Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
5. 8. 2009,
11.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 5. 8. 2009, 11.18

8 let

Petek: Pri FIS zelo odločni

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Poletna velika nagrada v smučarskih skokih bo ob tekmovalnem utripu pripravljalnega obdobja na olimpijsko sezono postregla tudi s poskusno dobo novega pravila pri spreminjanju zaletnih mest.

Vodilni možje skakalnega dela Mednarodne smučarske zveze so že na pomladnem srečanju podprli predlog o uvedbi korekcijskega faktorja za preračunavanje rezultatov, ki bi omogočal spreminjanje naletnega mesta med tekmovalno serijo. Novost, ki vsaj zaenkrat na tekmah svetovnega pokala ter olimpijskih igrah in svetovnih prvenstvih še ne bo veljala, bo testno obdobje "doživela" med poletno veliko nagrado.

Novo pravilo ob spremembi zaletišča ne predvideva ponovnih skokov skakalcev, ki svoje delo opravijo pred spremembo. Za določanje vrednost skoka v danih vetrovnih razmerah in hitrostjo z dotične višine naleta bo uporabljen korekcijski faktor. Slednji je pripravljen na podlagi dolgoletnih spremljanj in merjenj vetra ter povprečne hitrosti petnajstih najboljših skakalcev pri različnih naletnih mestih na vseh skakalnicah. Hkrati je bila pripravljena tudi ocena spremembe hitrosti pri spreminjanju naleta. Vključene so bile tudi študije vpliva vetra na dolžino skoka.

Zveni zapleteno? "Matematika. Poraja se vprašanje, ali gre za šport. V praksi namreč to pomeni, da o vrstnem redu občasno ne bo odločala povsem neposredna primerjava, temveč bo treba čakati na izračune, ki bodo begali tako gledalce kot tudi trenerje in skakalce," odgovarja dr. Franci Petek, športni direktor za skoke in nordijsko kombinaciji ter predsednik strokovnega sveta pri SZS, in dodaja: "Menim, da v kratkem pravilo v celoti še ne bo zaživelo v praksi, saj je še kar nekaj nejasnosti." Nekdanji svetovni prvak v isti sapi priznava, da neprivlačno poigravanje z matematiko še zdaleč ni edini pomislek. "Mnogi se bojijo tudi preračunljivosti trenerjev, ki bi lahko zahtevali spremembe naleta." Kljub vsemu Petek, sicer tudi član odbora za skoke pri Mednarodni smučarski zvezi, opozarja na precejšno odločnost in vztrajnost vodilnih mož. "Motiv FIS je jasen. Nadzor! Na ta način bi preprečili 'maratonske' tekme. Preizkušnje so namreč večinoma pomembne zaradi televizijskih prenosov, zato podaljševanje ni zaželeno. Želja odgovornih pri FIS je velika, zato bodo verjetno storili vse, da nas prepričajo o smiselnosti tega pravila," je razmišljanje sklenil dr. Petek.

Ne spreglejte