Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
14. 12. 2015,
10.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Denis Šteharnik Ana Bucik Ilka Štuhec Ilka Štuhec Ana Drev Tina Robnik

Ponedeljek, 14. 12. 2015, 10.55

8 let

Slika se počasi sestavlja, a negotovost ostaja

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Pretekli smučarski konec tedna je nekaj žarkov upanja in dobre volje namenil tudi slovenski ženski reprezentanci, a glavni trener Denis Šteharnik svari pred nevarnostmi.

Medtem ko začetek sezone za slovensko žensko reprezentanco ni bil pretirano spodbuden, saj dekleta niso znala izkoristiti velikanskega osipa konkurence v svetovnem pokalu, pa je precej več dobre volje prinesel rezultatski plen v Aareju. Izkušena Ana Drev je z enajstim mestom v veleslalomu poskrbela za svoj peti najboljši dosežek v karieri, pri čemer velja dodati, da je imela na pladnju še precej več, Tina Robnik pa se je s 15. mestom v isti disciplini podpisala pod svoje prve točk v svetovnem pokalu. V nedeljskem slalomu je Ana Bucik četrtič v karieri osvojila točke.

"Slika se počasi sestavlja. Napredek je viden. Opozarjal sem, da potrebujemo čas, saj smo zaradi poletne negotovosti v zamudi, a verjamem, da so lahko dekleta še boljša," pravi glavni trener ženske reprezentance Denis Šteharnik, ki je pred tekmami v Aareju napovedal še višje cilje. V veleslalomu je želel kar tri finalistke, od tega eno med deseterico, drugo pa med petnajsterico. Ta cilj bo zdaj prenesel na prihodnje preizkušnje.

Dodaten trening v Aareju

Ključna težava slovenskih smučark, ki preprečuje še bolj konkurenčno nastopanje, je negotovost na ledenih podlagah. Takšnih je v svetovnem pokalu največ. "Ko smo se lotili dela, smo začeli pri osnovah. Pilili smo tehniko, odpravljali napake, povečevali število ponovitev pravilnih zavojev … Osvojeno znanje smo nato prenašali tudi na zahtevnejšo, torej ledeno podlago. Tu so se pojavile težave. V zadnjem obdobju jih pospešeno odpravljamo," pripoveduje Šteharnik, ki bo v Aareju skupaj z Robnikovo, Drevovo in Lavtarjevo poskušal izkoristiti kakovostne pogoje za trening pred naslednjim veleslalomom v Courchevelu.

Štiri tekmovalke, en serviser

Pri "osvajanju" najzahtevnejše podlage imajo pomembno vlogo tudi ustrezne nastavitve in sama priprava smuči ter posledično zaupanje smučark v opremo. Na tej ravni v slovenski ekipi pogosto plačujejo ceno kadrovske nestanovitnosti. Serviserji se namreč iz sezone v sezono menjajo kot po tekočem traku, saj po pridobljenem znanju kaj hitro sprejmejo finančno donosnejše ponudbe iz tujine.

Poleg tega v trenerskem štabu nadvse pogrešajo dodaten par rok v delavnicah za serviserje. Za smuči kvarteta deklet je namreč v Aareju skrbel zgolj Miha Kosmač, zato si trener Šteharnik že lep čas prizadeva v sistem vključiti dodatnega serviserja. "V zadnjem obdobju narekujem zelo zahteven tempo, tako za tekmovalke kot tudi serviserja. Dolgoročno bo to težko zdržati," opozarja izkušeni trener.

Smukaška vrnitev Maruše Ferk

Sezona svetovnega pokala se bo za dekleta ta teden nadaljevala v Val d'Iseru, kjer bo že v sredo na sporedu prvi trening pred sobotnim tretjim smukom sezone. Poleg Ilke Štuhec, ki se je z 19., 23., 26. mestom v Lake Louisu trikrat prebila do točk, a s predstavami ni navdušila, se bodo s hitrostjo spopadle še povratnica na smukaške smuči Maruša Ferk, Vanja Brodnik (obe sta severnoameriško turnejo podaljšali z nastopanjem na tekmah nižje ravni) in pa Ana Bucik. Zadnja bo treninge izkoristila le za pripravo na petkovo prvo kombinacijo sezone.

Ne spreglejte