Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
22. 3. 2015,
14.20

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Severin Freund Jurij Tepeš Primož Peterka Noriaki Kasai

Nedelja, 22. 3. 2015, 14.20

7 let, 12 mesecev

Prevc doživel Japončevo, Freund pa Peterkino usodo

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Planici smo bili že priča temu, da je eden od reprezentantov drugemu prekrižal načrte, da osvoji veliki kristalni globus. Če se je pred 17 leti izšlo v slovensko korist, se tokrat Petru Prevcu ni.

Leta 1998 se je Primož Peterka potegoval za drugi kristalni globus, njegov največji konkurent pa je bil Kazujoši Funaki. Zadnja tekma je odločala, kdo bo postal junak celotne sezone. Japonec je za moravškim orlom zaostajal 33 točk, pravo dramo pa smo videli v finalni seriji, v kateri se je Peterki zalomilo, Funaki pa ga je prehitel.

Trije tekmovalci so morali Japonca še prehiteti, da bi se Peterka veselil drugega kristalnega globusa, in takšen scenarij se je tudi uresničil. Da je bila japonska žalost toliko večja, sta poskrbela reprezentančna kolega Noriaki Kasai in Hiroja Saito, ki sta se oba zavihtela pred njega. Le enemu bi moralo spodrsniti in veseliti bi se začel Funaki.

Podobno zgodbo smo spremljali tudi letos, le da sta bila glavna akterja Peter Prevc in Severin Freund. Naš skakalec je pred nedeljsko tekmo zaostajal 44 točk ter imel po prvi seriji odlično izhodišče in na plečih provizorično rumeno majico. Ker je Freund tudi v drugo ostal na sedmem mestu, je Prevca v boju za končni uspeh v svetovnem pokalu reševala le zmaga, a se je pred njega z izjemnim drugim poletom vrinil Jurij Tepeš.

Tako se je ponovila zgodba izpred 17 let, le da smo krajši konec potegnili Slovenci oziroma Prevc. A jasno je, da Tepeš, ki je bil po prvi seriji četrti, ni mogel kar skrajšati poleta, dolgega 244 metrov. Prav tako ni mogel vedeti, koliko bo poletel Prevc. Grenak priokus sicer ostaja, vendar je Prevc kljub drugemu mestu v skupnem seštevku slovenski junak. Zaveda se, da je končna zmaga odvisna od tega, kako se razplete celotna sezona, ne le ena tekma.

Pred prihodom v Planico je bil oddaljen 94 točk, po odličnem koncu tedna pa je skopnela vsa Freundova prednost in imela sta enako število točk (1.729), a je Nemcu pripadla osrednja lovorika, ker je imel več zmag kot Prevc.

Ne spreglejte