Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 3. 2015,
19.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Jakov Fak Jakov Fak biatlon svetovni pokal Hanti Mansijsk Klemen Bauer Teja Gregorin Andreja Mali Lenart Oblak Rok Tršan Anja Eržen Urška Poje Martin Fourcade Anton Šipulin Kaisa Mäkäräinen Darja Domračeva

Sreda, 18. 3. 2015, 19.31

8 let

Pred Fakom in druščino še zadnja postaja že tako imenitne sezone (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Biatlonska karavana je zbrana v sibirskem Hanti Mansijsku, kjer se bo od četrtka do nedelje bojevala še za zadnje točke sezone svetovnega pokala. Jakov Fak se bojuje za drugo mesto v skupnem seštevku.

Prvega zvezdnika slovenske reprezentance in sveže ustoličenega svetovnega prvaka iz Kontiolahtija Jakova Faka le še tri tekme ločijo od najboljše skupne uvrstitve v karieri. Trenutno zaseda tretje mesto, za bržčas neulovljivim francoskim šampionom Martinom Fourcadom zaostaja 133 točk, za drugouvrščenim Rusom Antonom Šipulinom pa le 22.

"Štartal bom še na teh treh tekmah, poskušal zbrati čim več točk, potem pa bomo videli, kje smo. Težko je kaj napovedovati, še tri tekme so in te je treba opraviti najboljše," pravi hladnokrvni Fak in dodaja, da bo treba na končni izračun počakati vse do konca sezone, saj se po pravilih Mednarodne biatlonske zveze (IBU) pri končnem vrstnem redu tekmovalkam in tekmovalcem odštejeta najslabši dve tekmi v sezoni: "Moji tekmeci so imeli tekme, na katerih niso osvajali točk, jaz pa sem bil letos najslabši 24. Torej bom izgubil kar nekaj točk."

Fakova najboljša sezona svetovnega pokala doslej je bila 2012/13, ki jo je v skupnem seštevku končal na četrtem mestu. Tudi letošnje tretje mesto še ni povsem zanesljivo, saj mu Nemec Simon Schempp sledi s 33 točkami zaostanka. Finale sezone v Sibiriji torej za ambicioznega slovenskega reprezentanta niti približno ne bo zgolj rutina, glede na formo, ki jo je kazal v zadnjem času, z vrhuncem na svetovnem prvenstvu na Finskem, pa se lahko veselimo novih izvrstnih predstav.

Poleg Faka, ki je v tej sezoni šestkrat stal na odru za zmagovalce (tri zmage, tri tretja mesta), sta se do točk svetovnega pokala v slovenski vrsti dokopala le še Klemen Bauer (s 131 točkami na 43. mestu) in superveteran Janez Marič (z devetimi točkami je 83.). Na šprintu v Hanti Mansijsku bosta priložnost ob Faku in Bauerju priložnost dobila še Rok Tršan in Lenart Oblak.

Precej bolj napeto je v boju za skupno zmago v ženski konkurenci, kjer ima branilka naslova, Finka Kaisa Mäkäräinen, za vodilno biatlonko sezone, Belorusinjo Darjo Domračevo, le 21 točk zaostanka. Najboljša Slovenka v skupnem seštevku je Teja Gregorin, ki s 310 točkami zaseda 22. mesto. Gregorinova zaradi bolezni na svetovnem prvenstvu ni mogla pokazati svojega znanja, zato pa je v slovenski vrsti rezultate sezone dosegala Andreja Mali, ki v skupnem seštevku zaseda 52. mesto (102 točki). Njunima mladima kolegicama Anji Eržen in Urški Poje se prve točke svetovnega pokala še izmikajo.

Ne spreglejte