Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 1. 2014,
11.24

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Jakov Fak Jakov Fak Uroš Velepec

Četrtek, 16. 1. 2014, 11.24

7 let, 12 mesecev

Najprej rama, nato želodec: Fakove težave ob najbolj nerodnem času

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Biatlonec Jakov Fak, eden naših največjih upov za medaljo na februarskih olimpijskih igrah v Sočiju, se v tej sezoni ukvarja predvsem z zoprnimi zdravstvenimi težavami.

V pomembni olimpijski sezoni, ko bi moralo vse potekati gladko, je zdravje 26-letnega biatlonskega mojstra načeto. Že zaradi težav z ramo je izpustil nekaj treninga v pripravah na sezono, nato pa decembra na francoski postaji svetovnega pokala v Annencyju staknil še zoprno zastrupitev želodca.

In to ob najbolj neprimernem času. "Nikoli ni pravi čas za takšno zastrupitev," odgovarja Fak, pojasnil pa nam je tudi, kaj se je pravzaprav zgodilo: "Bila je zastrupitev s hrano, imel sem bakterijo v želodcu, potem je prešla še v kri. Zdravljenje z antibiotiki pa pusti tudi posledice, še posebej če je bakterija v krvi. Največji problem je bil, da devet dni nisem skoraj nič jedel in izgubil veliko telesne teže. Meni se to še posebej pozna, saj sem že tako ali tako precej suh. Izguba mišične mase prinaša veliko izgubo moči."

Zastrupitev je bila hujša, kot so mislili

Po zastrupitvi je izgubil štiri kilograme mišične mase, in ko je že kazalo, da se je zastrupitve in težav, ki jih je ta sprožila, dokončno znebil, se je na Južnem Tirolskem, na zadnji postaji svetovnega pokala pred olimpijskimi igrami, spet zapletlo.

"Težave so bile hujše, kot smo mislili, da so, in imele so več posledic, kot smo jih pričakovali," je še pred dnevi pojasnjeval Fak: "Naredil sem lahko en trening na dan, nato pa počival in vmes veliko jedel. Zelo pomembno je veliko počivati. Vsaka tekma namreč pobere veliko moči, in da bi prišel nazaj v formo, ki si jo želim, je potrebnega veliko počitka. Telo se samo bori s tem, ampak mu moraš dati priložnost, da se lahko ukvarja samo s seboj, ne s treningi in obremenitvami tekem."

Napaka pri izbiri nastanitve ima lahko visoko ceno

Fak je zastrupitev staknil prav v Franciji, deželi, ki se sicer ponaša z zares imenitno kulinariko. "Mislim, da je bila ogromna napaka pri izbiri nastanitve v Franciji, in upam, da te ne bomo več ponovili, da bomo šli v bolj preverjene različice. Včasih se izplača nekaj več denarja plačati za nastanitev in biti na varnem kot varčevati in nato dobiti tako okužbo. Jemo zelo preprosto hrano, ne privoščimo si kakšnih kulinaričnih posebnosti in pri hrani, ki je tako preprosta za pripravo, ne bi smelo biti zastrupitev," je še pojasnil Hrvat s slovenskim potnim listom.

Kako pomembna je za športnike, ki so med sezono ves čas na poti, dobra nastanitev, je ilustriral s primerom Ruhpoldinga na Bavarskem, kjer je na svetovnem prvenstvu pred dvema letoma osvojil naslov svetovnega prvaka, letos pa se prejšnji konec tedna povzpel na stopničke: "Meni je tam všeč, imamo zelo luštno namestitev. Živimo pri starejši gospe in starejšem gospodu v hiši, imamo svojega kuharja s seboj, tako da je atmosfera zelo domača. Name pomembno vpliva, če sem zadovoljen. Naš Sašo je zares izvrsten kuhar, in ko imaš pravo gorivo, je vse lažje."

Fak in Velepec, ki sta morala včeraj zaradi ponovljenih težav z želodcem odhiteti v Ljubljano na pregled v kliničnem centru, sta se že vrnila v Anterselvo, jutri na uradnem treningu pa bodo presodili, ali lahko naš najboljši biatlonec nastopi na šprintu in nato v soboto na zasledovanju.

Ne spreglejte