Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
21. 1. 2016,
10.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Zlata lisica

Četrtek, 21. 1. 2016, 10.23

8 let

Mariborska paleta: belo Pohorje, zelena luč za Zlato lisico (video)

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Medtem ko na Rogli potekajo zadnje priprave na sobotno deskarsko tekmo svetovnega pokala, so v Mariboru prižgali tudi zeleno luč za tradicionalno smučarsko Zlato lisico.

V Mariboru so spretno izkoristili dve januarski hladni fronti, v popolnosti obremenili snežno "topništvo" na Pohorju in pripravili zadostne količine snega. Zdaj že kar tradicionalni snežni kontrolor Mednarodne smučarske zveze Filip Gartner se tako ob pregledu tekmovalne strmine ni znašel v zagati.

Brez pomislekov je zadovoljno prikimal in vodstvu ženskega dela svetovnega pokala sporočil, da je Mariborsko Pohorje pripravljeno in da je prižgal zeleno luč za zaključne priprave na že 52. Zlato lisico. Ta bo s klasičnim (vele)slalomskim programom za najboljše smučarke svetovnega pokala na sporedu 30. in 31. januarja.

"Danes? Zakaj pa ne?!"

"Že pogled na progo kaže, da je snega dovolj, tako v širino kot višino. Kakovost snega je odlična. Sestavljena je iz dveh delov. Na pomrznjeni zemlji je star sneg, ki je postal trd kot beton. Na njem je nova odeja, stara manj kot en teden. Ta del bodo organizatorji do tekme predelali in utrdili. Veseli me tudi, da je že danes dovolj snega še za ogrevalno progo. Stanje je torej zelo dobro. Tekma bi se lahko odvila že danes," je po ogledu poudaril Gartner.

Snega je dovolj, toda …

Zelena luč za Zlato lisico vendarle ni povsem samoumevna. Štajerci so morali zaradi previsokih temperatur tekmovanje v zadnjih letih večkrat preseliti v Kranjsko Goro ali pa ga v zadnjem hipu celo odpovedati. Čeprav nizke temperature in pa zadostne količine snega radvanjski strmini dajejo povsem zimski pridih, pa dolgoročna vremenska napoved ni povsem idealna. V začetku tedna naj bi se namreč otoplilo, izključeno ni niti deževje. "Verjamem, da bo izkušena pohorska ekipa znala ohraniti progo v dobrem stanju in pripraviti vse potrebno na smučišču, medtem ko pa preostala dela potekajo nemoteno," poudarja novi vodja tekmovanja Mitja Dragšič, ki je na tem položaju zamenjal Gorazda Bedrača

Slovenke že trenirajo

O dobrih razmerah se je lahko ob robu snežne kontrole prepričal tudi glavni trener slovenske ženske reprezentance Denis Šteharnik, ki je z okrnjeno skupino deklet opravil tudi trening. "V tujini je stalna praksa, da lahko domača reprezentanca trenira na tekmovalnem terenu pred uradnim zaprtjem. Vesel sem, da so letos to omogočili tudi nam. Še bolj vese bi bil, če bi bila proga že danes pripravljena povsem tekmovalno, torej z vodo," je dejal Šteharnik, ki bo ekipo za domači tekmi svetovnega pokala določil v prvi polovici prihodnjega tedna.

V proračunski malhi dober milijon

Dokaj miren pa je ob pogledu na zasneženo Pohorje tudi generalni sekretar organizacijskega odbora Srečko Vilar, ki je ob tem postregel tudi s podatkom o zaprti finančni konstrukciji. Proračun tekmovanja bo, podobno kot v preteklih letih, znašal 1,1 milijona evrov. "Brez snega ni nič, a uspešno smo delali tudi na drugih ravneh. Zdaj nas čakajo zaključne priprave," dodaja Vilar.

Ne spreglejte