SiolNET. Sportal Zimski športi
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Še dobro, da se skakalna sezona ne začenja že zdaj

3

termometer

V ženskem skakalnem taboru je bilo poletje pestro. Naše najboljše skakalke se ukvarjajo z zdravstvenimi težavami, spodbudna novica pa je, da mlada Ema Klinec lovi pravi zalet.

Zaradi težav s poškodbami je moral glavni trener ženske skakalne reprezentance Stane Baloh skakalkam prilagoditi program, a poudarja, da je do začetka sezone, 5. decembra s tekmo v Lillehammerju, še dovolj časa, da vse skupaj postavijo na prave tirnice.

"Špela Rogelj ima težave z lordozo – ukrivljeno hrbtenico. Letos so se težave vlekle štiri tedne. Veliko je trpela, zato smo ji že prej malce prilagodili program. Prejšnji teden je počasi začela delati lažje vaje. Odsotna ni bila skoraj nič, vendar je bila v zadnjem času veliko na fizioterapiji. Katja Požun ima natrgano prijemališče zadnje stegenske mišice. Ni toliko nevarno, kolikor je neprijetno. Hodi na fizioterapijo in dela vaje za stabilizacijo ter ravnotežje. Maja Vtič je imela vse poletje težave s kolenom, kjer se ji je nabirala voda. A dekleta so potrpežljiva," je prejšnji teden o poškodbah razlagal Baloh.

Ema Klinec naredila lep preskok

Če je bila lani težava, ker je bil med prvo in drugo tekmo premor dolg kar mesec dni, bo to letos dobrodošlo. Teden dni po Lillehammerju (12. in 13. december) bo sledil Nižji Tagil, nato pa bo premor vse do 16. januarja, ko bodo dekleta skakala v Saporu. V tem času bo lahko naša reprezentanca s treningi veliko nadoknadila.

Zdravi sta tako le Ema Klinec in Urša Bogataj. Prva se je po operaciji kolena spet priključila najboljšim in na poletnih tekmah pokazala, da ima še vedno odličen občutek za skoke. Na tekmah celinskega pokala v Oberwiesenthalu je namreč zmagala (prehitela je tudi Japonko Saro Takanashi) in bila druga, odlične skoke pa je pokazala tudi na grand prixu v Courchevelu, a se ji v Franciji, kjer je že slavila zmago, nastopa na tekmi na žalost nista posrečila.

"Ema se je postopoma vrnila. Vse treninge dela z nami. Tekmi v Oberwiesenthalu sta pokazali, da je prava. Na treningu lepo napreduje. Od spomladi je načrtno izgubila odvečne kilograme in deluje dobro."

Slovenske skakalke bodo imele le eno tekmo na večji napravi

Preden bodo dekleta zajadrala v novo sezono – lani je na uvodu premierno zmago slavila Rogljeva –, bodo med drugim novembra vadila na ledeni smučini v Oberstdorfu, rada pa bi videla, da bi na prvo preizkušnjo v novi sezoni pripotovala s skoki na snegu, kar se lani ni zgodilo.

Za razliko od pretekle sezone bodo imele skakalke v novi bistveno več tekem. Skupno jih bo 19, kar je približno 40 odstotkov več kot lani, še vedno pa bodo nastopile le na eni večji napravi, in sicer februarja v Oslu.

"Lepo bi bilo, da bi bila še kakšna tekma na večji skakalnici, vendar je težava dobiti pravi objekt in organizatorja. Lahko bi se priključili fantom, vendar je to odločitev FIS (mednarodna smučarska organizacija, op. p.). Za zdaj to še zavirajo predvsem zaradi razvoja ženskih skokov. Spodaj namreč potrebujejo širino, sicer bi bila pri vrhu še večja selekcija," je dodal Baloh, ki upa, da bo veljal pregovor slabši začetek, dober konec.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin