Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
14. 2. 2013,
1.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Tina Maze Ana Drev Ilka Štuhec Ilka Štuhec Tina Robnik

Četrtek, 14. 2. 2013, 1.42

8 let

Mazejeva ne želi biti št. 2

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Od zadnje veleslalomske zmage Tine Maze bosta kmalu minila dva meseca, vseeno pa je jasno, kam bo v svoji paradni disciplini merila prva smučarka sezone.

Pet kolajn s svetovnih prvenstev, od tega dve zlati, dve srebrni olimpijski odličji, 18 zmag na tekmah svetovnega pokala in še dodatnih 37 uvrstitev na oder za zmagovalke. To je ob že zagotovljenem malem kristalnem globusu in objemanju velikega, na katerega bo morala sicer še malce počakati, najsvetlejši del smučarske biografije Tine Maze. Del, ki se v novi sezoni iz tedna v teden spreminja in dopolnjuje. Dopolnil se je tudi že v Schladmingu, kjer je slovenska šampionka v minulem tednu postala svetovna prvakinja v superveleslalomu in podprvakinja v superkombinaciji.

Zdaj je pred njo nova priložnost za nov zapis. Veleslalom namreč na zadnjih velikih tekmovanjih spada v Tinin železni repertoar pri pisanju smučarskih zgodb o uspehu. Na SP 2009 je bila v svoji paradni disciplini druga, leto zatem je uspeh ponovila tudi na olimpijskih igrah v Vancouvru oziroma Whistlerju, kjer so domovali alpski smučarji, leta 2011 pa je v Garmisch-Partenkirchnu postala še svetovnega prvakinja. A v nobenem od navedenih primerov na veliko tekmovanje ni prišla s tako krepko popotnico kot prav letos. Mazejeva namreč vse od ledeniške uverture na Rettenbachu nad Söldnom uveljavlja vlogo veleslalomske kraljice. Sezono je odprla s štirimi zaporednimi zmagami, nato pa bila še enkrat tretja in dvakrat druga. Navedeni rezultati ji na osrednji tekmi sezone, na kateri bo nastopila s štartno številko tri, ne prinašajo nobene stotinke prednosti, vsekakor pa pričajo o njeni kakovosti in preskoku na najvišjo veleslalomsko raven v karieri. ''Tudi sama vem, da lahko smučam dobro. Sem v položaju, ko si lahko očitam napake, ki me stanejo zmage, saj vem, kam spadam,'' pravi Mazejeva in dodaja: ''Ne čutim pritiska, ne obremenjujem se s kolajnami, gre za ponos. Pokazati moram, kar znam.''

Mazejevi bo na pomoč priromalo več avtobusov navijačev iz Slovenije, za posebno vzdušje pa bodo na unikatnem smučarskem štadionu Planet Planai poskrbeli tudi avstrijski ljubitelji smučanja. ''Na tekmi si vedno sam. Vsaj v takšen položaj skušam postavljati sebe. No, res pa je, da je v cilju ob uspehu lepše, če se tvojega dosežka veselijo tudi drugi,'' priznava aktualna veleslalomska prvakinja, ki ne skriva navdušenja nad organizacijo prvenstva v Schladmingu in tukajšnjim dojemanjem junakov belih strmin. ''Za Avstrijce ni pomembno, kdo si, od kod prihajaš … Če si dober smučar, je to dovolj. Znajo ceniti, ti izkazovati spoštovanje. Najboljši smučarji so za njih legende,'' pravi Tina, ki je doslej nastopila na treh tekmah SP 2013, izpustila pa ekipno preizkušnjo. ''Z veseljem bi bila poleg. A ob mojem programu je to nemogoče. Če bi nastopala zgolj v tehničnih disciplinah, bi bila to drugačna pesem. A tudi brez mene so se Slovenci dobro borili. Tako je tudi prav. V mislih sem bila z njimi. Prav gotovo vedo, da sem tudi sama del njih, čeprav ne tekmujem,'' je po ekipni preizkušnji, v kateri je Slovenija obstaja v četrtfinalu, dejala Mazejeva.

Čeprav ni nikakršna skrivnost, kam bo na dan zaljubljencev merila najboljša veleslalomistka zadnjega obdobja, pa je zanimivo, da v svojem razmišljanju ni niti z besedo napovedala rezultata. A poznavajoč njeno športno miselnost, v kateri je zakoreninjena težnja po perfekciji, je jasno, da želi znova prisluhniti Zdravljici. ''Že kot mala deklica sem želela biti prva. A nisem bila, saj se je pojavila Janica Kostelić in bila za glavo večja od mene ter me premagala. Dolga je bila pot, da sem prišla do položaja, v katerem sem lahko prva. Dolgo je bil na tistem mestu vedno nekdo, ki je bil boljši od mene. A prišel je trenutek, ko sem si dejala, da moram tudi preko tistega, ki je prvi. To je bila Lindsey Vonn. Nisem več številka 2, sem številka ena,'' dodaja edina slovenska prvokategornica, ob kateri se bodo veleslaloma s štartom ob 10. uri udeležile še Ana Drev, Ilka Štuhec, Katja Horvat in Tina Robnik.

Ne spreglejte