Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
6. 1. 2015,
21.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc intervju skoki novoletna turneja

Torek, 6. 1. 2015, 21.53

8 let

Peter Prevc: Začetni paket je sklenjen

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Novoletna turneja je bila za slovenskega skakalca Petra Prevca posebna šola. Prvič se je znašel v igri za laskavi naslov in občutil moč pritiska, ki ga nosi. Pravi, da se je veliko naučil.

V Sloveniji je po odličnem začetku novoletne turneje, potem ko je Peter Prevc po dveh tretjih mestih v Oberstdorfu in Garmisch-Partenkirchnu za pičle 1,1 točke v skupni razvrstitvi zaostajal za poznejšim junakom Stefanom Kraftom, vladala evforija. Innsbruck je bil nato kraj, kjer so se zanj sanje končale. V boju za prvo mesto je pred zadnjo postojanko preveč zaostal. Pred tekmo v Bischofshofnu je bilo zato ključno vprašanje, ali se mu bo uspelo pobrati po hudem udarcu. Spet je stopil na noge in z optimizmom gleda naprej.

Na zadnji postojanki v Bischofshofnu ste osvojili četrto mesto in se pobrali po težkem udarcu, ki ste ga prejeli v Innsbrucku. Ali je bil to spet Peter Prevc v stari podobi? Lahko rečem, da je bil lep dan, vendar po poskusni seriji nisem bil najbolj zadovoljen. Spet sem preveč pazil, kako bom počepnil, izvedel ves skok. Ko se mi poskusni skok ni izšel, sem si rekel, da ne bom nič več razmišljal. Spustil sem se in šel na silo. Na srečo se je dobro izšlo.

Verjetno vam je pri srcu zdaj kaj lažje, ker vam je v dveh dneh uspelo preklopiti in priti do dobre dnevne uvrstitve? Med Garmisch-Partenkirchnom in prvim skokom v Bischofshofnu je bil le en takšen za svetovni vrh. Pri preostalih sem se preveč lovil. Če mi v Bischofshofnu ne bi uspelo, ne vem, kako bi se pogovarjal z vami.

Kakšna šola je bila za vas novoletna turneja? Bili ste v igri za laskavo lovoriko, nato ste izgubili bitko v Innsbrucku, se hitro pobrali v Bischofshofnu … Zelo velika. Deset dni je trajala velika tekma. Vsak dan so bili pogovori z mediji. Glavo sem moral res brzdati, da ni preveč razmišljala. Na koncu sem preveč gledal na skoke in rezultat. Sploh ni bilo več tiste prave osredotočenosti. Morda sem izgubil rdečo nit. Preveč sem taval. Nisem se najbolj znašel. Iz te šole se lahko veliko naučim. Še nikoli nisem bil tako visoko pri vrhu novoletne turneje. In ko enkrat si, vidiš, kako velika stvar je vse skupaj.

Ali je bila prav zaradi tega turneja toliko bolj naporna kot prejšnja? Zagotovo. Prej še nisem bil tako na vrhu. Ko enkrat držiš v roki možnost za zmago, šele postane šele grdo.

Koliko vam pomeni končno tretje mesto? Zdaj ste postali tretji Slovenec, ki je stopil na končni oder za zmagovalce. Pred vami je turnejo osvojil Primož Peterka, Peter Žonta pa je bil kot vi tretji … Mislim, da mi bo vedno več. To je moja zadnja trofeja z velikih tekmovanj, ki mi je manjkala. Zdaj jo tudi imam. Začetni paket je sklenjen.

Ali je to napoved, da se bo trend nadaljeval? Lani ste bili četrti, letos tretji … Mogoče (smeh, op. p.)

Kateri je potem naslednji paket? Vedno želim napredovati. Bomo videli, kaj bo prinesla prihodnost.

Veliki Noriaki Kasai je pri 42 letih dejal, da ga zadovoljijo le prva mesta. Kaj pa vas? Mene zadovolji vrhunski skok oziroma napredek.

Kako ste spremljali pohod zmagovalca Stefana Krafta in Michaela Hayböcka, ki sta potegnila v avstrijskem delu turneje? Obema lahko čestitam. Bila sta zelo suverena. Vesta, kaj delata. Očitno Avstrijci že dobro vedo, kako se morajo lotiti turneje, ker že toliko časa dominirajo (imajo sedem zaporednih zmag, op. p.).

Ali si boste morda vzeli kakšen dan počitka? Ne, nič. Po moško grem naprej.

Poleti na Kulmu prihajajo prehitro? V soboto in nedeljo sta že tekmi na prenovljeni letalnici … Če me zdaj vprašate (vprašanje je bilo zastavljeno v torek, op. p.), bom rekel da, jutri verjetno ne. Ko si enkrat spočit, si želiš, da se tekme začnejo. Ker je letalnica na Kulmu povečana in prenovljena, bo zato kmalu prišlo vznemirjenje.

Ne spreglejte