Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
25. 3. 2023,
7.48

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,80

2

Natisni članek

Nika Križnar Nika Križnar Ema Klinec Ema Klinec Zoran Zupančič smučarski skoki

Sobota, 25. 3. 2023, 7.48

1 leto

skakalke končale dolgo sezono

Ema Klinec postavila lepe temelje, Zoran Zupančič zadovoljen s tekmovalnim delom po Planici

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,80

2

Ema Klinec | Ema Klinec je v skupnem seštevku svetovnega pokala osvojila tretje mesto, kar je njena najboljša uvrstitev do zdaj. | Foto Guliverimage

Ema Klinec je v skupnem seštevku svetovnega pokala osvojila tretje mesto, kar je njena najboljša uvrstitev do zdaj.

Foto: Guliverimage

"Vrhunec sezone je zagotovo medalja na svetovnem prvenstvu, pa turneja Raw Air, noro, svetovni rekord in na koncu še tretje mesto v skupnem seštevku," je po petkovem koncu sezone dejala tretja skakalka skupnega seštevka Ema Klinec, glavni trener Zoran Zupančič pa je dodal: "Lahko smo zadovoljni z drugim delom tekmovalne sezone po svetovnem prvenstvu, ko je bilo veliko lažje. To je to za letos, veseli smo, da je konec."

Ema Klinec
Sportal Za konec sezone zmaga Juki Ito, Ema Klinec zadržala tretje mesto skupnega seštevka

S petkovo posamično tekmo v Lahtiju se je končala 12. sezona svetovnega pokala smučarskih skakalk, ki je bila izjemno dolga, začela se je že 4. novembra v Wisli. Kristalni globus je pripadel 34-letni Avstrijki Evi Pinkelnig, ta se je s skoki začela ukvarjati zelo pozno in šele pri 26 letih debitirala v svetovnem pokalu. Pinkelnigova, ki je glavnino dela v boju za skupno zmago opravila v prvem delu sezone, je na koncu za 165 točk prehitela Nemko Katharino Althaus in za 381 tretjo v seštevku Emo Klinec.

Sklepno dejanje sezone, na katerem so imele zadnje tekmovalke v finalu zaradi dežja težje razmere, je pripadla Japonki Juki Ito, druga je bila Anna Odine Ström, tretja pa Althausova. Ema Klinec je po prvi seriji zasedala četrto mesto, v finalu pa nazadovala na deseto in za las zadržala tretje mesto v svetovnem pokalu. Njena prednost pred četrto Strömovo se je s 57 točk stopila na zgolj tri točke. 

"Lep temelj za naprej"  "Zelo lep temelj za prihodnost in se že veselim naslednje sezone." | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko "Zelo lep temelj za prihodnost in se že veselim naslednje sezone." Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

"Sezona 2022/23 je končana, zame je bila izjemno uspešna. Skozi vso sezono sem bila zelo konstantna. Mogoče na začetku malce na slabši ravni na tekmah, a na treningih je bilo dobro in zelo sem vesela, da se je to pokazalo tudi pri rezultatih. Vrhunec sezone je zagotovo medalja na svetovnem prvenstvu, pa turneja Raw Air, noro, svetovni rekord in na koncu še tretje mesto v skupnem seštevku. Zelo lep temelj za naprej in se že veselim naslednje sezone," je po koncu sezone dejala Klinčeva, ta sezone še nikoli ni končala tako visoko v skupni razvrstitvi.

Ema Klinec Vikersund
Sportal Ema Klinec: Vesela, da sem postavila zadnji košček v sestavljanko

Sezona nihanj za Križnarjevo

Med deseterico v seštevku svetovnega pokala je bila po lanskem drugem mestu in predlanski skupni zmagi še Nika Križnar. Zasedla je deveto mesto, petkovo tekmo pa je končala na 19. mestu.

Križnarjeva v tem tekmovalnem obdobju ni imela "sreče" s poškodbami in zdravjem, še pred začetkom sezone si je znova poškodovala gleženj, se zaradi slabših predstav februarja umaknila in vrnila k temeljem, tik pred vrhuncem, domačim svetovnim prvenstvom, pa zbolela.

Za Niko Križnar je sezona nihanj. | Foto: Grega Valančič/Sportida Za Niko Križnar je sezona nihanj. Foto: Grega Valančič/Sportida

"Tako kot se je razvila zadnja tekma, takšna je bila vsa sezona. Malo nihanj, en dober skok, en slab skok. Po vsem tem moram biti vseeno še zadovoljna. Zgodi se, da nimaš ravno konstantnih skokov, da gre sezona tudi kdaj navzdol, a iz tega se je treba samo pobrati in iti naprej. Zelo sem ponosna na Emo, zadržala je tretje mesto, zdržala je pritisk, ostala je konstantna in to me najbolj veseli. Ekipa je zdržala do konca, to je bila naporna sezona na več tekmah, z dvignjeno glavo moramo iti naprej," je misli po sezoni za SZS strnila Križnarjeva.

Nika Prevc je bila v skupnem seštevku 19., Urša Bogataj 23., Maja Vtič 31., Katra Komar 37. Do točk svetovnega pokala sta v tej sezoni prišli še Ajda Košnjek, ki je 45., in Nika Vetrih na 62. mestu.

Po lanski zmagi v pokalu narodov tokrat četrte

Slovenke so po odlični sezoni 2021/22, v kateri so prvič osvojile pokal narodov, tokrat v tej razvrstitvi končale na četrtem mestu. Zmagale so Avstrijke (4.154 točk), od katerih se je v petek poslovil glavni trener Harald Rodlauer, druge so bile Nemke (3.904), tretje Norvežanke (3.720), Slovenke pa so zbrale 3.184 točk.

Slovenke so v pokalu narodov končale na četrtem mestu. | Foto: Nik Moder/Sportida Slovenke so v pokalu narodov končale na četrtem mestu. Foto: Nik Moder/Sportida

Zasedba glavnega trenerja Zorana Zupančiča je prve stopničke sezone dočakala na tretjem prizorišču in peti tekmi svetovnega pokala v Titisee-Neustadtu, kjer je Urša Bogataj skočila na tretje mesto.

Dvakratna olimpijska prvakinja se je nato na prvi dan novega leta na Ljubnem težje poškodovala koleno in predčasno končala sezono, s tem pa je slovenska reprezentanca ostala brez močnega orožja. 

Urša Bogataj si je na Ljubnem poškodovala koleno in predčasno končala sezono. | Foto: AP / Guliverimage Urša Bogataj si je na Ljubnem poškodovala koleno in predčasno končala sezono. Foto: AP / Guliverimage

Križnarjeva je pred selitvijo silvestrske turneje (zllato sovo je osvojila Pinkelnigova) na slovenski del v Beljaku vknjižila dve tretji mesti, kar so bile njene edine stopničke na individualnih tekmah sezone.

Zlata sova je znova ostala v rokah Avstrijke. Po Mariti Kramer jo je osvojila Eva Pinkelnig. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Zlata sova je znova ostala v rokah Avstrijke. Po Mariti Kramer jo je osvojila Eva Pinkelnig. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

Planica Letalnica bratov Gorišek
Sportal Zaključni spektakel pred vrati: konec tedna velika akcija planiških delavcev #video

Ema Klinec se je po januarja dvignila, Nika Prevc do premiernih stopničk

Klinčeva je blestela predvsem v drugem delu sezone, prvič je na zmagovalni oder skočila januarja v Sapporu, nanizala sedem drugih mest, nato pa v sklopu norveške turneje Raw Air v olimpijskem Oslu slavila prvo zmago sezone, tej pa dan pozneje dodala še tretje mesto v Lillehammerju. 

Ema Klinec je v Vikersundu poletela do svetovnega rekorda 226 metrov. | Foto: Sportida Ema Klinec je v Vikersundu poletela do svetovnega rekorda 226 metrov. Foto: Sportida

Skakalke so bile nato del zgodovinske tekme na letalnici v Vikersundu, kjer je Klinčeva kot prva ženska uradno preletela 200 metrov (203), na premierni tekmi, ta ni štela za svetovni pokal, pa z novim svetovnim rekordom 226 metrov vknjižila zmago na letalnici in potrdila tudi skupno zmago na norveški turneji. 

Nika Prevc je prvič v karieri skočila na stopničke svetovnega pokala. | Foto: Sportida Nika Prevc je prvič v karieri skočila na stopničke svetovnega pokala. Foto: Sportida

Premierne stopničke v svetovnem pokalu je dočakala najstnica Nika Prevc, ki si je zmagovalni oder februarja v Hinzenbachu delila s Pinkelnigovo in Klinčevo.

Brez rezultatskega presežka na domačem vrhuncu

Edino odličje na domačem nordijskem svetovnem prvenstvu so dekleta osvojila na mešani ekipni tekmi. | Foto: Grega Valančič/Sportida Edino odličje na domačem nordijskem svetovnem prvenstvu so dekleta osvojila na mešani ekipni tekmi. Foto: Grega Valančič/Sportida

Slovenski ženski tabor si je od domačega nordijskega svetovnega prvenstva kljub poškodbi Bogatajeve obetal veliko, a rezultatskih ciljev ni uresničil.

Skakalke so ostale brez odličja na posamičnih tekmah, pa tudi na ekipni tekmi, edino kolajno sta Ema Klinec in Nika Križnar osvojili na mešani ekipni tekmi, ko sta s Timijem Zajcem in Anžetom Laniškom skočili do brona.

S tremi zlatimi in bronasto kolajno je bila junakinja prvenstva Althausova.

"Lahko smo zadovoljni z drugim delom tekmovalne sezone po svetovnem prvenstvu, ko je bilo veliko lažje. To je to za letos, veseli smo, da je konec," je misli po sezoni strnil Zoran Zupančič. | Foto: Anže Malovrh/STA "Lahko smo zadovoljni z drugim delom tekmovalne sezone po svetovnem prvenstvu, ko je bilo veliko lažje. To je to za letos, veseli smo, da je konec," je misli po sezoni strnil Zoran Zupančič. Foto: Anže Malovrh/STA

Zupančič: Lahko smo zadovoljni z drugim delom sezone po SP

"Zbralo se je 30 najboljših tekmovalk. Kljub temu, da smo bili v Lahtiju, kjer tekmovanje velikokrat kroji veter, je bilo danes vreme kar stabilno. Vseeno na koncu lahko rečem, da so tudi razmere naredile te rezultate, saj je začelo deževati. Emo smo imeli na zelo dobrem izhodišču, a so bile razmere žal res težke. Seveda z ekipnim izplenom nismo zadovoljni, lahko pa smo zadovoljni z drugim delom tekmovalne sezone po svetovnem prvenstvu, ko je bilo veliko lažje. To je to za letos, veseli smo, da je konec," pa je po zadnji tekmi za SZS dejal glavni trener Zoran Zupančič.

 Svetovni pokal (26/26):

 1. Eva Pinkelnig (Avt)         1662 točk
 2. Katharina Althaus (Nem)     1497
 3. Ema Klinec (Slo)            1281
 4. Anna Odine Stroem (Nor)     1278
 5. Selina Freitag (Nem)         958
...
 9. Nika Križnar (Slo)           741
19. Nika Prevc (Slo)             366
23. Urša Bogataj (Slo)           249
31. Maja Vtič (Slo)              121
37. Katra Komar (Slo)            102
45. Ajda Košnjek (Slo)            18
62. Nika Vetrih (Slo)              1


Pokal narodov (16 reprezentanc):

 1. Avstrija                    4.154
 2. Nemčija                     3.904
 3. Norveška                    3.772
 4. Slovenija                   3.184
...

Ema Klinec
Sportal Kakšna bo tekmovalna prihodnost ženskih smučarskih poletov?
Ne spreglejte