Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
12. 3. 2022,
18.07

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,47

6

Natisni članek

Vikersund svetovno prvenstvo v poletih Stefan Kraft Marius Lindvik Anže Lanišek Anže Lanišek Timi Zajc Timi Zajc Domen Prevc Peter Prevc Peter Prevc

Sobota, 12. 3. 2022, 18.07

2 leti, 1 mesec

SVETOVNO PRVENSTVO V POLETIH, VIKERSUND

Slovenija slavi izjemnega Timija Zajca, ki je postal svetovni podprvak! #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,47

6

Timi Zajc | Timi Zajc je v soboto z izjemnim letenjem napredoval do srebrnega odličja in spisal nov mejnik v mladi karieri. | Foto Sportida

Timi Zajc je v soboto z izjemnim letenjem napredoval do srebrnega odličja in spisal nov mejnik v mladi karieri.

Foto: Sportida

Za slovensko smučarsko reprezentanco se je posamična tekma svetovnega prvenstva v poletih razpletla sanjsko. Do srebrne medalje je poletel 21-letni Timi Zajc, ki se je po petku s četrtega povzpel na drugo mesto. Preostala slovenska trojica Peter Prevc, Anže Lanišek in Domen Prevc je bila razvrščena med četrtim in šestim mestom. Svetovni prvak je postal domačin Marius Lindvik, ki je Zajca prehitel za 9,9 točke. Brona se je veselil Stefan Kraft. S takšnim letenjem, kot so ga kazali slovenski orli na posamični preizkušnji, bodo v nedeljo na moštveni tekmi osrednji favoriti za zlato medaljo.

Prve besede Timija Zajca po osvojenem srebru

Olimpijski prvak iz Pekinga Marius Lindvik je pred domačimi navijači postal še svetovni prvak v poletih. V štirih serijah je pometel s konkurenco. Pred zadnjim sobotnim poletom je kazalo, da bo Avstrijec Stefan Kraft osvojil srebro, vendar je Timi Zajc danes kazal izjemne predstave, tako na mizi letalnice v Vikersundu kakor tudi v zraku. Najdaljši je bil že v poskusni seriji, v kateri je z 245 metri popravil osebni rekord, najdaljši je bil v prvi (243,5 metra), najdaljši tudi v zadnji sobotni seriji (235,5 metra). Nadoknadil je 14,5 točke zaostanka za Kraftom in na koncu za zlatim odličjem zaostal le za 9,9 točke.

Veselje slovenske skakalne reprezentance ob osvojenem srebru Timija Zajca. | Foto: SZS Veselje slovenske skakalne reprezentance ob osvojenem srebru Timija Zajca. Foto: SZS Tako je postal peti slovenski skakalec po Primožu Ulagi (srebro – Oberstdorf 1988), Urbanu Francu (bron – Kulm 1996), Robertu Kranjcu (zlato – Vikersund 2012) in Petru Prevcu (zlato – Kulma 2016, bron – Harachov 2014), ki se lahko pohvali z medaljo na svetovnem prvenstvu v poletih na posamični tekmi.

"Prva misel, ko sem prišel čez črto za padec, je bila, da sem preveč metrov pustil. Ko je šel Kraft manj, sem vedel, da bi lahko celo zmagal. A se predvčerajšnjim nisem uvrščal med favorite za medaljo, danes sem užival in je bil super dan zame," so bile prve besede Timija po velikem uspehu, ki ima v tej sezoni že tri medalje, potem ko je bil zlat na tekmi mešanih ekip in še srebrn na moštveni preizkušnji na zimskih olimpijskih igrah v Pekingu.

"Nimamo kaj 'komplicirati'. Medalja je medalja."

Spomnimo, kako je v petek pri prvem poletu, dolgem 242 metrov, s slabšim doskokom izgubil ogromno sodniških točk. Morda so ga ravno višje rampe stale končnega zlata, a si s tem ne dela skrbi: "V vsakem poletu sem pustil 5–10 metrov. To je realno povedano. Z visoko rampo sem imel težave pri doskokih. Danes sem šel v drugi seriji z nižje. Skok sem zadel. Ko sem šel čez zeleno črto, sem potem pustil nekaj pri doskoku." S trenerjem Robertom Hrgoto sta razmišljala, da bi ga spustila morebiti z nižjega zaletnega mesta, a: "Razmere so se preveč menjale. Nismo vedeli, kakšen veter bo. Skakal sem pri zadnji rdeči črti. Nimamo kaj 'komplicirati'. Medalja je medalja."

Svetovni prvak v poletih je postal olimpijski prvak Marius Lindvik. | Foto: Sportida Svetovni prvak v poletih je postal olimpijski prvak Marius Lindvik. Foto: Sportida

Brona se je veselil Avstrijec Kraft, nato so si sledili preostali trije slovenski orli. Četrti je bil Peter Prevc, peti Anže Lanišek, šesti Domen Prevc, ki je imel po soboti virtualno bronasto medaljo. "Rezultatsko sem zelo zadovoljen. Sami skoki bi bili lahko danes še za odtenek boljši. Nekakšna vrnitev v svetovni pokal. To šesto mesto si lahko štejem kot lep rezultat," je po koncu tekme povedal Domen, ki je v Vikersundu vstal od mrtvih, potem ko ga praktično celotno sezono ni bilo na spregled med dobitniki točk svetovnega pokala.

Lanišek zelo srečen

"Škoda, da ne štejeta prva in zadnja serija. Zelo sem zadovoljen, srečen, da se mi je nekako odprlo na letalnici. Škoda danes prvega skoka. Sem šel zelo za mizo. Kljub temu mi je uspela lepa daljava," je dejal Lanišek, četrti Peter pa je povedal: "Danes je bil kar uspešen dan. Kratke metre sem pokuril v poskusni seriji. Prvo in drugo serijo sem šel dosti odločno in z odločnostjo vztrajal pri preletu. Škoda morda druge serije, v kateri bi lahko morda malce več potegnil."

Anže Lanišek se je spet našel in je na letalnici v Vikersundu pokazal dobre skoke. | Foto: Sportida Anže Lanišek se je spet našel in je na letalnici v Vikersundu pokazal dobre skoke. Foto: Sportida

Predstave slovenskih orlov so izvrsten obet pred nedeljsko ekipno tekmo. S takšnimi poleti bodo prepričljivo poleteli do zlate medalje, ki je Slovenija na ekipnih preizkušnjah še nima. Pred natanko desetimi leti je slovenska zasedba Robert Kranjec, Jure Šinkovec, Jurij Tepeš in Jernej Damjan priskakala do premiernega brona, pred štirimi leti pa je bilo moštvo Peter Prevc, Domen Prevc, Anže Semenič in Jernej Damjan srebrno.

Nedeljska ekipna tekma se bo začela ob 16.30.

Vikersund, 3. in 4. serija:

Cene Prevc
Sportal Cene Prevc v svoji tekmi podira rekorde, danes je čas za slavje

Zajc junak poskusne serije

V poskusni seriji, v kateri so imeli tekmovalci lepo pomoč vetra v prsi, je od slovenskih skakalcev zablestel Timi Zajc, ki ga je poneslo do 245 metrov, kar je njegov osebni rekord. Na koncu je bil najboljši med vsemi.

Domen Prevc je skočil tik za njim, a se je moral spustiti z enega zaletnega mesta nižje. S šestega štartnega mesta je poletel 207,5 metra, osvojil pa je peti rezultat. Anže Lanišek je bil z 208 metri deveti, Peter Prevc je imel 12. dosežek (209 metrov).

Vodilni po prvem dnevu Marius Lindvik je moral svoj nastop začeti celo s petega štartnega mesta – Zajc je nastopil s sedmega – in po 232 metrih osvojil drugo mesto. Za Zajcem je zaostal za 9,2 točke. Tretji je bil Avstrijec Stefan Kraft z 230,5 metra.

Domen Prevc
Sportal Več Slovencev po polovici svetovnega prvenstva v igri za odličje!
Ne spreglejte