Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 3. 2016,
18.00

Osveženo pred

6 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Planica Planica skoki

Ponedeljek, 21. 3. 2016, 18.00

6 let, 11 mesecev

Peter Prevc povezuje slovensko znanje v celoto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0

Osredotočenost, delavnost, skromnost, marljivost. Vse te besede opisujejo velikega skakalnega šampiona Petra Prevca, za katerim je sezona presežkov, ki jo lahko označimo za popolno.

Slovenija po Tini Maze ni čakala dolgo, da je dobila novega junaka večjih razsežnosti. Spet v zimskih športih. Peter Prevc je tisti, ki se mu klanjata vsa Slovenija in skakalni svet. Kako priljubljen je tudi v tujini, sem opazil v Almatyju v Kazahstanu, kjer je Peter s predčasno osvojitvijo velikega kristalnega globusa že zakoličil sezono. Japonska novinarka, ki po vsem svetu spremlja skoke, je namreč povprašala, če se da kje kupiti Prevčevo reklamno repliko v naravni velikosti, da bi jo odnesla domov v Tokio.

Zakaj ga občudujejo? V prvi vrsti razumljivo zaradi vseh zmag, rekordov, poezij v zraku, po drugi strani pa je njegova osebnost tista, ki ga dela spoštljivega.

 | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Ko je tekma, je popolnoma v svojem svetu, v katerega takrat ne spusti nikogar. To, da takšno pripravo znaš doseči pri pičlih 23-letih, je jasen pokazatelj, kako inteligenten mož je. Vse to počne brez pomoči psihologov, ki se verjetno tudi sami sprašujejo, kako tako mlad športnik ob vseh pritiskih zna brzdati glavo in jo pripravi na velike izzive ter tudi popravne izpite. V tej sezoni je imel na pladnju vsega po malem.

Novoletna turneja ima v skakalnih krogih poseben predznak, saj je z vidika psihološke stabilnosti izjemno zahtevna. Bistveno bolj kot katerokoli svetovno prvenstvo ali olimpijske igre. V desetih dneh moraš na štirih skakalnicah ob vsem prisotnem pritisku premagati vse. To uspe le največjim in Peter se je prav v Bischofshofnu ob koncu podal v zlati svet, v katerega je v tej zimi hotel stopiti.

Kmalu zatem je na svetovnem prvenstvu v poletih z desetico opravil popravni izpit. Pred dvema letoma v Harrachovu na Češkem je veljal za osrednjega favorita, vendar se je moral zadovoljiti z bronom, na Kulmu pa je njegova zračna visokost z zlato medaljo odprla že drugo karto na poti do velikega pokra.

Slovenska tehnična in strokovna podpora ter čista slovenska zmaga

 | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Še dva aduta sta mu torej manjkala, da bi pobral vse, kar je ležalo na mizi. Najprej je v Almatyju odprl predzadnjo karto in v Planici še zadnjo, potem ko je osvojil veliki in mali kristalni globus v skupnem seštevku svetovnega pokala in razvrstitvi poletov.

Kaj je lepšega, kot osvojiti vse mogoče naslove v slovenskih barvah in jih pokazati narodu v nabito polni domači Planici. Peter je v celoti slovenski proizvod. Trenerski štab z Goranom Janusom na čelu nima prostora za tujca, njegove smuči mu že vrsto leto razvijajo in izdelujejo na Gorenjskem v Elanu, njegov serviser, ki mu dela družbo tudi na poti od enega do drugega prizorišča, je Aljoša Branc, za okovje se je naslonil na Petra Slatnerja, ki bo kmalu pripravil tudi nove čevlje, drese pa mu pripravljata slovensko podjetje Dali in Zlata Tepeš – mama Jurija Tepeša.

Vseslovenski uspeh torej, ki je združil celotno Slovenijo. Vsi prebivalci so v tej zimi dihali z njim in mu privoščili veliko zmagoslavje, zlasti po čustveno nabiti Planici 2015, ko je imel zaradi težkega poraza s Severinom Freundom – imela sta enako število točk, a je imel Peter manj zmag – velik cmok v grlu.

Ko se skakalne nacije obračajo proti Sloveniji …

 | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

A se je oklenil ene od definicij vrhunskih športnikov. Velika zmaga je namreč tista, kako znaš prenesti še tako boleč poraz in kako se znaš od njega odriniti. Peter se je visoko. In to s filigransko natančnostjo v zraku, zaradi katere so imeli še naši severni sosedje odprta usta. Avstrijcem namreč ni bilo jasno, kako je lahko nekdo iz tako majhne Slovenije podrl rekorde njihovega skakalnega zvezdnika Gregorja Schlierenzauerja po številu zmag (15:13), točk (2.303:2.083) in stopničk v eni sezoni (22:20).

Lepo je videti, da zdaj veliki narodi pogledujejo proti Sloveniji in se od nas učijo, povrhu vsega pa še skačejo v novem nordijskem centru v Planici – tudi Norvežani, ki bodo poleti spet obiskali dolino pod Poncami.

Zato pa je pomemben vsak naslednji korak in Peter se tega zaveda. Jasno mu je, da je kaj takega težko ponoviti, prepričani pa smo lahko, da bo poleti iskal vse mogoče načine, kako še naprej ostati na vrhu.

Ne spreglejte