Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 2. 2021,
20.01

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,48

Natisni članek

Oberstdorf 2021 Robert Hrgota Cene Prevc Bor Pavlovčič Domen Prevc Peter Prevc Peter Prevc Anže Lanišek Anže Lanišek

Ponedeljek, 15. 2. 2021, 20.01

3 leta, 2 meseca

dogajanje v slovenski skakalni reprezentanci

Koronavirus spremenil slovensko ekipo za zadnjo postajo pred SP

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,48
Anže Lanišek | Anže Lanišek, ki je blestel v Zakopanah, ne bo odpotoval v Romunijo. | Foto Sportida

Anže Lanišek, ki je blestel v Zakopanah, ne bo odpotoval v Romunijo.

Foto: Sportida

Do nordijskega svetovnega prvenstva v Oberstdorfu bodo morali najboljši skakalci in skakalke opraviti še s preizkušnjo v Rasnovu, kjer pa bomo spremljali nekoliko drugačno konkurenco. V Romunijo ne bodo odpotovali najboljši slovenski skakalci, bodo pa tam tekmovali najboljši Poljaki.

Po svetovnem prvenstvu v poletih v Planici in prestižni novoletni turneji bo od 23. februarja do 7. marca v Oberstdorfu čas za tretji vrhunec sezone. Junak Planice je postal Nemec Karl Geiger, junak novoletne turneje že tretjič v karieri Poljak Kamil Stoch, nove junake pa bomo dobili ob koncu februarja in začetku marca.

Anže Lanišek
Sportal Izjemno: Anže Lanišek zaostal le za rumeno majico!

A jih pred tem čaka še ena tekma svetovnega pokala v Rasnovu. V Romuniji bodo na delu tudi dekleta, v soboto je na sporedu še tekma mešanih ekip.

Glavni trener slovenske reprezentance Robert Hrgota, ki v Romunijo ne bo odpotoval, bo osrednje adute zadržal doma na treningu. Anže Lanišek in Bor Pavlovčič, ki sta najbolj vroča, imata ob Domnu Prevcu in Petru Prevcu že zagotovljeno vozovnico za svetovno prvenstvo. Zadnji bo tako kar štiri tedne brez tekem, potem ko je bil pozitiven na novi koronavirus in je moral izpustiti že zadnje tri postojanke svetovnega pokala.

Slovenska moška ekipa za Rasnov: Žiga Jelar, Tilen Bartol, Cene Prevc in Jernej Presečnik.
Cene Prevc
Sportal Prevc z novimi stopničkami do pomembnega mejnika

Peter Prevc bo kar tri tedne brez tekmovalnega ritma in šel neposredno na svetovno prvenstvo. | Foto: Sportida Peter Prevc bo kar tri tedne brez tekmovalnega ritma in šel neposredno na svetovno prvenstvo. Foto: Sportida Sprememba potnikov za Romunijo, kjer se bo odvil tudi boj za Oberstdorf

Odprti sta tako še dve mesti. Peto bi moralo biti rezervirano za Ceneta Prevca, ki je Sloveniji priskakal dodatno kvoto, hkrati pa se v Oberstdorfu dobro počuti, saj je bil v tem nemškem skakalnem prizorišču, ki je del tradicionalne novoletne turneje, že osmi. Šestega potnika bo dal najverjetneje dvoboj med Tilnom Bartolom in Žigo Jelarjem, ki ob Cenetu potujeta v Rasnov. Tam bi morali nastopiti še Rok Justin, Anže Semenič in Lovro Kos, a je zaradi težav s covid-19 v ekipi, ki je tekmovala na celinskem pokalu, prišlo do spremembe.

"V Romunijo ne potujemo s polno kvoto, saj se je v ekipi, ki je bila na tekmah celinskega pokala, pojavil virus," je pojasnil Gorazd Pogorelčnik. | Foto: Vid Ponikvar "V Romunijo ne potujemo s polno kvoto, saj se je v ekipi, ki je bila na tekmah celinskega pokala, pojavil virus," je pojasnil Gorazd Pogorelčnik. Foto: Vid Ponikvar V Rašnov bodo tako potovali Jelar, Bartol, Cene Prevc in Jernej Presečnik kot najbolje uvrščeni na mladinskem svetovnem prvenstvu.

"Ta konec tedna na tekmah svetovnega pokala ne bodo tekmovali Anže Lanišek, Bor Pavlovčič, Peter Prevc in Domen Prevc. Oni ostanejo doma na treningu, v Oberstdorf pa odpotujejo naslednjo sredo, skupaj s preostalima dvema članoma ekipe, ki bosta določena po drugi tekmi v Rašnovu ta konec tedna. V Romunijo ne potujemo s polno kvoto, saj se je v ekipi, ki je bila na tekmah celinskega pokala, pojavil virus. Zato ne bomo mešali tekmovalcev, ki so kandidati za svetovno prvenstvo s tistimi, ki bi potencialno lahko čez nekaj dni bili tudi okuženi," pravi vodja panoge za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo, Gorazd Pogorelčnik. Nad skakalci bo ta konec tedna bdel Igor Medved, ki je, podobno kot Cene Prevc, že prebolel covid-19.

Zajc se vrača na treninge

Timi Zajc se bo znova posvetil treningom. | Foto: Sportida Timi Zajc se bo znova posvetil treningom. Foto: Sportida

"Timi se bo zdaj odmaknil s tekem najvišjega nivoja, posvetil se bo treningom. Ta konec tedna ne bo tekmoval niti na celinskem pokalu, če bo še kaj tekem tega nivoja kasneje, pa verjamem, da bo tam preizkusil svojo pripravljenost. Zagotovo pa se bo na tekme svetovnega pokala vrača v Planici," je o položaju Zajca dejal Pogorlečnik.

Znana ženska ekipa za SP

Slovenska ženska skakalna reprezentanca bo nastopila v polni zasedbi. Glavni trener Zoran Zupančič je pred kratkim poudaril, da ne bodo nič taktizirali: "Tista, ki preživi, preživi." V Romunijo bo "peljal" Katro Komar, Jernejo Brecl, Špelo Rogelj, Uršo Bogataj, Emo Klinec in Niko Križnar.

Nika Križnar je v odlični formi. | Foto: Sportida Nika Križnar je v odlični formi. Foto: Sportida

"Skakalke bodo iz Rašnova priletele v München, nato pa se bodo, z izjemo Katre Komar, odpeljale v Oberstdorf, kjer bodo ostale do konca njihovih tekem, kot vemo se bodo letos borile kar za štiri komplete medalj, zadnja tekma bo na sporedu 3. marca," je povedal Pogorelčnik in ob tem razkril potnice za SP: Križnar, Klinec, Bogataj, Rogelj in Brecl.

Zupančič se bo po treningih odločil, katere štiri bodo skakale na tekmah SP, dveh posamičnih, ekipni na srednji skakalnici in mešani ekipni tekmi.

Poljaki s prvokategorniki

V Romunijo bodo v najboljši mogoči postavi odpotovali Poljaki. Trener Michal Dolezal se je odločil, da bodo Kamil Stoch, Dawid Kubacki, ki bo v Oberstdorfu branil zlato medaljo, Piotr Zyla, Andrzej Stekala, Jakub Wolny in Klemens Muranka nadaljevali tekmovalni ritem in tako pričakali svetovno prvenstvo v Oberstdorfu.

Kamil Stoch bo nastopil v Romuniji, nato pa ga čaka nastop na nordijskem svetovnem prvenstvu v Oberstdorfu. | Foto: Sportida Kamil Stoch bo nastopil v Romuniji, nato pa ga čaka nastop na nordijskem svetovnem prvenstvu v Oberstdorfu. Foto: Sportida

"Zaupati moram trenerjem. Verjamem, da opravljajo odlično delo. Nikdar nisem razočaran. Skupaj se bomo odločili za tisto, kar je zame najboljše," je ob tem dejal Stoch.

Pri naših severnih sosedih še ni jasno, s kakšno postavo bodo odpotovali v Romunijo, niti ne pri vročih Norvežanih, ki imajo v svojih vrstah vodilnega v skupnem seštevku svetovnega pokala Halvorja Egnerja Graneruda. Ta je v tej sezoni skočil že do enajstih zmag.

Ne spreglejte