Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
27. 9. 2013,
11.18

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Marcel Hirscher Marcel Hirscher Soči 2014

Petek, 27. 9. 2013, 11.18

2 leti, 2 meseca

Skrite zaloge za tretji globus in olimpijsko slavo

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Avstrijski smučarski zvezdnik Marcel Hirscher se dobro zaveda, da bo moral v želji po tretji zaporedni zmagi v skupnem seštevku svetovnega pokala pokazati še več.

Gustav Thöni (1970/71-1972/73), Ingemar Stenmark (1975/76-1977/78) in Phil Mahre (1980/81-1982/83) so edini trije alpski smučarji, ki so se tri zaporedne sezone veselili zmage v skupnem seštevku svetovnega pokala. Pirmin Zurbriggen in Marc Girardelli sta v času pravega smučarskega dualizma v 80. letih preteklega stoletja drug drugemu preprečevala tri zaporedne globuse, čeprav sta jih skupaj osvojila kar devet. Tudi velikemu Hermannu Maierju ob svoji vladavini na prelomu med tisočletjema ni uspelo nanizati treh zaporednih zmag, zato pa je ob ta podvig spravil svojega rojaka Stephana Eberharterja. V novi zimi bo tretjo zaporedno zmago naskakoval še en Avstrijec – Marcel Hircher. V sezoni 2011/12 je v "fotofinišu" ugnal švicarskega vrstnika Beata Feuza, letos pa je z lepo zalogo prednosti gladko odbil napada Aksla Lunda Svindala in Teda Ligetyja.

Hirscher svojo moč črpa iz popolne slalomske prevlade, izkoriščanja paralelnih tekem in tudi odličnega veleslaloma. A čeprav je imel ob koncu pretekle zime kar 300 točk prednosti pred prvim zasledovalcem, pa namerava v novi sezoni obogatiti svojo smučarsko ponudbo. Natančno en mesec pred prvo tekmo je že potrdil, da bo nastopil na vsaj treh superveleslalomih (Beaver Creek, Kitzbühel in Lenzerheide), kjer si obeta lepo število točk. Priznava namreč, da bo težko ponovil sanjsko slalomsko sezono, v kateri je – skupaj s paralelnima tekmama – zbral vrtoglavih 960 točk. Tudi zaradi tega je poleti nemalo časa posvetil razvoju in nadgradnji veleslalomskih smuči, s katerimi bi se lahko še bolj postavil po robu Tedu Ligetyju. Prvi ameriško-avstrijski dvoboj bo na sporedu že 27. oktobra v Söldnu.

Najboljši alpski smučar zadnjih let pa se bo v novi zimi spogledoval tudi z olimpijskim izzivom. Kot 21-letni mladenič je sicer nastopil že na ZOI 2010 v Whistlerju in v veleslalomu končal na nehvaležnem četrtem mestu, v slalomu pa je bil še mesto nižje. V Sočiju bodo njegovi cilji seveda krepko višji, zato ga malo moti, da prizorišča zimskih olimpijskih iger 2014 ne pozna. Vodstvu reprezentance je že predlagal, naj mu skuša zagotoviti termin na spoznavni polet v Soči, kjer želi vsaj enkrat preizkusiti progo.

Ne spreglejte