalomu, kjer je 32., medtem ko je v veleslalomu 44.

Smučar novega rodu

Prav pri dojemanju štartne številke Hadalin kaže, da je smučar iz drugačnega testa. Slabše izhodišče zanj niso uteži na nogah, predhodni izgovor ali pa krutost tekmovalnega sistema, temveč golo dejstvo in v prvi vrsti izziv. Priložnost v svetovnem pokalu je bila zanj privilegij, ne le posledica nadarjenosti, temveč tudi slovenski odgovor na generacijsko vrzel. Ponujeno vlogo, z vsemi okoliščinami, je sprejel in se zavedal, da bo moral na progi tvegati toliko več kot predhodniki in bolj kot na to, da ne stori napake, skrbeti za brezhibno vožnjo.

Potem ko je pravzaprav preskočil fazo zorenja v evropskem pokalu, se je v zaostreni moški konkurenci v slabem letu devetkrat prebil med dobitnike točk svetovnega pokala, a bolj kot z zbiranjem točk je nase opozoril z odločnostjo in sodobno tehniko. To je predvsem v veleslalomu dodobra nadgradil na novih Rossignolovih smučeh. V slalomu je imel s prilagajanjem na opremo malce več težav, a je prav v nedeljo pokazal, da se tudi med količki že lahko počuti nadvse domače.

Potrpežljivost, ki ne uspava

A Hadalin se od predhodnih slovenskih smučarskih rodov ne razlikuje le po slogu smučanja. Jasno, drugačen je že zato, ker je rojen leta 1995, zgolj dva meseca in pol po tem, ko je Jure Košir končal sanjsko sezono, v kateri je bil tretji smučar svetovnega pokala ter ob tem še drugi veleslalomist in tretji slalomist.

9. junija je dopolnil 22 let, s čimer je najmlajši smučar slovenske ekipe svetovnega pokala. 9. junija je dopolnil 22 let, s čimer je najmlajši smučar slovenske ekipe svetovnega pokala. Foto: Sportida

Je smučar z Instragama in Facebooka. A bolj kot to je pomembno in dragoceno, da ni ujetnik mračnjaškega in negativnega razmišljanja, ki je pogosto dušilo slovenske smučarje. Ne prepričuje se o ujetosti v začarani krog in slovensko smučarsko majhnost, temveč išče svoje poti. Je potrpežljiv, a ga ta potrpežljivost pri treningih in na tekmovanjih ne uspava. Obenem tudi ni talec neuspehov predhodnikov, še manj nekdo, ki bi bil prehitro zadovoljen z doseženim.

Za nameček se je po ključnih letih preboja pod okriljem Mihe Verdnika zdaj povzpel še v stimulativno in pozitivno usmerjeno delovno okolje s "cimrom" Žanom Kranjcem in trenerjem Klemnom Bergantom, ki ne skriva ambicij, da omenjena tekmovalca popelje do svetovnega vrha. Z veleslalomskim prvokategornikom Kranjcem je že pri prvi fazi žetve, Hadalinov čas šele prihaja. Pot je sicer še dolga, toda nastavki, tekmovalčeva odločnost in napadalni instinkt obljubljajo veliko. Tudi tekme, na katerih bo, če se vrnemo k iztočnici, lahko vihal nos ob le šestnajstem mestu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 573
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin