Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 3. 2013,
19.18

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Tina Maze Julia Mancuso Lenzerheide

Sreda, 13. 3. 2013, 19.18

3 leta, 5 mesecev

Mazejeva do globusa brez zaključnega udarca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Veter je odpihnil ženski superveleslalom v finalu svetovnega pokala v Lenzerheideju, tako da je Tina Maze brez zadnjega boja prišla do malega kristalnega globusa.

Organizatorjem tekem svetovnega pokala je uspelo vse do finala v Lenzerheideju pod streho spraviti prav vse tekme (le super-g se je iz Val d'Isrera preselil v Garmisch-Partenkirchen), uvodna dneva sklepnega dejanja pa sta prinesla prvi odpovedi. Medtem ko se je sredin smuk izgubil v megli, je četrtkov superveleslalom odpihnil premočan veter. Tina Maze je v smuku ostala brez možnosti za boj za tako zelo želeni globus, tako da je na koncu za zmagovalko Američanko Lindsey Vonn zaostala za vsega eno točko, v superveleslalomu pa ji zajetne prednosti pred njeno rojakinjo Julio Mancuso ni bilo treba braniti. Po celodnevnem prestavljanju zaradi slabe vidljivosti je naposled šef svetovnega pokala Atle Skaardal tekmo odpovedal zaradi premočnega vetra.

Superveleslalomske preizkušnje, tako kot tudi dan pred tem smukaške, pri FIS ne bodo nadomeščali, saj takšen postopek narekujejo tudi uradna pravila. Tina Maze je tako postala zmagovalka superveleslalomskega seštevka svetovnega pokala in prišla do svojega prvega globusa. V preostanku tedna bo zanesljivo prejela še dva, velikega za skupno zmago in malega za veleslalomsko premoč. Na šestih tekmah je osvojila 420 točk, 55 več od Mancusove, kar pomeni, da bi morala Američanka za preobrat v zadnjem trenutku slaviti zmago, Mazejeva pa ne biti višje od petega mesta. Ob tem velja pripomniti, da je bila Tinina najslabša superveleslalomska uvrstitev v sezoni četrto mesto. Na najbolj nehvaležnem mestu je bila na prvi in zadnji tekmi, vmes pa je bila enkrat tretja dvakrat druga, v St. Antonu pa se je veselila zgodovinske zmage.

V petek naj bi bila v Lenzerheideju, kjer so doslej odpovedali vse štiri tekme, na sporedu ekipna tekma, na kateri Mazejeva ne bo nastopila (slovenske barve bodo branili Ilka Štuhec, Ana Drev, Rok Perko in Andrej Šporn), sobota in nedelja pa bosta postregli s tehničnim programom. Medtem ko ima veleslalomski globus že na svojem računu, pa se bo 29-letna Črnjanka v soboto potegovala še za slalomsko zmago. Njena tekmica bo Mikaela Shiffrin. Obeta se oster boj, saj razlika znaša vsega sedem točk. Če bosta na zadnji tekmi obe pristali med najboljšo četverico, potem bo globus prejela boljša v švicarskem dvoboju, ob slabših uvrstitvah pa bi lahko Slovenka unovčila točkovno zalogo. Če bi bila denimo Američanka četrta, Tina pa mesto za njo, bi se končnega uspeha veselila Slovenka. V primeru točkovnega izenačenja (9. Shiffrin, 12. Maze), pa bi globus zaradi treh zmag pristal v ameriških rokah.

Ne spreglejte