SiolNET. Sportal Zimski športi
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Po "incidentu Hirscher" začasna prepoved dronov

0

termometer

Mednarodna smučarska zveza (Fis) in marketinški partner podjetje Infront sta do nadaljnjega ustavila uporabo televizijskih dronov nad tekmovališči za svetovni pokal alpskih smučarjev.

Za zaustavitev uporabe daljinsko vodenih brezpilotnih letečih naprav so se odločili, potem ko je dron strmoglavil na slalomsko progo med tekmo v Madonni di Campiglio.

Posnetek incidenta je hit na YouTubu Posnetek, ko padajoča naprava strmoglavi in se raztrešči v drugi vožnji slaloma za svetovni pokal za hrbtom avstrijskega alpskega smučarja Marcela Hirscherja, ki je za las prehitel padajoči letalnik in se izognil hujšim posledicam, si je na YouTubu že ogledalo več sto tisoč gledalcev.

Kot so v izjavi za javnost pojasnili na spletni strani fis.com, je šlo za dron DFC-COPTER XR1, na katerem je bila nameščena televizijska kamera, z njim pa so med neposrednim prenosom zagotavljali posnetke iz zraka iz ptičje perspektive. Dron je v namene televizijskega prenosa uporabljalo podjetje Infront Sports & Media, tako dron kot njegov pilot oziroma upravljavec sta bila najeta za namene prenosa v Madonni di Campiglio, so še zapisali v izjavi za javnost.

Pilot ravnal v skladu z uradnim varnostnim postopkom Vmesno poročilo kaže na okvaro drona, še najverjetnejši vzrok za okvaro pa je posledica nepredvidene in močne motnje v delovni frekvenci, kar je imelo za posledico omejeno odzivnost in delovanje. Pilot je težave zaznal ter je ravnal v skladu z uradnim varnostnim postopkom, kar pomeni, da je napravo namenoma prisilno spustil čim nižje tlom, preden jo je izključil, so pojasnili v izjavi za javnost. Namen takšnega postopka je v uničenju naprave, preden bi v celoti izgubili nadzor nad letalnikom in ga ne bi mogli več upravljati.

Do nadaljnjega uporabo dronov prepovedali "Zelo obžalujemo, kar se je zgodilo, še zlasti, da se je to zgodilo v bližini športnika, v tem primeru Marcela Hirscherja. Z velikim olajšanjem smo sprejeli razplet, ko nihče ni bil poškodovan. Ob tej priložnosti bi se radi še enkrat opravičili Marcelu, Fis, avstrijski in italijanski smučarski zvezi in lokalnemu organizacijskemu komiteju," so zapisali pri podjetju Infront.

Ob tem so napovedali, da bodo pooblastili zunanjega neodvisnega strokovnjaka, ki bo opravil uradno preiskavo dogodka. "Dokler ne bo mogoče zagotoviti popolne varnosti pri takšnih operacijah, smo se pri Fis in Infront odločili, da do nadaljnjega ne bomo uporabljali televizijskih brezpilotnih naprav," so sklenili izjavo za javnost.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin