Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sobota,
16. 12. 2017,
17.15

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,95

4

Natisni članek

Andrej Šporn Rok Perko Martin Čater Boštjan Kline Klemen Kosi Žan Kranjec Žan Kranjec svetovni pokal Val Gardena Peter Pen

Sobota, 16. 12. 2017, 17.15

6 let, 4 mesece

Smukaški trener Peter Pen:

"Ni tragedija, ni sramota!"

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,95

4

Po ekipnem in popolnem rezultatskem neuspehu slovenskih smukačev v Val Gardeni je glavni trener Peten Pen razloge poiskal v nekonkurenčni opremi, zanikal paniko in pozornost preusmeril na Bormio, kjer mu bosta na terenu pomagala tudi Andrej Jerman in Grega Koštomaj.

Boštjan Kline: po spodbudnem petkovem nastopu je v soboto povsem razočaral. | Foto: Sportida Boštjan Kline: po spodbudnem petkovem nastopu je v soboto povsem razočaral. Foto: Sportida

Peter Pen je kot smukač Val Gardeno trikrat zapustil s smukaškimi točkami svetovnega pokala. Pred 16 leti je bil na progi Saslong celo sedemnajsti. Čeprav je kot trener v svetovnem pokalu letvico postavil krepko višje in ustvaril zavidljiv ekipni ustroj s kar nekaj izstopajočimi rezultati, pa bi bil prav v Val Gardeni danes najbrž vesel takšnega izkupička. Tako pa je prvo postajo tradicionalne prednovoletne dolomitske turneje slovenska reprezentanca že četrto sezono zapored zapuščala s smukaško ničlo.

"V Val Gardeni imamo težave. To je dejstvo. Trudili smo se, da bi težave odpravili, a ni šlo," je po drugem zaporednem smuku brez Slovenca med trideseterico (ničlo so fantje vknjižili že v Beaver Creeku) dejal Pen. Ni hotel jezno s prstom kazati na krivce, vseeno pa je prikimal tezi o opremi, zaradi katere Slovenci že v zgornjem delu proge kot po pravilu nakopičijo (pre)velik zaostanek.

"Glave gor," pravi Peter Pen. | Foto: MaPa "Glave gor," pravi Peter Pen. Foto: MaPa Brez pravega nadzora

"V zgornjem delu, torej v prvih 40 sekundah, fantje preveč zaostanejo. V nadaljevanju pa imamo težave z 'zažgano' drsno oblogo. Smučarji posledično nimajo pravega nadzora nad smučmi. S takšno opremo smo tukaj pač nekonkurenčni. Z letala se vidi, da nas pač ni," je dejal Pen, ki seveda ni mogel biti zadovoljen s tem, da so se njegovi tekmovalci zvrstili v zadnjo petino uvrščenih (54. Boštjan Kline, 56. Klemen Kosi, 59. Martin Čater, 67. Rok Perko).

Pravi tudi, da še zdaleč ne gre za vsesplošno nezadovoljstvo s smučmi. "Resne težave imamo le v Val Gardeni. Še več, ta oprema nam je že večkrat pomagala do vrhunskih rezultatov. Pomembno je, da strnemo vrste, se zavemo svojih dolžnosti in gremo naprej," poudarja mariborski strokovnjak, ki bo svojega najmlajšega tekmovalca Miho Hrobata v nedeljo preusmeril na veleslalom v Alta Badio, na katerem bosta kot osrednja slovenska aduta nastopila Žan Kranjec in Štefan Hadalin.

Smukaške muke

Medtem ko sta se Čater (15., 23, 30.) in Kline (13., 19. in 29.) v tej zimi v superveleslalomu vsaj približala lanski ravni, pa več skrbi povzroča smuk. V Lake Louisu sta si razdelila 25. mesto, nato dvakrat ostala praznih rok. Vsi preostali slovenski smučarji v hitrih disciplinah so v olimpijski zimi še brez točk.

"Slab rezultat, ne pa tragedija"

"To je slab rezultat celotne ekipe. To je vse. Nobena tragedija ali sramota. Sestavni del športa so tako zmage kot tudi porazi. Veste, predolgo smo bili zdoma, preveč trdo smo delali, da bi po eni takšni tekmi dvignili roke. Navsezadnje smo Val Gardeno že zapuščali z ničlo in nato na naslednji tekmi dobili potrditev. Kot trener zgodovine ne pozabljam. Vseeno pa se pretirano ne oziram. Tako kot tudi v sedanjem času ne čakam, da bo nekaj prišlo samo od sebe. Gremo naprej," poudarja Pen.

Ali so takšno miselnost sprejeli tudi tekmovalci? "Nekateri da, drugi spet ne. Imeli smo pogovor. Dejstvo je, da moramo biti zdaj ekipa. Ponavljam, prav nič strašljivega se ni zgodilo," odgovarja trener, ki bo zdaj Tilna Debelaka in Hrobata poslal v evropski pokal, Čater, Kosi in Kline pa začenjajo priprave na Bormio. Tam pa ne bo Roka Perka, ki se bo v karavano vrnil po novem letu.

Martin Čater je na petkovem superveleslalomu tudi z malce sreče (odpoved dela tekme) osvojil točko. V soboto je bil daleč od nje. | Foto: Sportida Martin Čater je na petkovem superveleslalomu tudi z malce sreče (odpoved dela tekme) osvojil točko. V soboto je bil daleč od nje. Foto: Sportida

V Bormiu tudi Jerman in Koštomaj

Naslednja postaja za specialiste za hitri disciplini bo torej pred novim letom Bormio, ki bo po štirih letih znova gostil klasični smuk, ob tem pa še kombinacijo. Trenerski ekipi Petra Pena se bosta tam na terenu pridružila še trener Ilke Štuhec Gregor Koštomaj in nekdanji zmagovalec te preizkušnje Andrej Jerman, ki v zadnjih letih deluje kot klubski trener v Oslu.
Ne spreglejte