Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
20. 1. 2016,
12.31

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Kitzbühel Andrej Šporn Bojan Križaj Jure Košir Klemen Kosi Boštjan Kline

Sreda, 20. 1. 2016, 12.31

6 let, 6 mesecev

Še naprej se bodo vozili le s Križajem in Koširjem

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Med najresnejšimi kandidati za rekordno denarno nagrado in ime na gondoli v Kitzbühlu, ki bo ob koncu tedna znova smučarska meka, spet ni slovenskih tekmovalcev.

Potem ko je najboljše moške alpske smučarje ob koncu preteklega tedna gostil Wengen, je elita ob drugem vrhuncu sezone zbrana v Kitzbühlu. Slovito smučarsko središče na avstrijskem Tirolskem, ki spada v del železnega repertoarja svetovnega pokala, zgodovina tekmovanj na Petelinjem grebenu pa sega v leto 1930, bo med petkom in nedeljo gostilo kar štiri tekme. Vrhunec bo znova sobotni smuk na sloviti progi Streif, o kateri tudi največji smukaški mojstri vselej govorijo s prav posebnim spoštovanjem.

Kitzbühel, Kitzbühel …

Toda zakaj ima prav Kitzbühel takšen status? "Na eni strani je zares bogata tradicija, na drugi glamur. Vse je napihnjeno. Osebno mi to sicer nikoli ni bilo pretirano všeč," odgovarja Andrej Jerman, najboljši slovenski smukač vseh časov, ki je prav v Kitzbühlu leta 2013 končal svojo kariero. Bolj navdušeni nad smukom vseh smukov so njegovi nasledniki, predvsem Andrej Šporn, ki je tam leta 2010 stal celo na stopničkah, ter tudi vodilna moža novega rodu Klemen Kosi in Boštjan Kline.

"Že na poti na samo prizorišče bi težko našel avstrijsko radijsko postajo, na kateri beseda ne bi tekla o Kitzbühlu. Na samem terenu te gledalci gledajo s spoštljivimi očmi. Zanje si tekmovalec, ki se bo spustil po Petelinjem grebenu," pripoveduje Kosi, Kline pa izpostavlja zahtevnost in spektakularnost proge: "Že pogled iz štartne hišice je strašljiv. Vsako leto se vprašam, ali bom zmogel. V prvi vrsti zaradi izjemno ledene podlage. Poleg tega te na progi čakajo dolgi skoki, zahtevni prehodi in pred ciljnim smukom še prečni del."

Denar, večna slava in gondola

Prav zaradi tradicije, zahtevnosti proge in množice gledalcev ob progi je zmagovalec smukaške preizkušnje deležen večne časti, obenem pa se njegovo ime znajde tudi na eni od kabin tamkajšnje gondole. Imena vseh zmagovalcev, tudi v superveleslalomu, kombinaciji in slalomu, so namreč ovekovečena na gondoli.

Zmaga v Kitzbühlu je tudi denarno zelo donosna, saj se lahko Avstrijci pohvalijo z največjim nagradnim skladom v svetovnem pokalu. Ta skupno znaša kar slabih 630 tisoč evrov. Največjega deleža sta deležna zmagovalca smuka in slaloma. Vsak bo bogatejši za slabih 69 tisočakov, od česar je treba nato plačati še davek.

Za primerjavo, zmagovalci večine preostalih tekem, med drugim tudi na pokalu Vitranc v Kranjski Gori, prejmejo 37 tisočakov.

Na vrh s Križajem in Koširjem

Na gondolskih kabinah, ki krožijo po smučišču, sta tudi dve slovenski. Na seznamu nekdanjih slalomskih zmagovalcev sta namreč Bojan Križaj in Jure Košir. Šesterica slovenskih smučarjev, ki se trenutno mudi v Kitzbühlu, ima tako možnost, da se na vrh smučišča povzpne tudi s kabino slovitih rojakov, precej manj pa je možnosti za senzacijo, po kateri bi si letos kdo zagotovil svojo gondolo.

A čeprav nima aduta za zmago, glavni trener smukačev Peter Pen upa na rezultatski napredek. "Analize posameznih delov predhodnih smukov kažejo, da sta Kline in Kosi ob konkurenčnih pogojih zrela za preboj. Priložnost, če se bo ponudila, bo treba zagrabiti. Na tekmi se jima bo najverjetneje pridružil še Šporn, saj je to njegova domača soba. Drugače bi se odločil le, če bi na četrtkovem uradnem treningu z odličnim nastopom presenetil Martin Čater," pravi Pen.

Nova slalomska priložnost za Hadalina

Program tekmovanj v Kitzbühlu se bo sicer začel s petkovim superveleslalomom, ki bo nato skupaj s popoldansko slalomsko vožnjo štel tudi za kombinacijo. Poleg članov ekipe za hitri disciplini (Kline, Kosi, Čater, Šporn) bosta na štartu tudi junaka zadnjega mladinskega svetovnega prvenstva Miha Hrobat in Štafan Hadalin.

Zadnji bo po dobrem nastopu v Wengnu priložnost dobil tudi na nedeljskem slalomu. Tam se mu bo najverjetneje pridružil še Matic Skube, čeprav je v zadnjih petih letih na kar štiridesetih slalomih svetovnega pokala le štirikrat osvojil točke. "Na treningih zna pokazati dobro smučanje, ne tekmi pač ne. Zdaj ga čaka tekma FIS na Cerknem, nato pa se bomo odločili, ali bo potoval v Kitzbühel," pravi glavni trener slalomistov Klemen Bergant.

Ne spreglejte