SiolNET. Sportal Zimski športi
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Petra Majdič svetuje sistematično delo

1

termometer

Najboljša slovenska smučarka tekačica vseh časov Petra Majdič je po koncu minule sezone končala kariero. Brinjčanka je zaposlena kot nekdaj, napornih treningov pa ne pogreša.

"Zdaj sem na vrtu plela, pred tem pa presajala orhideje. Imam mir, v zadnjih letih pa je bilo noro. Nikdar ni bilo miru. Ukvarjala sem se z vzdržljivostnim športom, hotela sem zmage, zato sem morala trenirati, kolikor se je dalo," je začela zmagovalka 24 zmag svetovnega pokala, ki ji dela po koncu kariere ni zmanjkalo. "Sem enako zaposlena kot prej, le da ni več takšnega stresa. Zdaj uživam. Ni mi več treba biti ves čas na razpolago medijem in drugim. Ukvarjam se z ambasadorstvom svetovnega prvenstva Planica 2017, delujem na Rogli, v slovenski vojski, na Smučarski zvezi Slovenije sodelujem pri komunikaciji s sponzorji, s katerimi smo že prej delali. Snemala sem tudi reklamo. Moja glavna stvar pa je spletna trgovina Petra Majdič shop, ki prodaja oblačila znamke One Way. Poleg tega se vračam na študij, imam motivacijska predavanja, tema je soočanje s težavami in premagovanje težav. Predavam po različnih kongresih, konferencah in pa individualno v večjih podjetjih," je svoj pester urnik opisala Petra Majdič.

Še vedno v stikih s člani svoje ekipe

Po več kot desetletju tekmovanj v tekaškem vrhu ji za zdaj ni nič dolgčas, tekmovalnega ritma pa ne pogreša. "Za zdaj nimam potrebe ali želje, da bi se spet ukvarjala s športom. Bomo videli, kako se bom počutila, ko se bodo začele tekme. Dosegla sem vse, kar je bilo v moji moči. Bili smo v ožjem krogu, nekaj let smo tako trdo trenirali, da smo se 'preforsirali'. Mislim, da sem dosegla svoj maksimum. Vse sem dala od sebe. Ko si tako izčrpan od tekmovanj, je čas, da prenehaš," se je napornih dni spomnila dobitnica treh medalj z olimpijskih iger in svetovnih prvenstev.

Petra vseh teh zmag bržkone ne bi dosegla brez izvrstne ekipe, s katero je potovala po svetovnih prizoriščih. Na čelu ekipe sta bila slovaški trener Ivan Hudač in pri pripravi smuči italijanski guri Gianlica Marcolini. Slednji zdaj sodeluje z najboljšim tekačem minule sezone svetovnega pokala, Švicarjem Dariom Cologno. "To so moji prijatelji. Še vedno se veliko slišimo in tudi vidimo. Skupaj z nekaterimi smo bili celo na dopustu. Naša zgodba nas je vse povezala. Zdaj je vsak šel svojo pot. Gianluca je v Švici, Miha v Avstriji, Ivan deluje z našimi fanti. Ivan je imel ogromno ponudb po svetu, a je ostal tukaj. Bil je sesut. V naše delo je vložil sebe. Bil je trener, serviser, imel je stike z opremljevalci, usklajevanja. Tudi njega je vse to izčrpalo, zdaj pa dobro funkcionira," dejala Petra.

Petrin nasvet: sistematično delo

Zdaj bodo skušale visoko Petrino raven ohraniti ali pa se ji vsaj približati druge slovenske tekmovalke, največ se pričakuje od Vesne Fabjan in Katje Višnar. Z njimi ima Petra malo stikov. "Na koncu sem pri Vesni čutila, da jo oviram. Zdaj se bo videlo, če sem jo res ovirala. Jaz sem se umaknila. Tudi takrat nismo skupaj sodelovali. Bila sem zavrnjena, zato se nisem vmešavala. Meni se zdi, da bi lahko bile moje izkušnje za koga tudi koristne, a vsak ima pravico izbirati. Ne vem, kako delajo. Želim si, da bi te punce ugotovile, da je fajn, da narediš podlago za mlajše, ki prihajajo. Nekateri izmed mlajših so pri nas hudi talenti. Želim si, da jim ta generacija odpre vrata. Je pa veliko ljudi odšlo, kar je tudi svojevrsten podatek," je na vprašanje, kako komentira delo svojih kolegic in če jih zanimajo njene izkušnje, odgovorila Majdičeva.

In njen nasvet za smučarski tek v Sloveniji: "Sistematično delo. To pomeni enoten dnevnik za vse, začeti pa bi morali pri mlajših generacijah. To je praksa v tujini. Obstaja več načinov, norveški, ruski, nemški in češki. Tudi mi bi morali imeti svojo enotno metodo, katere bi se držali tudi klubski trenerji. Če delaš po takšnem enotnem sistemu in si pišeš dnevnike, potem se hitro ugotovijo najdejo napake in tudi vzroki, zakaj nekdo ni uspešen. Pri nas pa ima vsak svoj koncept. Treba je vedeti, da traja vsaj dve leti, da prideš po zamenjavi koncepta treninga na staro raven. To pomeni veliko izgubo ob menjavi trenerja. Sistematično delo ti edino daje realne podatke, kaj se dogaja s tekmovalcem."

O družini zvezdnica slovenskega športa še ne razmišlja. Pravi, da je zdaj končno mirna in spočita ter da se ji ne zdi prav, da bi že takoj šla v drugo skrajnost in se spet popolnoma predala novi stvari. To pa družina vsekakor zahteva.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin