Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 3. 2019,
16.48

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

Natisni članek

Marcel Hirscher Marcel Hirscher veleslalom pritožba Cas Beaver Creek Stefan Luitz

Petek, 15. 3. 2019, 16.48

5 let, 1 mesec

Luitz ima spet zmago iz Beaver Creeka

Pritožba na Cas uspela: Nemec kljub vdihavanju kisika spet zmagovalec Beaver Creeka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34
Stefan Luitz Beaver Creek | Stefan Luitz je spet zmagovalec veleslalomske tekme svetovnega pokala v Beaver Creeku. | Foto Reuters

Stefan Luitz je spet zmagovalec veleslalomske tekme svetovnega pokala v Beaver Creeku.

Foto: Reuters

Nemški alpski smučar Stefan Luitz je spet zmagovalec veleslalomske tekme svetovnega pokala v Beaver Creeku. Kot je danes sporočila njegova odvetnica, je bila pritožba na odvzem zmage na športnem razsodišču Cas v Lozani uspešna, tako da bodo v smučarski zvezi (Fis) za zmagovalca spet morali razglasiti Nemca.

Luitz je sezono 2018/19 sicer predčasno končal zaradi poškodbe, zdaj pa je spet prišel do zmage v Beaver Creeku. Na začetku decembra je tam na terenu sicer zmagal, toda pozneje so mu zmago zaradi vdihavanja kisika med obema vožnjama, kar je po pravilih zveze prepovedano, odvzeli. Nemec se je pozneje zaradi te odločitve pritožil na Cas.

Marcel Hirscher
Sportal Marcel Hirscher za zeleno mizo do 65. zmage v karieri

Novico o zmagi Luitza v Lozani je nemški tiskovni agenciji dpa danes potrdila njegova odvetnica Anne Jakob. Za zdaj še ni uradnega odziva Casa oziroma smučarske zveze Fis, prav tako še ni znano, kakšne bodo posledice odločitve za seštevek svetovnega pokala. Teoretično bi lahko druga stran odločitev razsodišča v Lozani izpodbijala še na švicarskem vrhovnem sodišču.

Luitz se je v pritožbi skliceval na nedoslednost v protidopinških pravilih, saj vdihavanje kisika skozi masko po določilih krovne protidopinške organizacije Wade ni prekršek, po pravilih Fis pa je. Pojasnil je, da ni zavestno kršil pravil Fisa, se je pa ravnal po smernicah Wade.

Po odvzemu zmage Luitzu - zanj je bila to prva in bo, če mu jo bodo vrnili, še vedno edina v karieri - je do nje za zeleno prišel avstrijski serijski zmagovalec in dobitnik letošnjega velikega in malega veleslalomskega kristalnega globusa Marcel Hirscher.

Preberite še:

Stefan Luitz
Sportal Luitzu grozi odvzem zmage iz Beaver Creeka
Ne spreglejte