Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
5. 1. 2015,
9.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Noriaki Kasai Simon Ammann novoletna turneja skoki

Ponedeljek, 5. 1. 2015, 9.09

8 let

Noriaki Kasai želi zmagati za umrlo mamo

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nasmejan obraz je značilni znak japonskega skakalca Noriakija Kasaia, ki ga množica zaradi njegove pojave in mej, ki jih premika, obožuje. A njegovo življenje ni bilo postlano z rožicami.

Družina, v kateri se je Noriaki Kasai rodil, ni bila bogata. Mama je bila glava družine in vzgajala tri otroke. Noriaki je bil nanjo zelo navezan. Šok je doživel leta 1997. Domača hiša je namreč zgorela, mama pa dobila hujše opekline in pri vsega 48 letih umrla.

Nekaj let pred tem tragičnim dogodkom je mlajša sestra huje zbolela, kar je dodaten pokazatelj tega, kako težke preizkušnje je že prestal v življenju.

Njegova ljubezen so skoki in pri 42 letih premika meje razuma. Pravi, da bi rad skakal do 50. leta, če mu bo telo dopuščalo. Tudi v tej sezoni je Noriaki, ki je lani v Sočiju osvojil dve olimpijski medalji – skupno ima tri (srebrno ekipno medaljo je osvojil daljnega leta 1994 v Lillehammerju –, odlično razpoložen. Kamorkoli pride, ga pričaka lep sprejem ljubiteljev skokov.

Nič drugače ni bilo na tretji postaji novoletne turneje v Innsbrucku. Ob skokih je bil namreč deležen takšne spodbude kot avstrijski skakalci, kar veliko pove o njegovem slovesu.

A to še ni vse. Noriaki je na Bergislu osvojil tretje mesto, kar so njegove tretje stopničke v tej sezoni. V Kuusamu je celo zmagal, tudi na Finskem pa si je tako kot v Innsbrucku delil pogačo s Švicarjem Simonom Ammannom, s katerim sta imela enak točkovni izkupiček.

"To turnejo sem začel dobro. Želel sem zmagati, ker je 66. rojstni dan umrle mame. Zanjo sem hotel zmagati. To bom skušal narediti v Bischofshofnu," pravi Kasai.

Vse zanima, kakšen je njegov recept, da lahko pri tej starosti brez večjih težav parira skakalcem, ki jim bi bil lahko oče. Na vprašanje, zakaj mu gre tako dobro, je v smehu odgovoril: "Ne vem."

Ne spreglejte