Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
12. 2. 2016,
13.13

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Anders Fannemel poleti Vikersund

Petek, 12. 2. 2016, 13.13

6 let, 6 mesecev

Peter Prevc ve, kako kratka je pot od junaka do bedaka

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
"Rekordi so zato, da se jih podre," pred poleti v Vikersundu pravi lastnik rekorda Anders Fannemel. Naš prvi adut Peter Prevc se je od lanske napake veliko naučil in izpostavlja potrpežljivost.

Preteklo leto so imeli poleti na največji norveški letalnici v Vikersundu dva predznaka. Najbolj sta odmevala svetovna rekorda Petra Prevca (250 m) in Andersa Fannemela (251,5 m), po drugi strani pa so imeli številni skakalci obilico težav, da so sploh preleteli hrbtišče.

Kar polovica skakalcev zadnji dan tekmovanja sploh ni preletela 160 metrov, kar je za letalnico žalostno, za gledalce in tekmovalce pa nezanimivo. Prav zaradi nezanimivosti tekme so morali organizatorji v Vikersundu poskrbeti, da letos ne bi videli podobnega scenarija, saj so imeli zadoščenje le redki.

Ker je iz 250 padel na 110 metrov, bo posledično bolj umirjen in potrpežljiv

Tudi najboljši mož te zime Peter Prevc je imel težave, potem ko se je v soboto najprej kot prvi človek vpisal v klub 250 in po Jožetu Šlibarju postal drugi Slovenec z rekordom, naslednji dan pa pri drugem poskusu pristal pri vsega 110 metrih.

"Nekajkrat sem že razmišljal o Vikersundu. Lani sem bil v soboto z rekordom junak, drugi dan pa sem bil s 110 metri bedak. Zato vem, kako kratka sta pot in čas od junaka do bedaka. Na letalnici v Vikersundu bom moral biti predvsem umirjen in potrpežljiv," razmišlja najbolj vroči smučarski skakalec na svetu, ki je med vsemi skakalci rekorder po številu poletov prek znamke 230 metrov. Kar dvajsetkrat mu je uspel ta podvig. Na drugem mestu najdemo spet slovensko ime. Jurij Tepeš je ta junak, ki je dvanajstkrat preletel to znamko, Robertu Kranjcu pa je uspelo desetkrat.

Pred prihodom v Vikersund je v boju za veliki kristalni globus s seboj prinesel zalogo 443 točk prednosti pred Severinom Freundom, tretji Kenneth Gangnes pa zaostaja že za 554 točk.

Fannemel: Rekordi so zato, da se jih podre

Tako kot je v tej sezoni že nekakšna praksa, mu bodo tudi tokrat skušali ponagajati Norvežani, ki so številčni in znani kot dobri letalci. Za Vikersund pa se posebej pripravlja lastnik svetovnega rekorda Fannemel, ki bo tako kot drugi skakal s smučmi za letalnice, ki so nekoliko bolj trše, na sebi pa bo imel prav tako nov dres.

In ta bo v takšnih barvah kot lani, ko se je veselil rekordnega poleta. "Odločil sem se, da bo dres iste barve, torej rdeč z modrimi rokavi. Material je ravno prav trd, debel in hiter. Poleg tega pa sem se za takšno barvo odločil tudi iz psihološkega vidika."

A se zaveda, da nista le s Petrom kandidata za morebitno novo rekordno znamko, ne bo pa razočaran, če bo slučajno nekdo preletel njegovo znamko. "Rekordi so zato, da se jih podre. Mislim, da bi se lahko še kakšen meter dodal."

Na preizkusu letalnice kar 240 metrov

Slovenska reprezentanca bo v Vikersundu nastopila s sedmerico. Ob Petru bo imel Goran Janus v ognju še naslednja železja: Jurij Tepeš, Robert Kranjec, Anže Lanišek (ima zdravstvene težave), Jaka Hvala, Andraž Pograjc in Tomaž Naglič.

Da se bo dalo tudi letos v Vikersundu daleč leteti, pa smo lahko videli že na sredinem uradnem preizkusu letalnice, na katerem je 19-letni Norvežan Halvor Granerud poletel kar 240 metrov.

Ne spreglejte