Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
31. 12. 2008,
11.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 31. 12. 2008, 11.41

8 let

Po poteh novoletne turneje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Novoletna turneja v smučarskih skokih ima več kot pol stoletja dolgo tradicijo. V Obestdorfu, Garmsih-Partenkirchenu, Innsbrucku in Bischofshofnu se vsako leto zbere več kot 130.000 obiskovalcev.

Oberstdorf (Nem)

Idilično nemško mestece s približno 10000 prebivalci leži v pokrajini Allgäu na Bavarskem. To zimskošportno središče obdajajo gore, visoke vse tja do 2200 metrov. Pod eno izmed njih, imenovano Schattenberg (Senčna gora), leži največji skakalni objekt v Nemčiji. Prav po omenjeni gori nosi ime skakalnica, ki vsako leto gosti uvodno preizkušnjo novoletne turneje. Oberstdorf, v katerem leži tudi edina nemška letalnica, je v letih 1987 in 2005 gostil svetovni prvenstvi v nordijskih disciplinah. Prvega se spominjamo po izjemni atmosferi, saj si je športne boje takrat ogledalo kar 370.000 gledalcev, zadnjega pa imamo po zaslugi Roka Benkoviča, ki je na mali skakalnici postal svetovni prvak, v izjemno lepem spominu tudi Slovenci.

Garmisch-Partenkirchen (Nem)

Znamenito nemško zimskošportno središče je vsako leto gostitelj druge tekme na novoletni turneji, ki je tradicionalno na sporedu na novega leta dan. Več kot tisoč let stari občini Garmisch in Partenkirchen sta bili leta 1935 na povelje Adolfa Hitlerja združeni, glavni razlog pa so bile zimske olimpijske igre, ki so bile tu na sporedu leto dni kasneje, torej leta 1936. Nad Garmisch-Partenkirchnom se vzpenja najvišja nemška gora Zugspitze (2962 metrov), ki leži na meji z Avstrijo. V rojstnem kraju skladatelja Richarda Straussa so vsako leto na sporedu tekme svetovnega pokala v alpskem smučanju – na progi Kandahar se smučarji že tradicionalno pomerijo na klasičnem smuku –, leta 1978 pa je bilo mesto, ki danes šteje okoli 26.000 prebivalcev, tudi prizorišče svetovnega prvenstva v alpskem smučanju, organizacijo le tega bo ponovil leta 2011. Pod bavarskimi vršaci se je svojih velikih skakalnih uspehov veselil Primož Peterka, ki je na skakalnici Olimpiyaschanze zmagal v letih 1997 in 2003.

Innsbruck (Avt)

Glavno mesto najbolj "smučarske" in hribovite avstrijske zvezne dežele Tirolske je v svoji zgodovini že dvakrat gostilo zimske olimpijske igre. Največji zimski športni dogodek se je v Innsbrucku odvijal v letih 1964 in 1976. Le še švicarski St. Moritz in ameriški Lake Placid sta poleg Innsbrucka dvakrat gostila zimske olimpijske igre. Innsbruck leži med visokimi gorami, v njegovi bližini pa se nahajajo najbolj slovita avstrijska smučišča kot so Kitzbühel, Sölden, St. Anton in Ischgl. Na južni strani tirolskega glavnega mesta leži hrib Bergisel, ki je poleg zgodovinskih bitk v 19. stoletju znan predvsem po skakalnici Bergiselschanze. Slednja je bila leta 2003 popolnoma prenovljena in že nekaj let predstavlja enega najbolj modernih skakalnih objektov na svetu. Na Bergisel imamo lepe spomine tudi Slovenci, kajti tukaj sta svoji edini zmagi na novoletni turneji zabeležila Primož Ulaga (1987) in Peter Žonta (2004).

Bischofshofen (Avt)

Malo mestece v avstrijski zvezni deželi Solnograška je prizorišče zadnje tekme na novoletni turneji. Bischofshofen, ki šteje okoli 10.000 prebivalcev, je izmed vseh štirih prizorišč novoletne turneje najmanj poznan. Je pa njegova skakalnica Paula Ausserleitnerja največja izmed vseh štirih, poleg tega pa se je tu že velikokrat odločalo o zmagovalcu prestižne turneje. Bischofshofen, okoli katerega se vzpenjajo visoki vršaci (Hochkönig, ki leži zahodno od njega, je visok skoraj 300 metrov), je turistično najbolj priljubljen med tistimi, ki se ukvarjajo s pohodništvom. Sicer pa le nekaj kilometrov jugovzhodno od Bischofshofna leži eno največjih smučarskih področji v Evropi, tako imenovano Amade, v katerega so vključeni kraji kot so Flachau, Wagrain, Altenmarkt,…

Ne spreglejte