Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
5. 1. 2016,
7.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Ana Bucik Katarina Lavtar Maruša Ferk

Torek, 5. 1. 2016, 7.56

8 let

Ob prvencu Nine Loeseth lep ekipni uspeh Slovenk

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Medtem ko se je Norvežanka Nina Loeseth veselila svoje prve slalomske zmage svetovnega pokala v Santa Caterini, pa so bile tri slovenske finalistke vesele lepega ekipnega dosežka.

Po prvi tekmi v koledarskem letu 2016 se je najširši nasmeh narisal na obraz 26-letne Norvežanke Nine Loeseth. Ta je z dvema najboljšima časoma obeh slalomskih voženj po treh uvrstitvah na stopničke prvič zmagala v svetovnem pokalu. Zadovoljstva pa niso skrivali niti v slovenskem taboru.

Do točk so namreč prismučale vse tri slalomistke, ki so tokrat s pridom izkoristile okrnjeno konkurenco in unovčile zadnje dobre treninge na italijanskem smučišču Val Palot. Najboljša je bila kot 15. Ana Bucik, Maruša Ferk je bila 17., Katarina Lavtar pa 23.

V znamenju številke 1

Loesethova je nastopila s številko ena in končala kot prva. "Ne morem verjeti! Šokirana sem. Po vseh težavah s poškodbami in dobrem odprtju sezone sta mi uspeli odlični vožnji. Na štartu sem gledala tekmice. Videla sem, da je treba napadati na vso moč. Na koncu sem bila že pošteno utrujena, a sem iztisnila še nekaj atomov moči. To je odlična popotnica za leto 2016," je bila prve zmage vesela Norvežanka, ki je na koncu za kar sekundo in 12 stotink prehitela Čehinjo Šarko Zahrobsko, Slovakinja Veronika Zuzulova je na tretjem mestu zaostala še 25 stotink več, najboljša Slovenka Ana Bucik (15.) pa že dve sekundi in devet desetink.

Ana Bucik dvignila letvico

Bucikova je torej kljub lažji poškodbi gležnja, ki je ovirala njene zadnje treninge, vnovič upravičila status prve slovenske slalomske violine. Na progi Deborah Campagnoni je pred očmi legendarnega italijanskega smučarskega asa Alberta Tombe, največjega zvezdnika v ciljni areni, petič v karieri osvojila točke. Po 26. mestu v Aareju in 17. v Lienzu je simpatična 22-letna Primorka s prebojem na rob petnajsterice vknjižila najboljši dosežek v karieri.

Prve slalomske točke za Lavtarjevo

Za Lavtarjevo so bile to po sedmih uvrstitvah med veleslalomsko trideseterico prve točke v slalomu v karieri. Ob tem je zanimivo, da je bila krstnim točkam blizu že leta 2009, ko je prvič nastopila med elito, se prebila med trideseterico, a zaradi neustrezne opreme ostala brez uvrstitve. Tudi zaradi tega je bila tokrat še toliko bolj vesela 23. mesta, na katerega se je povzpela z 29. mesta po prvi vožnji.

Lep čas pa je na slalomske točke čakala tudi Ferkova, edina aktivna slovenska smučarka z uvrstitvijo na stopničke v svetovnem pokalu. Pred skorajda sedmimi leti je bila tretja na slalomu v Garmisch-Partenkirchnu, a po zdravstvenih težavah in posvečanju hitrim disciplinam je njena konkurenčnost začela plahneti. Slalomske točke je nazadnje osvojila 2. 2. 2014 v Kranjski Gori.

Dobri obeti za Flachau

V sredo bo v Santa Caterini, ki je na koledarju svetovnega pokala zamenjala Zagreb, še moški slalom. Ženska karavana pa se seli na avstrijsko Solnograško. Zauchensee pri Altenmarktu bo ob koncu tedna gostil smuk in superveleslalom, slalomske specialistke pa bo pot vodila v bližnji Flachau. Tam bo v torek zvečer na progi Hermanna Maierja pod žarometi na sporedu še šesti slalom sezone. Tokrat resda brez Tine Maze, ki je bila lani tam druga, a vseeno s solidno slovensko popotnico iz Santa Caterine.

Ne spreglejte