Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Nedelja,
2. 8. 2015,
15.22

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 2. 8. 2015, 15.22

8 let, 2 meseca

Massijevi nasveti kot dokaz zakopane bojne sekire

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Maruša Ferk se vrača po poškodbi. Deja vu. "Žene me neizmeren motiv," zagotavlja 26-letna alpska smučarka, ki je navezala tudi stik z Andreo Massijem.

Potem ko si je decembra po hudem padcu na smuku svetovnega pokala v Val d'Iseru zlomila mečnico leve noge in poškodovala palec leve roke (zamik vezi) ter se po operaciji in rehabilitaciji že marca vrnila na smuči, se Maruša Ferk te dni pospešeno pripravlja na novo zimo. Znova kot rekonvalescentka. "Če pustim vse predhodne in drobne poškodbe ob strani, bo dovolj že, če rečem, da sem v treh sezonah preživela dve hudi poškodbi. To je bizarno. Zakaj jaz? Priznam, to vprašanje si večkrat zastavljam. Na koncu si vedno odgovorim, da moram biti v glavi dovolj močna in osredotočena na svoje cilje," ob robu kondicijskih treningov na Štajerskem razmišlja Gorenjka, ki je del priprav opravila tudi v lastni režiji.

Motivira jo žvenket kolajn

"Smučanje je moje življenje. V tem svetu sem od majhnega. Zavedam se, da imam na voljo le eno smučarsko kariero. Vanjo sem veliko vložila, iztržek pa še ni bil takšen, kot bi sama želela. Sem motivirana. Bodite brez skrbi. Motivira me žvenket kolajn okrog vratu. To želim okusiti. To je moj cilj," pripoveduje dvakratna olimpijka in po začasnem umiku Tine Maze celo edina aktivna slovenska smučarka z uvrstitvijo na stopničke v svetovnem pokalu.

A od njenega tretjega mesta na slalomu v Garmisch-Partenkirchnu, kjer sta jo prehiteli le veliki Lindsey Vonn in Maria Höfl Riesch, je pozimi minilo že šest let. "Sedem je pravljična številka. Morda se po sedmih letih vse obrne. A ne želim biti le tretja. Želim biti druga, nato prva. Tudi na olimpijskih igrah ne želim več le nastopati. Vse to so misli, ki me ženejo naprej," pripoveduje Ferkova, ki pa se vendarle zaveda, da bo njen osrednji cilj vrnitev po vnovični poškodbi.

Svetoval ji je tudi Andrea Massi

"Poškodba je zdaj, vsaj upam, že preteklost. Treniram brez omejitev. Verjamem, da so zdravniki in fizioterapevti dobro opravili svoje delo. Tudi sama sem v rehabilitacijo vložila vse razpoložljive moči," pripoveduje Maruša, ki na poti vnovičnega vračanja prav ničesar ne želi preustiti naključju. Ko je pregledovala svoje dnevnike, v katerih že več let natančno beleži svoje trenažne aktivnosti, in se lotila sestave programa, je za drugo mnenje zaprosila več strokovnjakov. Med drugim ji je z nasvetom na pomoč priskočil tudi Andrea Massi, zdaj uradno zunanji sodelavec zveze. "Velja za enega največjih strokovnjakov za telesno pripravo, zato so njegovi nasveti dragoceni," pravi.

Njuno tovrstno sodelovanje ima tudi pridih zakopane bojne sekire. Javna skrivnost je, da sta se namreč Ferkova in donedavni vodja spremljevalne ekipe Tine Maze zaradi besednega spora med finalom svetovnega pokala leta 2012 znašla celo pred kranjskim okrajnim sodiščem. Nesporazume sta še pred uradnim srečanjem z damo s tehnico zgladila in si na spravni kavi segla v roko. "Takrat sva se na štiri oči dogovorila, da je ta zgodba preteklost. Težava je bila pravzaprav le v komunikaciji," pripoveduje Ferkova.

Kmalu tudi na smukaške smuči

Dolgoletna reprezentantka, ki je v svoji karieri točke svetovnega pokala osvojila v vseh disciplinah, ne bi imela prav nič proti, če bi Massi, podobno kot na delovnem taboru moške reprezentance, vodil tudi ženske kondicijske priprave. "Zakaj le fantje? Leta 2015 sta spola vendarle enakopravna," je v šali pripomnila, a kaj hitro dodala, da je tudi ženske treninge zaznamovala visoka raven intenzivnosti, kar označuje za veliko nadgradnjo preteklega dela.

"Obstajata dve poti. Prva so treningi po liniji najmanjšega odpora, druga pa maksimalno delo z dodatnimi treningi. Na prvi imaš sicer lahko čisto vest, saj si storil, kar je bilo od tebe zahtevano. No, na drugi si lahko obetaš tudi prave rezultate," pravi Ferkova, ki se bo ob avgustovski vrnitvi na sneg sprva posvetila predvsem treningu tehničnih disciplin, že jeseni pa ima v načrtu tudi vnovično spoznavanje s hitrostjo.

"Ocenjujem, da moram na tehnični ravni odpraviti še veliko napak. Ko jih bom, se bom lažje in hitreje preselila tudi na smukaške smuči. V hitrih disciplinah imam še kar nekaj neporavnanih računov, navsezadnje pa smuk potrebujem tudi zaradi kombinacij," pravi tekmovalka, ki je na stopničkah resda stala v slalomu, a vsi njeni preostali najboljši rezultati izvirajo iz smuka in kombinacije.

Ne spreglejte