Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
26. 11. 2008,
14.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 26. 11. 2008, 14.44

8 let

Slovenke na snegu že ob 6.00

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Medtem ko se bo moški del karavane svetovnega pokala ob koncu tedna prvič posvetil hitrim disciplinam, pa je pred dekleti nov "tehnični vikend".

Slovenska reprezentance se na veleslalom in slalom v Aspnu ter nadaljevanje sezone že slab teden dni pripravlja na drugi strani Atlantika. Te dni ekipa Boža Jaklina skupaj z "osamosvojeno" Tino Maze vadi na smučiščih Loveland in Copper Mountain. Predvsem trening superveleslaloma na slednjem je bil za slovensko odpravo sila naporen. Dekleta so bila namreč na terenu že ob šesti uri zjutraj, saj morajo ekipe smučišče zapustiti do devete ure. "Budilka zvoni že ob peti uri. Trenerji ob šesti uri s svetilkami na čelu pripravljamo progo, dekleta se nam pridružijo ob 6.30, uro zatem pa že trenirajo," o jutranjem urniku razlaga Jaklin in dodaja: "Treningi so vseeno zelo koristi, saj so pogoji zelo dobri, zato nam nikakor ni žal. Takšne priložnosti ne gre zapraviti."

Do konca tedna bodo Slovenke skupaj s Finko Tanjo Poutiainen in Srbkinjo Jeleno Lolović opravile dva treninga slaloma in veleslaloma, nato pa se bodo že preselile v Aspen, kjer jih ob koncu tedna čakata novi preizkušnji. Sobotnega veleslaloma se bo udeležila ''söldenska zasedba" (Mateja Robnik, Ana Drev, Tina Maze in Maruša Ferk), medtem ko pa bosta v slalomu zanesljivo nastopili Ferkova in Robnikova, Drevova, ki je na agresivnem ameriškem snegu znova začutila bolečine v kolenu, a vseeno nemoteno trenira, pa le v primeru dobrega veleslalomskega nastopa. "Dekleta so sprejela način dela, predvsem pa veseli, da kažejo večjo mero napadalnosti. Tudi samozavest je na višji ravni, tako da sem glede veleslaloma optimist. Slalom pa kljub napredku še zdaleč ni na želeni ravni. Pozna se pomanjkanje pomladnega treninga. Vseeno verjamem, da bo šla s trdim delom krivulja navzgor," o trenutni pripravljenost slovenske ekipe razlaga glavni trener.

V Kanado le Mazejeva

Kakšno sliko pa so podale primerjeve s tujimi reprezentancami na treningih? "Tina je bila v superveleslalomu zelo konkurenčna. Bila je enakovredna Ingrid Jacquemod, nekoliko pa je zaostajala za Fabienne Suter. V veleslalomu pa gre izpostaviti Ano Drev, ki je dobro pripravljenost prikazala ob merjenju z Italijankami in Poutiainenovo. Vrsti red se je sicer zelo spreminjal, za kar je poskrbel veter. Vseeno velja dodati, da smo bili vseskozi blizu ostalim," odgovarja Jaklin in dodaja, da so na oblikovanje scenarija na treningih močno vplivali tudi proizvajalci smuči "Material igra pomembno vlogo. Na specifičnem ameriškem snegu izstopa Head."

Sicer pa se bo Jaklin z večjim delom reprezentance po slalomu vrnil v Evropo, medtem ko pa se bo v Lake Louise, kjer bosta med petim in sedmim decembrom na sporedu dva smuka in superveleslalom, odpravila le Tina Maze s svojo ekipo ter reprezentančni trener za hitri disciplini Marjan Černigoj. "Ge za mlado ekipo, ki mora svoja obzorja širiti postopoma. Želim, da se najprej udomačijo v veleslalomu in slalomu. V Kanadi bi ekipa 'izgubila' en teden treninga, zato ocenjujem, da je bolj smotrna selitev v Evropo, kjer se nam bodo pridružile še Vanja Brodnik, Nina Katarina Mihovilivič in Petra Robnik. Seveda to ne pomeni, da zanemarjamo hitri disciplini in superkombinacijo. Že v St. Moritzu bo vsaj Mateja Robnik na štartu superveleslaloma," je pojasnil Jaklin.

Ne spreglejte