Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
2. 1. 2015,
20.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc novoletna turneja Stefan Kraft Michael Hayböck skoki

Petek, 2. 1. 2015, 20.22

8 let

Peter Prevc: Vedno redkeje gledam na to, kdo mi stoji nasproti

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Do konca prestižne novoletne skakalne turneje sta le še dve postojanki, Slovenija pa ima v Petru Prevc kandidata za laskavo lovoriko. Naš najboljši skakalec ve, kaj je njegova naloga.

Po Oberstdorfu in Garmisch-Partenkirchnu, kjer je Peter Prevc obakrat osvojil tretje mesto, je njegovo ime v skupnem seštevku novoletne turneje napisano na drugem mestu. Naš prvi mož reprezentance se ne želi ukvarjati s preračunavanjem, saj ve, da je njegova naloga drugje, ne za računalnikom. Zato se bo tudi Innsbrucka in Bischofshofna lotil postopoma. Pravi, da ne želi prehitevati dogodkov. Za vodilnim Avstrijcem Stefanom Kraftom zaostaja za 1,1 točke, pred drugim Avstrijcem Michaelom Hayböckom pa ima šest točk naskoka.

Peter, kaj ste počeli po tekmi v Garmisch-Partenkirchnu in v petek v Innsbrucku? Malce sem se spočil. V petek smo imeli regeneracijski dan, malce sem potekel in to je bilo to.

Pred vami je nova skakalnica v Innsbrucku. Kaj bi lahko rekli o njej? Ta skakalnica mi je v prejšnjih letih ugajala. Mislim, da sem prav v Innsbrucku prvič v karieri prišel med deseterico. Zato bom moral biti še posebej pozoren, da ne bo glava na prelahek način vzela skakalnice. Moral bom biti dodatno zbran. Sicer pa na tej skakalnici prav velikokrat spodaj termike ni, ker jo poberejo gledalci. Zato odloča delo na mizi. Je najmanjša na turneji in tudi razlike so tukaj zato manjše.

Katera skakalnica na novoletni turneji pa vam je najljubša? Če gledam po rezultatih, mi je Bischofshofen, ker sem bil lani tam drugi, sicer pa mi je zaradi gledalcev zanimivo v Oberstdorfu, kjer je tudi dobro organizirano.

Kako se skakalci sploh pripravite na skakalnico? Smučarji si nekako vizualizirajo progo, kako pa je pri vas? Preden skočiš, se ne moreš pripraviti nanjo. Iz leta v leto se občutki namreč menjajo. Po prvem skoku morda že dobiš predstavo o tem, kako moraš odskočiti. Potem te malenkosti popravljaš in iščeš pravi odskok.

Na turneji ste imel obakrat v prvi seriji na izpadanje težkega nasprotnika. Sploh gledate na to, kdo je vaš izzivalec? Vedno redkeje gledam na to, kdo mi stoji nasproti, ker sem ugotovil: če hočem skakati med prvih deset, sem lahko v drugi seriji tudi kot srečni poraženec. Težko se na eni tekmi najde pet srečnih poražencev, ki bi bili med deseterico.

Vaša največja tekmeca za končno zmago na novoletni turneji sta Avstrijca Stefan Kraft in Michael Hayböck. Ali ju dobro poznate glede na to, da je med vami vendarle minimalna razlika? Kraft je mlajši za eno leto, Hayböck pa je leto starejši … Prav dobro ju ne poznam. Vem, da me je Hayböck enkrat premagal na mladinskem svetovnem prvenstvu v Hinterzartnu. Nato sem šel jaz v svetovni pokal, onadva pa sta počasi prihajala med najboljše. Dobro je, da so zdaj moji vrstniki pri vrhu (smeh, op. p.). Dolgo časa sem bil jaz tisti, ki sem bil mlajši od letnika 1990, in sem vseskozi skakal. Zdaj so se mi pridružili in lepo je.

Čutite, da se konkurenca, zdaj ko ste v igri za naslov turneje, bolj ukvarja z vami? S konkurenco sploh nimam veliko stikov. V Nemčiji tujih skakalcev ni bilo v hotelu.

Mislite, da bi vam lahko Avstrijci kaj ponagajali? Primožu Peterki so na primer leta 1997 s tem, da so v Bischofshofnu razveljavili prvo serijo in je moral spet na štart. In to celo peš … Ne, šport je še vedno na prvem mestu. Povsod se upošteva pravila ferpleja. Vsak se bo potrudil po najboljših močeh in bomo videli, kaj bo. Takih izkušenj, kot jih je imel Primož, še nisem imel. Jaz imam svoj svet in se ne ukvarjam s tem, kaj delajo drugi. Vem, da moram biti osredotočen le nase.

Kakšno veljavo pa ima za vas novoletna turneja, če jo primerjate z olimpijskimi igrami ter svetovnim prvenstvom? Vse večjo (smeh, op. p.). Novoletna turneja traja deset dni, v katerih mora biti skakalec nenehno pozoren, na svetovnem prvenstvu in olimpijskih igrah pa je to ena tekma. Novoletna turneja in skupni seštevek svetovnega pokala sta zelo blizu.

Videti je, da ste na zunaj zelo psihološko trdni? Znotraj se moram vedno miriti, ker po eni seriji še ni vsega konec. Vedno se nekaj nadaljuje. Ne morem biti po prvi seriji zadovoljen in delati salt, ker vem, da moram opraviti še drugi del naloge.

Ste že pokazali svoj najboljši skok v sezoni? Upam, da ne. Šport se vedno razvija in glede na to, da sploh še nismo na polovici sezone, imam še prostor, da se lahko kaj izboljša.

Čutite, da ste v dobri formi? Sem na visoki ravni. Hitro se lahko ujamem na skakalnici in odpravim napake. Vem, kakšnega treninga se moram lotiti. Jani Grilc (pomočnik Gorana Janusa, op. p.) mi pove, kaj moram narediti na treningu, če mi kaj ne gre.

Boste v Innsbrucku in Bischofshofnu skakali v istem dresu kot na nemškem delu turneje? Dres ostaja isti. Za zdaj ni sprememb. Ti dve tekmi bom zagotovo še skakal s tem.

Katere smuči uporabljate? Lanske ali letošnje? Vso turnejo imam zdaj že letošnje smuči. Na zadnjem treningu v Planici sem jih preizkusil in so mi bile všeč. Sodeč po hitrostih na zaletni mizi je videti tudi, da so se že vpeljale.

Vam je modra majica (nosi jo vodilni v razvrstitvi novoletne turneje, op. p.) všeč? Majica ni pomembna, pomembni so skoki. Na koncu bo izračunal računalnik. Jaz sem tukaj, da čim bolje skačem in sem osredotočen na skoke.

Ne spreglejte