Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
23. 12. 2015,
10.23

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Domen Prevc Cene Prevc Gorazd Bertoncelj skoki

Sreda, 23. 12. 2015, 10.23

7 let, 12 mesecev

Prevce je bilo treba včasih zavirati

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
V zadnjem času se v smučarskih skokih največ govori o vodilnem Petru Prevcu, ogromno pozornosti pa je deležen tudi njegov mlajši brat Domen. Oba dobro pozna skakalni trener Gorazd Bertoncelj.

Slovenski skoki imajo zelo dober sistem, kako mladega tekmovalca pripeljati do članske selekcije, v kateri v zadnjih letih delo prevzema strokovna ekipa na čelu s trenerjem Goranom Janusom.

Ob klubih je državni panožni nordijski center v Kranju pravo okolje, da se mladeniči razvijajo v skakalce, ki se potem preizkušajo na tekmah svetovnega pokala. V mladinskem programu sta med drugimi tudi Domen Prevc in Tilen Bartol. Če Domna že poznamo, pa je Tilen nov obraz, ki si je vstopnico za prestižno novoletno turnejo priskakal na tekmah celinskega pokala.

"Domen je bolj neobremenjen, najstniško razigran … Peter je preudaren in miren."

Operativni vodja 1. mladinske selekcije v Kranju je Gorazd Bertoncelj, ki je v preteklosti delal tudi s Petrom in Cenetom Prevcem. Drugi išče formo, s katero bi se vrnil v svetovno elito. Domna je prvič treniral v SK Triglav Kranj, ko je bil star 11 let, v mladinski reprezentanci pa je z njim začel delati lani poleti, ko je izpolnil kriterije, da se je uvrstil v izbrano vrsto.

Nad dosežki obeh bratov je razumljivo navdušen: "Ti dosežki so veličastni. Veseli me, da tudi Domen zelo hitro stopa po svoji poti. Ne bom rekel po bratovi poti. Morda je malce prehitro. Če bomo delali pametno, lahko to nadgradimo, da bo kariera trajala dalj časa," razmišlja Bertoncelj.

In kakšne so značilnosti naših trenutno najboljših mož? "Peter in Domen sta izjemno osredotočena na nalogo. Tu je vidna razlika v primerjavi s preostalimi. Oba sta izredno dobra letalca, zelo agresivna pri odskoku. Izpostaviti je treba še psihično trdnost. Domen je malce bolj neobremenjen, najstniško razigran in včasih zaletav. Peter je preudaren in miren. Razmišlja s trezno glavo. Bratje Prevc razmišljajo le o skokih, o sebi in napredku. Ne ozirajo se toliko na zunanje dejavnike, na to, kaj počno drugi …"

"Pri poskusnem skoku se mu kdaj malce ponesreči in podivja, vendar nato na tekmi dobro opravi nalogo"

Čeprav je s Petrom delal najmanj časa, je že takrat videl, da je na treningu osredotočen, kakor tudi mlajša brata: "Motivacija pri Prevcih nikoli ni bila težava, ker prihajajo iz družine, ki ceni delo. S športnega vidika imajo vrhunski pristop do dela. Včasih jih je bilo treba zavirati, da ne bi preveč naredili, ker preveč včasih pomeni tudi manj."

Bertoncelj bo z zanimanjem spremljal novoletno turnejo, na kateri bosta skakala kar dva njegova skakalca, katerih mentor je trenutno. Domna se je v svetovnem pokalu že navadil, čeprav na začetku ni bilo prav lahko spremljati njegovih nastopov prek televizijskega ekrana: "Nervozen sem bil, ker nismo vedeli, ali bo zdržal. Zdaj je lažje, ker vem, da vse funkcionira. Sprva nismo vedeli, kam spadajo njegovi skoki. Marsikdaj kdo dobro skače na treningu, na tekmi pa se odreže slabše. On zna prenesti skoke s treninga na tekmo. Pri poskusnem skoku se mu kdaj malce ponesreči in podivja, vendar se nato osredotoči in na tekmi dobro opravi nalogo," je še povedal Bertoncelj.

Ne spreglejte