Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
12. 2. 2023,
12.16

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

1

Natisni članek

deskanje prostega sloga Naj Mekinc

Nedelja, 12. 2. 2023, 12.16

1 leto, 2 meseca

Calgary, deskanje prostega sloga

Mekinc prvič v karieri v finalu snežnega parka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

1

Naj Mekinc Calgary 2023 | Slovenski deskar prostega sloga Naj Mekinc se je v Calgaryju na tekmi svetovnega pokala v snežnem parku prvič v karieri uvrstil v veliki finale. | Foto SloSki Snowboard

Slovenski deskar prostega sloga Naj Mekinc se je v Calgaryju na tekmi svetovnega pokala v snežnem parku prvič v karieri uvrstil v veliki finale.

Foto: SloSki Snowboard

Slovenski deskar prostega sloga Naj Mekinc se je v kanadskem Calgaryju na tekmi svetovnega pokala v snežnem parku prvič v karieri uvrstil v veliki finale. V svoji polfinalni skupini je bil tretji, s čimer se je uvrstil med deseterico za drevišnji finale, je sporočila Smučarska zveza Slovenije (SZS).

Naj Mekinc se je v petek zvečer prebil skozi kvalifikacijsko sito s šestim mestom v svoji skupini, v soboto pozno po slovenskem času pa je storil še korak naprej in se prvič v karieri uvrstil v finale tekme za svetovni pokal v snežnem parku.

Enaindvajsetletni slovenski deskar je edini Evropejec, ki se je uvrstil v finale predzadnje tekme za svetovni pokal v snežnem parku v tej sezoni. Šest deskarjev, po prvi trije iz obeh kvalifikacijskih skupin, si je nedeljski finale zagotovilo že v petkovih kvalifikacijah, 12 deskarjev pa se je pomerilo za preostala štiri mesta.

Mekinc v soboto v prvem poskusu ni uspel odpeljati načrtovane vožnje, z oceno 47,90 je zasedel osmo mesto. Tako kot v petkovih kvalifikacijah pa je bil v drugo zanesljiv. Ocena 72,88 je bila dovolj za tretje mesto in napredovanje v finale.

V petkovih kvalifikacijah je imel najboljšo oceno Kanadčan Darcy Sharpe (82,80), v polfinalu pa Američan Chris Corning (80,55).

"Postavitev z dvema skokoma in štirimi drsnimi objekti mi res ustreza. Razmerje med igrivostjo in zahtevnostjo je po mojem okusu, tisto pravo. Vreme že skorajda spomladansko, kar me ne moti, prav nasprotno. Z rezultatom sem seveda zadovoljen, tako da bom v svojem prvem finalu lahko povsem sproščen. Seveda nameravam vsaj ponoviti drugo polfinalno vožnjo. Vem pa, da lahko in zmorem izboljšati še nekaj malenkosti," je za spletno stran SZS sporočil 21-letni Ljubljančan, ki je v svetovnem pokalu debitiral decembra leta 2017.

Do zdaj je zbral 32 nastopov, najvišje pa je bil januarja 2019, ko je v švicarskem Laaxu zasedel sedemnajsto mesto v snežnem parku. Letos se je med prvo dvajseterico (19. mesto) uvrstil na uvodni big air tekmi v Churu, včeraj pa je postavil nov mejnik v karieri – prvi finale in elitna deseterica. Mekinca finale (nastopil bo kot drugi) čaka ob 20. uri po srednjeevropskem času, zagotovljeno ima najmanj deseto mesto.

Ne spreglejte