Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 2. 2015,
12.33

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc svetovno prvenstvo Falun medalja skoki

Petek, 20. 2. 2015, 12.33

1 leto, 1 mesec

Peter Prevc: Vseh 50 se nas bo steplo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na nordijskem svetovnem prvenstvu v Falunu je največji slovenski adut Peter Prevc, ki se kot po pravilu z največjih tekmovanj vrača s kakšno medaljo okoli vratu.

Za Petra Prevca lahko rečemo, da je magnet za medalje. Na največjih tekmovanjih jih je začel zbirati leta 2011, ko je bil star šele 18 let. V Oslu je bil z ekipo bronast. Dve leti pozneje je zablestel v polnem sijaju, saj je na nordijskem svetovnem prvenstvu v Val di Fiemmeju na manjši napravi skočil do bronaste, na večji pa do srebrne medalje. Sledile so olimpijske igre v Sočiju, od koder se je prav tako vračal s srebrnim in bronastim odličjem, nato pa je še na poletih v Vikersundu poletel do brona. Zdaj je pred njim nova postojanka – svetovno prvenstvo v Falunu.

Po poletih v Vikersundu, kjer ste kot prvi človek poleteli 250 metrov, ste morali hitro preklopiti miselnost in na skoke dolge malo manj kot 100 metrov, saj bo prva preizkušnja na svetovnem prvenstvu na manjši napravi … Dobrodošlo je bilo, da smo doma naredili trening. Pomembno je bilo, da se je glava odklopila in se umirjeno pripravila na prvenstvo. Doma smo trenirali, da smo dobili spet nazaj občutke za manjšo skakalnico. V Falunu bomo naprej testirali in bomo videli, kako bo.

Ali imajo tisti skakalci, ki niso bili na poletih v Vikersundu, kakšno prednost pred vami in preostalimi, ki ste bili na Norveškem? Ne vem. Bomo videli, ko bomo skakali. Nimam nobenih tovrstnih izkušenj, ali je bolje, da greš na polete ali ne. Mi smo skakali v Kranju in se pripravili.

Ali je bila nedeljska šola v Vikersundu, kjer se vam ni izšlo po načrtih, dobra šola? Zagotovo. Vedno moraš biti na vse pozoren. Razmišljati moraš v okviru svojih sposobnosti. Vedno moraš imeti predstavo, kaj lahko in česar ne. Zlasti ne smeš biti potrpežljiv in nič izsiljevati.

V Falunu ste lani že tekmovali in bili na koncu na veliki skakalnici drugi, tik za Nemcem Severinom Freundom. Kakšni so spomini na lansko leto? Na Falun so nekako takšni občutki kot na Garsmich-Partenkirceghn. Velika skakalnica je zame težka, na manjši pa še nisem skakal. Moral bom biti stoodstotno zbran. Sicer se ne spomnim, kaj je bilo na veliki narobe, vendar sem potreboval kar nekaj časa, da sem se ujel.

Lahko spregovorite o favoritih ali je to pretežek zalogaj ob predpostavki, da je sezona izjemno izenačena? Res je težko govoriti o njih. V Vikersundu po točkovni plati res nismo bili skupaj, a je bilo tam specifično okolje. Zato pa poglejmo rezultate na prejšnjih dveh postojankah v Titisee-Neustadtu in Willingenu. Bili smo zelo skupaj. Tudi tukaj bomo. Vseh 50 se nas bo steplo za najboljše izhodišče.

S kakšnim cilji boste vstopili skozi vrata svetovnega prvenstva v Falunu? Nerad govorim o ciljih. Zame je izziv, da nekaj naredim in si lahko postavim spet nove. Da sam sebe izzovem. Moram biti osredotočen na dobre skoke. Vsi veliko pričakujemo. Vsi vemo, ko bom vrhunski in naredil dobre skoke, bom na vrhu. Če ne bom, kar se lahko hitro zgodi, bom zadaj.

Na preteklem prvenstvu v Val di Fiemmeju ste osvojili srebrno in bronasto medaljo. Ker ste človek z visokimi cilji, vas verjetno tudi na tem prvenstvu ženejo naprej mesta na zmagovalnem odru. Vsi hočemo čim več, vendar se rezultatov ne da izsiljevati. Z glavo moraš biti pri stvari. To je moja filozofija. Če bom naredil vrhunske skoke, bom pri vrhu, če bo pa glava premagala razum, bom zadaj.

Peter bo torej prišel zadovoljen iz Faluna, če … Če pridem domov zdrav (smeh, op. p.).

Ne spreglejte